IVN Slootjesdagen

De IVN Slootjesdagen vinden in 2023 voor de 9e keer plaats. Van 5 t/m 11 juni 2023 organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, hun leerkrachten en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit, gewapend met schepnet, waterbak en loeppot. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot leven.

Lees verder na deze tips

Wat is er te doen tijdens de slootjesdagen?

In het weekend kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Met de Slootjesdagen wil IVN het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor het watermanagement en de biodiversiteit in Nederland. Doordat de kinderen zelf op zoek gaan, ontdekken ze op een laagdrempelige manier het leven in de sloot. Kom ook en beleef samen met IVN het avontuurlijkste uitje aan de waterkant! 

Zoek een slootjes-activiteit!

Doe mee met het Slootjesonderzoek: waterdiertjes tellen

Welke waterdiertjes in de sloot leven, vertelt ons iets over de kwaliteit van het water. Kom waterdiertjes zoeken tijdens de Slootjesdagen op 10 t/m 12 juni 2022 en onderzoek samen met IVN hoe gezond het water in de Nederlandse sloten is. Met een schepnet, loeppot en een speciale zoekkaart Waterdiertjes kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur bij de sloot. Onze IVN Natuurgidsen staan klaar om je te helpen! Samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en waterdiertjes.nl onderzoeken we de waterkwaliteit van Nederlandse slootjes.

IVN Natuureducatie

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én fascinerend de natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Zelf leren en ontdekken staan hierbij centraal. Want hoe meer je van de natuur begrijpt, hoe meer je ervan gaat houden! En dat geldt natuurlijk ook voor slootjes. Ga je met ons mee naar buiten?

Wat leeft er in de sloot?

Kom waterdiertjes vangen en onderzoek samen met ons de kwaliteit van de Nederlandse slootjes! Van 10 t/m 12 juni kunnen kinderen en hun (groot)ouders op avontuur tijdens de IVN Slootjesdagen op bijna 100 locaties in Nederland. Gewapend met een schepnet, waterbak en loeppotje kunnen ze ontdekken welke dieren en planten er in en rond de sloot leven. Onze IVN-natuurgidsen staan klaar om te helpen. 

Download de zoekkaart!

Knutsel je eigen sloot

Welke dieren en planten leven er in de sloot? Bouw de meest levendige sloot van Nederland? Vraag hier de gratis bouwplaat "Knutsel je eigen sloot" aan. Leerzaam en goed voor uren knutselplezier voor kinderen!

Download je eigen sloot!

Proefjes voor thuis

De schaatsenrijder kan op het water 'lopen'. Met de roeibewegingen die hij met zijn pootjes maakt, lijkt het net of hij over het water schaatst. Dit komt door de oppervlaktespanning van het water. Oppervlaktespanning is een natuurkundig verschijnsel waarbij het oppervlakte van het water zich gedraagt als een veerkrachtige laag. Dit kan alleen in schoon water.

Check hier alle proefjes!

 

Log In