De leukste waterspelletjes voor kinderen
Bij Go-Kids hebben we een aantal tips voor leuke waterspelletjes. Die zorgen voor veel plezier en verkoeling tijdens de warme dagen op school, in de tuin, in een lokale speeltuin met buurtgenootjes of misschien wel op de camping. Werk jij op een BSO? Deze spelletjes zijn ook erg leuk voor warme dagen als je lekker met de kinderen buiten wilt spelen. Kom maar op met die zon!
Het leukste van deze spelletjes is dat je niet veel nodig hebt. Vaak zijn een stapel waterballonnen, bekertjes, lege flessen, wat bakken en een tuinslang genoeg voor uren waterpret!!
Waterspel 1: Waterballonnen gevecht
Bijna alle kinderen vinden waterballonnen fantastisch! Het nadeel is alleen dat ze zelf vaak geen knopen kunnen leggen in de kleine ballonnen. Daar help je als ouder natuurlijk graag bij, maar er zijn ook knopenleggers te koop en zelfs zelfsluitende ballonnen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan ;)
Waterspel 2: Waterballonnen-stoelen
Een waterballonnen gevecht is altijd leuk, maar er zijn ook nog andere leuke spelletjes. Zo kun je ieder kind op een een tuinstoel plaatsen en elk 4 ballonnen geven. Ze mogen de ballonnen een voor een op de stoel leggen en gaan zitten. Vervolgens kunnen ze proberen de ballon kapot te maken zonder hun handen te gebruiken. Diegene die als eerste de ballonnen kapot heeft gekregen is de winnaar. Succes (en natte billen) gegarandeerd!
Waterspel 3: Waterballonnen-trefbal
Verdeel de deelnemers in twee teams. Dit spel is het leukst met minstens 6 deelnemers, maar het kan eventueel ook met 4 personen. Hoe meer hoe beter!
Maak een scheidingslijn in het midden van een grasveldje. Zet op die lijn een grote bak met gevulde waterballonnen. De teams gaan nu ieder aan hun eigen kant van de lijn tegen het andere team strijden, maar zullen elke keer terug naar het midden moeten om een nieuwe ballon te pakken. Daar lopen ze natuurlijk grotere kans om nat te worden! Als je geraakt bent, dan ben je af en mag je je teamgenoten gaan aanmoedigen. Het team dat als laatste nog iemand in het spel heeft, heeft natuurlijk gewonnen.
Zijn de kids al wat ouder? Zet dan de twee vakken af met een lint en laat vervolgens een kind dat af is bij de tegenpartij achter de lijn staan. Vangt hij/zij een ballon (en blijft die heel) dan kan de tegenpartij ook van achteren worden aangevallen!
Waterspel 4: Waterballonnen overgooien
Wie kent de splash timer nog? Wij hebben er uren mee gespeeld! Je doet een waterballon in een speciale bal en deze ga je vervolgens overgooien. Er zit echter een timer op en wie heeft hem in z’n handen als de ballon kapot gaat?
De frisbee van de foto is te koop bij de Action. Dit is hetzelfde idee, maar nu klapt de ballon bij het vangen.
Waterspel 5: Waterballon-darten
Teken met stoepkrijt drie kringen, van klein naar groot. Zet in de kleinste kring 100, in de tweede kring 50 en in de buitenste kring 25. Maak een lijn zo'n twee of drie meter van de buitenste kring af. Vul een aantal waterballonnen en leg deze in een emmer bij de lijn. De kinderen kunnen nu om de beurt de waterballonnen gooien. Wie scoort de meeste punten? Met wat oudere kinderen zet je natuurlijk de waterballonnen iets verder weg. Lukt het zo nog steeds om raak te gooien?
Waterspel 6: Waterballon-piñatas
Zoek een vrij hoge tak / balk op waar de kinderen onder kunnen staan (wel een stevige natuurlijk). Vul vervolgens een aantal waterballonnen en hang deze met een lintje er aan op. De kinderen mogen nu een voor een proberen de ballonnen kapot te prikken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een satéprikker. Zet het kindje dat aan de beurt is onder de lijn en laat hem of haar recht omhoog prikken. Afhankelijk van de leeftijd kun je het kind wel of niet blinddoeken. Let er natuurlijk wel op dat de omstanders op een veilige afstand staan om ongelukken te voorkomen!
