Nog een weekje en dan is het Halloween. Halloween valt elk jaar op 31 oktober en dat valt dit jaar op een zaterdag en dat komt dus goed uit. Wil je dit jaar een griezelig Halloween vieren met je kinderen en vindt je dat lastig in deze coronatijd. Wij geven je tips voor thuis in Halloween stijl,

Halloween, wat is dat nou eigenlijk?

Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld,, zo ook in Nederland.

Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen trick or treat!, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Pubers en jongeren vieren ook speciale halloweenfeesten.

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november.  In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november). bron: Wikipedia

Activiteiten voor Halloween thuis

Waar kun je allemaal aan denken als je thuis Halloween wilt vieren met de kinderen? Wat dacht je van:

Verkleden in een scary Halloween kostuum en schminken

Kinderen vinden het geweldig om te verkleden, dus Halloween is een perfect feest hiervoor.  Een enge outfilt compleet met de juiste schmink  Bekijk de mogelijkheden bij de Hema en Bol.com  

Pompoenen uithollen

Deze mag natuurlijk niet ontbreken met Halloween. Koop een orginele oranje Halloween pompoen en ga deze samen je met kind(eren) uithollen en zet je voor je raam of bij de voordeur. De pompoenen zijn te koop bij de tuincentra's, bouwmarkten en supermarkten.

Griezelverhaal vertellen of voorlezen bij het kampvuur

Zijn jouw kids oud genoeg voor een spannend verhaal bij kampvuur? Ga 's avonds lekker een kampvuurtje maken in de tuin. Vergeet de uitgeholde pompoenen met een kaarsje niet en natuurlijk de lekker marshmallows. Je kunt natuurlijk zelf een heel eng verhaal vertellen, maar kunt ook een griezel verhaal voorlezen uit een boek. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Grote Griezelboek 8+, een griezelbundel met huiveringwekkende verhalen over o.a. Dracula, Frankenstein en het monster van Loch Ness of het grote Kluitman Griezelboek met 10 griezelige verhalen voor kids van 4 t/m 8 jaar.

Enge gezelschapsspelletjes doen

Hoe leuk is het om gezellig met elkaar een eng spelletje te doen die bij het thema Halloween past? Ook de sfeer is natuurlijk bepalend. Zorg voor gezellig versierde kamer, zoveel mogelijk de lichten uit en kaarslicht aan. Een een zaklamp in de aanslag als het opdrachten van het spel moeilijk te lezen zijn. En welk spel is nu leuk om te doen? Wie heeft het gedaan? met spraakcomputer in een schatkist. Dit spel is al jaren favoriet bij onze kids. Natuurlijk hoort Cluedo ook in dit rijtje. Kaartspel de Saboteur en Valse motten. Vlotte geesten voor kids vanaf 6+ is natuurlijk ook toepasselijk, maar ook het Doolhof spel. Er is zelfs een Labyrint Harry Potter versie.

Speurtocht

Zet een speurtocht uit in de buurt voor een aantal buurtkinderen en vriendjes en ga lekker samen met een zaklamp in de hand in het donker speuren. Uiteraard gaan de kids verkleed. En je kunt met een aantal ouders in de buurt afspreken dat ze iets van Halloween versiering of pompoen bij de deur neer zetten.

Griezelige eten maken

Onze gastblogger Maureen heeft voor deze keer een Halloween blog geschreven over een aantal Halloween maatlijden. Denk aan een heksen lasagne, Jack-o lantern wrap en monsterelijke pompoenensoep.

Griezel film kijken op Netflix, Disney+ of Pathé thuis

Lekker 's avonds met z'n allen met een dekentje op de bank. Voor deze keer met 'chips en cola' en dan naar een griezel (teken) film kijken.  Je kunt ook natuurlijk de speciale snoepjes ed inslaan bij de Lidl en Hema. Wat zijn nu leuke films voor Halloween? We geven je een paar tips: Monsters & Co, Hotel Transylvania 1 t/m 3, Maleficent, Onward, Frankenweenie, The Nightmare Before Christmas, De  Addams family, Coco, de Kleine Vampier, Haunted Mansion, Dolfje Weerwolfje en Nachtwacht. 

Huis en voortuin versieren

Versier je huis met uuitgeholde pompoenen en spinnenwebben, spinnen en vleermuizen. De versieringen zijn te verkrijgen bij Bol.com, Hema, Action en Xenos en er is volop keus.

 

Veel griezelplezier met Halloween!