Centering Pregnancy & Parenting: Begeleiding in groepsverband tijdens de zwangerschap en je tijd bij het consultatiebureau.

CenteringPregnancy

Lijkt het je fijn om meer te weten over jouw zwangerschap, bevalling en kraamperiode en om samen met andere zwangeren je zwangerschap te beleven? CenteringPregnancy is een vorm van zwangerschapsbegeleiding in groepsverband, waar dit mogelijk is.

Hoe werkt Centering Pregnancy?

Er vinden 9 bijeenkomsten van 2 uur plaats in een groep met 8 a 12 andere zwangeren die rond dezelfde periode uitgerekend zijn als jij. Tevens is er een bijeenkomst een aantal weken na je bevalling. Onder leiding van 1 vaste verloskundige van Verloskundigen Ridderhof en een co-begeleider. Bij een aantal bijeenkomsten is dit een kraamverzorgende van Welkom Kraamzorg of een jeugdverpleegkundige van de GGD. Elke bijeenkomst wordt de groei van jouw baby, je bloeddruk en gewicht individueel gecontroleerd en daarnaast is er extra tijd en aandacht voor diverse interessante onderwerpen. Er wordt informatie gegeven en gepraat over de dingen die je tegenkomt in deze periode. Uit onderzoek blijkt dat deze groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, jouw zwangerschap, de bevalling en jouw rol als moeder. Het draagt daarnaast bij in het voorkomen van vroeggeboorte.

CenteringParenting

Als vervolg op de CenteringPregnancy kun je doorgaan met CenteringParenting. CenteringParenting is de zorg van het consultatiebureau in groepsverband. De langere tijd per bijeenkomst maakt het mogelijk onderwerpen veel uitgebreider te bespreken dan tijdens individuele afspraken.

Hoe werkt Centering Parenting?

De vaste begeleider van de groep is een jeugdverpleegkundige en afwisselend sluiten de jeugdarts en teamassistente aan. Vanuit de groep worden onderwerpen besproken en ervaringen gedeeld. Aanvullend worden er tips en adviezen gegeven. Jullie bespreken en beantwoorden uitgebreid vragen. Vele onderwerpen zullen voorbij komen, denk aan voeding, slapen, huilen, ouderschap en natuurlijk ook groei en ontwikkeling van de baby.

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten duren 2 uur en vinden plaats met een vaste groep ouders die allemaal een baby hebben in ongeveer dezelfde leeftijd van je eigen baby. Tijdens de bijeenkomsten zijn de baby's er vanzelfsprekend bij. De eerste bijeenkomst is als de baby's ongeveer 8 weken oud zijn. Ouders meten en wegen de baby's en samen volgen jullie de groei en ontwikkeling. Ook vaccineren is onderdeel van het programma. Tijdens elke bijeenkomst krijgen de kinderen een lichamelijk onderzoek door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. 

Voor een deel van de ouders zal het een vervolg zijn op CenteringPregnancy in de zwangerschap, maar dat hoeft niet. Alle ouders zijn welkom om deel te nemen!

Meer informatie

Woonachtig in Oss en omgeving? Voor meer informatie over CenteringPregnancy kun je contact op nemen met Verloskundigen Ridderhof. Woonachtig in Veghel en omgeving? Neem dan contact op met Verloskundigcentrum Calamaris.

Woonachtig in regio Maasland? Voor meer informatie over CenteringParenting kun je contact opnemen met jouw consultatiebureau. Op diverse locaties in de regio Maasland starten met enige regelmaat groepen. Wil je er meer over weten? De groep wordt samengesteld met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd als je eigen baby.

Partners van Centering:

Verloskundigen Ridderhof

Welkom Kraamzorg

GGD Hart voor Brabant

Verloskundigcentrum Calamaris