Vakantieperiodes, vrije dagen en weekenden zijn de ideale momenten om samen met je kinderen spelletjes te spelen. En hoe leuk is om een nieuw gezelschapsspel als kado te geven? En spelletjes doen is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam voor kinderen.  Er zijn veel leerkrachten die samen met de kinderen spelletjes in de klas spelen. Ze leren strategisch te spelen, te rekenen, goed na te denken over vragen en ook samen spelen is belangrijk. We hebben de 25 leukste familie bordspellen en dobbel- en kaartspelletjes voor het gezin voor je op een rijtje gezet.

1. Bunny Hop Konijnenrace 4+

Bij de spannende race naar de wortel bepaalt het geluksrad hoe ver de konijnen mogen huppen. Op de veilige velden gaat het snel vooruit. Maar hopla! Valt een konijn in een gevaarlijk gat, dan begint hij weer van vooraf aan!

2. Levensweg 5+ 

Speel Levensweg Junior met een vakantie thema! Het spel biedt een klassieke gameplay van keuzes en kans, en spelers krijgen coole tokens om te bewegen over het bord die hen meenemen op leuke vakantie-avonturen.Spelers voeren eenvoudige activiteiten en acties uit die op de actiekaarten worden gevraagd om zo geld te verdienen.

Er zijn ook ander Levensweg spellen zoals die normale en de Levensweg Elektronisch bankieren

3. Lynx zoekspel 6+

Verbeter je concentratie en train je brein met Lynx! Zoek en vind als snelste jouw plaatjes. Zet het spelbord in elkaar, schud de kaartjes en neem er 3. Waar zijn de koekjes, de gitaar en de tennisbal? Vind als eerste jouw 3 plaatjes op het bord en win!

Doordat het spelbord als een puzzel in elkaar zit, zijn de verschillende puzzelstukken steeds op een andere manier in elkaar te leggen. Denken jouw medespelers je dus te slim af te zijn door de volgorde van de afbeeldingen te onthouden? Wissel de puzzelstukken en je hebt weer een compleet nieuwe uitdaging om jouw afbeeldingen als eerste te vinden.

4. Catan Junior 6+

Piratenvariant van Catan voor kinderen die het basisspel nog iets te moeilijk vinden. Je bent een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Daar zijn grondstoffen voor nodig, die je met dobbelsteenworpen kunt verdienen. Als je niet de goede grondstoffen hebt, kun je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. De spookpiraat kan echter grondig roet in het eten gooien. Gelukkig kun je regelmatig de hulp van Coco, de papegaai inroepen! Jij wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd. Deze vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel van de laatste jaren biedt ook voldoende uitdagingen om volwassenen te boeien.

5. Wie heeft het gedaan? 6+

Dit spel is al jaren favoriet bij ons en het leuke is dat je niet tegen elkaar maar juist met elkaar speelt.

Wie heeft het gedaan? Ontsluier het geheim van de sprekende dieren en vind de dief! Het hele kasteel is in rep en roer: de magische ring van de koning is gestolen! Deze ring beschermt het koninkrijk tegen de boze tovenaar. In de nacht hebben de dieren in het kasteel de dief gezien en kunnen aanwijzingen geven over hoe hij eruitziet. Maar alleen kinderen kunnen met de dieren praten. Nu is het aan jullie: zou het lukken om het koninkrijk te redden?
De intelligente elektronica in de schatkist zorgt ervoor dat elk spel anders verloopt en elke keer weer spannend is. De dieren spreken vanuit de schatkist en geven anwijzingen. Met de toetsen maak je de keuze of je de ruimtes wil doorzoeken, met de dieren wil spreken of verzameld voedsel wil gebruiken. Alleen door goed samen te werken kunnen jullie de magische ring vinden!

6. Ticket to ride vanaf 6 jaar 

Ticket to Ride is een treinavontuur dat je dwars door een land of stat voert. In Ticket to Ride verzamel je kaarten met verschillende types treinwagons, waarmee je treinroutes tussen steden in een land kunt claimen. Hoe langer de routes, hoe meer punten het oplevert. Daarnaast win je punten door bestemmingskaarten te volbrengen, waarbij twee verafgelegen steden met elkaar verbonden moeten worden. Heb jij de langste aaneengesloten route gebouwd? Dan krijg je ook punten. Klim aan boord voor een plezierige en avontuurlijke treinreis dwars door America, Europa, Afrika, Nederland, London en nog veel meer. Er is ook een Ticket to ride junior versie en deze is te spelen vanaf 6 jaar.

7. 30 seconds junior 7+

Fantastisch voor grote gezelschappen op feestjes en partijen. Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish? Deze editie bevat begrippen die aantrekkelijk en begrijpelijk zijn voor jeugdige spelers. Zo zijn kinderen nu ook waardige tegenstanders!

8. Doolhof 7+

Doolhof van Ravensburger is een geestig spel vol verrassingen. Telkens veranderen de gangen; het lijkt wel of het spookt. De schat lag net nog daar! Het doolhof van lijkt wel betoverd. Wie weet ondanks die betovering toch de geheimzinnige voorwerpen en schatten te vinden?

