4 mei 2020. Dodenherdenking. Waar je normaal misschien naar een oorlogsmonument in je eigen woonplaats ging om de slachtoffers van de 2e wereld oorlog te herdenken, doen we dat dit jaar thuis. En dit kan heel goed met je kinderen. Er zijn een aantal mooie initiatieven speciaal voor kinderen, die het voor hen begrijpelijk en leerzaam maken, en waarbij ze een actievere rol hebben, dan door alleen naar de Nationale Herdenking op televisie te kijken.
Dodenherdenking
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die tijdens de 2e wereld oorlog zijn omgekomen. Dit jaar vindt de Nationale Herdenking zonder publiek plaats. Maar je kunt deze thuis volgen. Op de NOS wordt vanaf 19:00 uur de herdenkingsviering uitgezonden en aansluitend vanaf 19:50 uur de herdenkingsceremonie op de Dam. Een goed moment om met je kinderen deze herdenking bewust mee te maken. Het Nationaal Comité roept iedereen op om als volgt mee te doen:
- Hang de Nederlandse vlag de gehele dag half stok. (dit jaar mag het de hele dag gezien de situatie)
- Zing mee met het Wilhelmus. Om 20.02 uur wordt gezamenlijk het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen.
Tekst:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geeerd. - Leg een bloem. Via de website van het Nationaal Comité kun je virtueel een bloem leggen met een persoonlijke boodschap. Vul dit samen met je kinderen in. Op deze manier ben je toch heel bewust met de herdenking van de slachtoffers bezig. Via deze link leg je een bloem.
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Verhalen in Beeld
Verhalen over de Oorlog, special verteld aan/ voor kinderen. 5 indrukwekkende oorlogsverhalen, allemaal verteld vanuit een ander perspectief. Zo vertelt de bekende acteur Bram van der Vlugt (85 jaar) hoe hij samen met zijn broertje en vader het bombardement in het Haagse Bezuidenhout overleefde
De video's zijn gratis te bekijken en bevatten allemaal een opdracht. De overige video's vind je via deze link.
Werkblad: Wie herdenk jij?
Museum het Palthe huis in Oldenzaal heeft een werkblad ontwikkeld voor kinderen om oorlogsslachtoffers te herdenken. Op het onderstaande werkblad kun jij een oorlogsslachtoffer herdenken door een herdenkingspaneel te maken. Je mag je herdenkingspaneel vormgeven zoals jij wilt door te knippen, plakken, tekenen, schilderen noem maar op. Je kan bijvoorbeeld een foto van een oorlogsslachtoffer gebruiken en een stukje tekst schrijven over deze persoon. Download hier het werkblad.
Op deze wijze sta je samen met je gezin heel bewust stil bij de Nationale herdenking op 4 mei.