Waterspel 7: Snoephappen
Neem een teil die groot genoeg is voor een gezicht en vul deze met water. De hoeveelheid water die je in de bak doet hangt af van de leeftijd van je kind. Bij kleintjes kun je ook een heel klein laagje water erin doen, bij oudere kinderen kun je zelfs een speciekuip gebuiken. Doe wat snoepjes in de bak en happen maar! Leuk en lekker!
Waterspel 8: Flessenvoetbal
Makkelijk en leuk is flessenvoetbal. Je hebt alleen maar een voetbal en met water gevulde plastic flessen nodig. Elk kind gaat voor een fles staan. Ze kunnen in een cirkel of verspreid staan. Met de voetbal moeten de kids proberen elkaars waterfles om te krijgen. Hun eigen fles mag natuurlijk niet omvallen. Mocht de fles toch omvallen, dan moeten ze eerst de bal halen en daarna mogen ze hun fles pas rechtop zetten. Diegene die overblijft met de volste fles is de winnaar. Met oudere kinderen kun je ook twee voetballen gebruiken.
Waterspelletje 9: Bellenwolk maken
Je neemt een lege plastic fles, draait de dop er af en knipt de onderkant er vanaf. Deze gebruik je niet en mag weg. Pak een oude sok en doe deze over het de grote opening in het bovenste deel van de fles. Let er op dat de sok niet te groot is en goed aansluit op fles. Het deel waar de dop zat laat je vrij. Maak een teiltje sop met afwasmiddel. Nu kunnen de kinderen het deel met de sok in het sopje dopen en vervolgens blazen door de flesopening.
Geniet van de verwonderde blikken en alle 'oehs' en 'ahhhs' van de kinderen!
Waterspel 10: Een frisse douche
Heb je nog een oude tuinslang liggen? Of misschien je buren, ouders, kennissen? Prik gaatjes in de tuinslang, bij voorkeur aan één zijde, die je vervolgens omhoog legt. Sluit de tuinslang aan op de kraan en de kinderen hebben de tijd van hun leven!
Heb jij geen oude tuinslang? Geen probleem! Dan kun je namelijk ook een lege fles gebruiken. Hier prik je gaatjes in en in de opening doe je de tuinslag die je vastzet met tape. Zorg dat er geen water kan ontspannen langs de tape en zet er niet teveel druk op, omdat anders de fles kan losschieten.
Waterspel 11: Annemaria Nattebroek
Heb je een sprinkler gemaakt zoals in de tip hierboven? Leg deze dan midden in de tuin en doe een spelletje Annemaria Koekoek. Wil je winnen? Dan zul je het water moeten trotseren!
Waterspel 12: Wipwap met kartonnen bekers
Maak een wipwap met een plank met een baksteen. Aan de ene kant zet je er een kartonnen bekertje water op. De kinderen mogen op het andere uiteinde van de plank trappen, zodat het bekertje water de lucht in vliegt. De kinderen moeten het water op zien te vangen met een andere beker of emmer (afhankelijk van de leeftijd). Ook leuk om dit spel te spelen in teams. Welk team kan het meeste water opvangen?
Waterspel 13: Ballen gooien in het water
Neem net zo veel bakken/emmers/teilen met water als dat er deelnemers zijn en 1 bal. Zet voor iedere deelnemer een bak neer en ga overgooien. Niet naar elkaars handen natuurlijk, maar naar elkaars bak. Wie blijft het langste droog?
Waterspel 14: Sponstikkertje
Tikkertje spelen met een spons. Het is niet heel moeilijk. De tikker krijgt een natte spons en moet de andere kinderen proberen aan te tikken. Als je getikt bent, maak je de spons weer nat en ben je zelf de tikker. Ook trefbal (waterspel 3) kun je natuurlijk ook erg goed spelen met sponzen in plaats van waterballonnen!