9. Cluedo 8+

Soms moet je liegen om de waarheid aan het licht te brengen in het Cluedo Leugenaars Editie bordspel waarin spelers aan de hand van onderzoekskaarten (6 leugenkaarten en 6 waarheidskaarten) proberen te achterhalen wie Dr. Black vermoord heeft in het herenhuis. Spelers kiezen een kaart en lezen hardop voor wat erop staat. Ze moeten staalhard blijven en de andere spelers ervan overtuigen dat ze de waarheid vertellen ... Ook al is dat niet zo. Als een speler vermoedt dat het om een leugen gaat, kan hij of zij de speler met de kaart ontmaskeren met een druk op de leugenaarsknop. Werd de speler op een leugen betrapt of vertelde hij de waarheid? Er wordt hoe dan ook een bewijskaart onthuld, wat de spelers een stap dichter bij de oplossing van de zaak brengt. Wanneer een speler klaar is om een beschuldiging te uiten, kijkt hij stiekem naar de kaarten in de dossierenvelop om te onthullen wie wat waar heeft gedaan. Wie de juiste persoon beschuldigt, wint het spel! Hasbro Gaming alle gerelateerde handelsmerken en logo's zijn handelsmerken van Hasbro, Inc.

10. Party & Co Junior 8+

Party & Co. Junior is vernieuwd en weer helemaal up to date! Raad wat de anderen voor je tekenen, gebaren, neuriën, imiteren of beschrijven of geef het juiste antwoord op een vraag. Het team dat als eerste de finish bereikt, is de winnaar!

11. Scotland Yard Master 8+

De gratis app maakt van de smartphone of tablet van de detectives een digitale regelkamer; moderne opsporingsmethoden van analyse tot plaatsbepaling helpen mee Mister X op het spoor te komen! Maar ook Mister X is moderner geworden; met de per app bestuurde helikopter gebruikt hij een nieuw vervoersmiddel! De innovatieve combinatie van bordspel-klassieker en digitaal speelplezier garandeert een spannend avontuur. Scotland Yard Master - Meer pep door de app!

Winnaar Speelgoed van het Jaar België – Categorie Gezelschapsspellen voor het Hele Gezin.

12. Camel up, de kamelenrace 8+

Welkom bij de meest krankzinnige kamelenrace die je ooit hebt gezien!
Het veelbekroonde spel Camel Up is terug in een gloednieuwe, Nederlandstalige versie die zelfs nog krankzinniger geworden is!
Wie wint deze knotsgekke race? In Camel Up gokken maximaal acht spelers op vijf racekamelen en proberen ze uit te vinden welke de eerste en
de tweede plaats zullen innemen in een snelle race rond een piramide. Maar tijdens deze waanzinnige race rennen de kamelen niet netjes, maar landen soms op elkaar en worden zo naar de finish gevoerd… De volgorde van vertrek hangt bovendien af van de dobbelstenen die uit de piramide-dobbelbeker komen.

Deze nieuwe editie bevat nieuw artwork, een nieuw spelbord (met 3D uitklapbare palmboom), een nieuw piramide en een nieuwe spelmodus waarbij enkele kamelen zo losgeslagen zijn dat ze de race in de verkeerde richting lopen... Dat wordt dus een dolle boel!

13. Wingspan 10+

Een vogelspel vol tactiek en spanning Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels? Elke beurt speel je een vogel, waarna je alle acties die zich in het betreffende leefgebied bevinden, mag uitvoeren. Zo kun je voedsel uit een “echt” vogelhuisje pakken, ei-miniaturen in nesten leggen of nieuwe vogels verzamelen. Alle opties leveren op verschillende manieren punten op. Het spel bevat 170 unieke vogelkaarten, die in combinatie met de verschillende bonuskaarten en de interactie met de andere spelers voor oneindige variatie zorgen. Het spel is ook solitair te spelen!

el dorado spel

14. El Dorado 10+

Als expeditieleider ga je op zoek naar El Dorado, de mysterieuze stad van goud. Tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle, kolkende rivieren oversteken en onderhandelen met lokale stammen. Wie als eerste het eindpunt bereikt, wint het spel. Tijdens het spel speel je kaarten, waarmee je je speelfiguur beweegt. Ook kun je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen, die aan je persoonlijke stapel worden toegevoegd. Met groene kaarten baan je je een weg door het oerwoud, terwijl blauwe kaarten je helpen met reizen over water en gele kaarten meer mogelijkheden geven om de beste kaarten op de markt aan te schaffen. Door slim je kaarten te kiezen, stel je tijdens het spel zo je eigen kaartenstapel samen. De Zoektocht naar El Dorado is geschikt voor beginnende spelers, maar biedt ook genoeg uitdaging voor gevorderden. Dankzij de verschillende speelborden kan met elk nieuw potje een nieuw pad naar El Dorado worden opgesteld. Voor ervaren spelers bevat het spel extra regels in de vorm van grotfiches.

 

15. Kwakzalvers van Kakelenburg 10+

De Kwakzalvers van Kakelenburg Eenmaal per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen. Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert. In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

Kaart en dobbel spelletjes

We hebben je nu tips gegeven voor de leukste bordspellen, maar er zijn nog zoveel meer leuke kaart- en dobbelspelletjes. Leuke kaartjesspelletjes zijn   Saboteur, Set, Beverbende, Dobble  en Lama. En te gekke dobbelspelletjes zijn: Keer op Keer  Uno, Clever en QwixxEn zoek je een heel toepasselijk spel in deze tijd speel dan het kaartspel Virus.

Niet te veel valsspelen en veel plezier!

Laatste update: december 2021