Met kinderen kikkerdril vangen en kikkers kweken

Kikkerdril en kikkervisjes: je ziet ze in het voorjaar in veel slootjes en vijvers. Het is super interessant voor kinderen om zich daar eens goed in te verdiepen!

Kikkerdril zoeken en vangen uit de sloot

Wanneer is de beste tijd om kikkervisjes te zoeken?

Veel mensen vragen zich af wanneer het de beste tijd is om kikkervisjes te zoeken. Het liefst zoek je niet naar de dikkopjes maar naar de eitjes van de kikker: kikkerdril. Die kun je dan verzorgen en zien uitgroeien tot kikkervisjes en daarna tot kikker. In het voorjaar vanaf maart, begin april ongeveer zie je kikkerdril in heel veel slootjes en vijvers. Vanaf begin april kun je de kikkerdril van de bruine kikker vinden. De groene kikker legt de eitjes pas eind mei of begin juni.

Hoe ziet kikkerdril eruit?

Kikkerdril is een verzamelnaam voor de eiklompen van kikkers. Een vrouwtjeskikker legt haar eitjes in het water, dit is een beetje slijmerig en er zitten zwarte puntjes in. Deze zwarte puntjes groeien uit tot kikkervisjes. Die zien er uit als visjes met een lange staart. Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen.

Kikker tussen kikkerdril    

Waar vind je kikkerdril?

Vaak vind je kikkerdril gewoon in de sloot vlakbij je huis! Je kan de kikkerdril vinden in het ondiepe gedeelte aan de waterkant, tussen de plantjes. Ga gezellig samen op zoek naar een sloot waar je weleens kikkers hoort kwaken – grote kans dat je daar ook kikkerdril vindt!

Hoe verandert een kikkervisje in een kikker?

Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen. De kikkervisjes zijn kikkers geworden! Nu kunnen ze het water verlaten en gaan springen op het land.

Kinderen die kikkervisjes vangen

Kikkers mag je niet vangen, kikkerdril wel

Wist je dat kikkers beschermde dieren zijn? Je mag ze dus niet vangen en mee naar huis nemen. Je mag wel kikkerdril vangen en de eitjes thuis laten uitkomen. Je kan dan heel mooi de ontwikkeling zien van kikkerdril via kikkervisje naar kikker. Daarna breng je ze natuurlijk weer terug naar de sloot waar de eitjes vandaan kwamen.

Super interessant voor kinderen

Voor kinderen is kikkers kweken vaak super interessant. Eigenlijk een soort biologieles! Ze zien de hele metamorfose, en dat gaat best snel. Bijna dagelijks zie je wel iets veranderen aan de kikkervisjes. Het geeft kinderen ook verantwoordelijkheidsgevoel, want ze moeten natuurlijk wel goed voor de kikkervisjes zorgen.

Kikkervisjes groeien tot kikkers

Hoe vang en verzorg je kikkerdril?

Wil je zelf kikkerdril vangen en het laten groeien tot kikkers? Dan heb je wat spullen nodig en is het handig om te weten wat je moet doen. Wij vertellen je precies hoe het werkt!

Je gaat natuurlijk eerst op zoek een plek waar veel kikkers zitten. Daar vang je een klontje kikkerdril met hooguit 20 kikkereitjes om mee te nemen. Daarvoor heb je nodig:

  • Een schepnet om de kikkereitjes te vangen.



  • Een emmer om de kikkerdril in mee te nemen.

    Emmer om kikkerdril in mee te nemen

  • Laarzen aan je voeten!

    Regenlaarzen met kikker - Bol.com

Verblijf voor de kikkervisjes

Om een mooi verblijf te maken voor de kikkervisjes kun je van te voren de volgende dingen verzamelen.

  • Een kom, aquarium of hele grote vaas
  • Stenen
  • Water uit de sloot waar je de kikkerdril uit haalt
  • Schelpjes
  • Zuurstofplanten zoals waterpest – liefst ook uit dezelfde sloot

Uitgebreide instructie 

Zo pak je het vangen en verzorgen van kikkerdril aan (met dank aan Natuurmonumenten):

  • Doe in een grote emmer, aquarium of andere hoge bak wat zand en steentjes. Giet de bak daarna vol met slootwater en een paar waterplantjes uit de sloot.
  • Ga met de kinderen op pad om kikkerdril of kikkervisjes te zoeken in een poel of sloot. 
  • Leg een klein klompje kikkerdril in het aquarium, emmer of de bak.
  • Zet de bak op een lichte plek, maar niet in de volle zon (dat vinden de kikkervisjes niet fijn).
  • Het kan één tot drie weken duren voordat de kikkervisjes uitkomen. Dat ligt aan de temperatuur. Wanneer de kikkervisjes een dag of drie uit het ei zijn moet je beginnen met voeren.
  • De kikkervisjes eten vooral algen, die zitten in het (verse) slootwater. Vervang het water daarom regelmatig voor nieuw slootwater uit de zelfde sloot. Als voer kun je ook mini stukjes sla, andijvie of paardenbloem gebruiken. Maar let op: niet te veel!
  • Als het water te groen wordt of gaat stinken dan is het tijd om het water te verversen. Doe dit erg voorzichtig zodat de kikkervisjes niet beschadigen. Handig is om niet te wachten tot het echt vies wordt: ververs regelmatig een deel van het water voor vers slootwater. Het 'oude' water kun je gewoon in de sloot gooien.
  • In het begin zijn de kikkervisjes erg klein, ze lijken nog niet echt op de dikkopjes die je kent van de plaatjes. Maar heb geduld, dat komt vanzelf. En na een week of zes - zeven krijgen ze pootjes. Eerst de achterpootjes, dan de voorpootjes.
  • Wanneer de kikkertjes pootjes krijgen, krijgen ze ook langzaam longen. Zorg er dan voor dat ze kunnen rusten op een steen, een kurk of stukje hout dat een klein stukje boven het water uitsteekt. Anders verdrinken ze.
    De kikkertjes kunnen niet uit het water springen, zover zijn ze nog niet. Je moet dus een mini-loopplankje maken, of je kiest een steen die deels in het water ligt en deels boven het water uitsteekt, met een geleidelijke overgang tussen het stuk in en het stuk uit het water.
  • Zodra ze voorpootjes hebben (meestal na een week of zeven) is het tijd om ze weer vrij te laten. Doe dat op de plek waar je had gevangen. Zet ze bij de rand van het water en zwaai ze nog even uit. Volgend jaar leggen ze hun eitjes op dezelfde plek en kun je weer kikkerdril halen!

Kikkers zijn beschermde dieren: altijd terugzetten!

Nogmaals, echt heel belangrijk: kikkers zijn beschermde dieren. Het is toegestaan om ze te bekijken om ervan te leren. Maar je moet ze dus echt terugzetten in natuur!

Boek over kikkervisjes en meer voor buiten

Alles over kikkervisjes en nog veel meer leuke tips voor buitenspelen en ontdekken en leren in de natuur voor kinderen vind je in het boek "Alle kinderen naar Buiten". Daarin vind je per seizoen de leukste natuurtips, activiteiten en weetjes - zo leuk én leerzaam voor de kids!

Bekijk het boek

 

Nu weet je alles dat je moet weten om op de goede manier kikkerdril te zoeken, vangen en verzorgen. Je kunt de kikkers die eruit groeien niet zelf houden - die moet je écht weer terugzetten in de natuur. Maar in de tussentijd kunnen de kinderen heel veel leren over het prachtige proces waarmee kikkerdril uitgroeit tot kikkervisjes en vervolgens richting kikker. Veel plezier ermee dit voorjaar!