Waterspel 15: Stoelendans met teiltjes water
Zet een aantal teiltjes water in een kring met ruimte er tussen. Terwijl de muziek speelt, lopen de kids rondjes in een kring. Stop de muziek? Dan moeten de kinderen zo snel mogelijk in een teiltje water gaan zitten. Geen teiltje kunnen bemachtigen? Dan ben je af. Bij iedere ronde haal je een teiltje water weg en doe je de “teiltjes dans” opnieuw. Degene die overblijft die wint!
Waterspel 16: Waterglijbaan/buikschuifbaan
Heb je genoeg ruimte? Maak dan een te gekke waterglijbaan! Hiervoor kun je een stuk zeil natmaken en gebruik groene zeep om ervoor te zorgen dat de kids goed kunnen glijden! Laat de kids al hun vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen voor dit spektakel. Plezier gegarandeerd!
Waterspel 17: Waterestafette - parcours
Er zijn heel veel varianten te verzinnen op de waterestafette. Het doel is om als eerste een bak met water te vullen. Je kunt dit doen met bekertjes en door een uitdagend parcours uit te zetten voor de kinderen. Laat ze over iets heen klimmen, onder iets door kruipen, een rondje om een pion (of fles) heen lopen en ga zo maar door. Ook een optie is met flessen waar gaatjes aan de onderkant zitten. Laat je fantasie erop los en jullie hebben een middag vol plezier. Een estafette kan al met z’n tweeën, maar in teams is het nog leuker!
Waterspel 18: Waterestafette - Sponsen gooien
Het doel van het spel is hetzelfde als hierboven: de lege emmer zo snel mogelijk vullen met zoveel mogelijk water. Ieder team bestaat uit 2 personen. Eentje daarvan staat bij de volle emmer, de ander bij de lege emmer. Tussen de emmers zit een afstand van ongeveer 2 meter.
Degene bij de volle emmer vult de spons met zo veel mogelijk water, waarna deze naar het andere teamlid wordt gegooid. Diegene wringt de spons zo goed mogelijk uit en gooit hem vervolgens terug. Het team dat als eerste de lege emmer heeft gevuld, heeft gewonnen!
Tip: zet twee markeringen op de lege emmer. Eentje ongeveer halverwege, dit is de eindstreep. Zet er ook een op een kwart. Dit is het teken dat er gewisseld moet worden van plek. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat maar één van de teamleden steeds de volle spons aangegooid krijgt :)...
Waterspel 19: Waterestafette - doorgeven
Ben je met wat meer kinderen (en volwassenen)? Dan is dit een gave variant van de waterestafette. Gebruik voor alle teams twee emmers. Eentje vol, eentje leeg. Bij de lege is het wel handig om hem ergens te markeren, bijvoorbeeld op de helft van de emmer. Nu is het zaak om het water uit de voorste emmer als eerste in de achterste emmer te krijgen met je team. En dat mag alleen bovenlangs, over de hoofden heen dus. Het leukste is dit spel wanneer iedereen zit in een soort treintje.
Je kunt dit doen met bekertjes, waar een gaatje in zit. Of, als jullie durven... met een handdoek die de voorste speler laat volzuigen met water en de achterste speler uitwringt in de andere emmer. Wil je winnen? Dan zul je het niet droog houden...
Waterspel 20: Strandbal schieten
Ieder team (dat kan bestaan uit 1 of meerdere kinderen) heeft een strandbal. Iedere deelnemer heeft een waterpistool. Markeer twee lijnen op een grasveld en deze mogen best een flink stuk uit elkaar liggen. Leg de strandballen van alle teams achter een van de lijnen. Bij het startschot mogen ze gaan schieten. Het doel is om als eerste de strandbal over de andere lijn te krijgen, zonder deze aan te raken. Het team dat dit als eerste voor elkaar heeft is de winnaar!
Waterspel 21: Wedstrijdje ijsklontjes smelten.
Een simpel spelletje voor tussendoor op een warme dag. Iedereen krijgt een ijsklontje en een bakje. De winnaar is degene die het ijsklontje als eerste heeft laten smelten. Goed wrijven met je handen en je bent niet alleen de winnaar, maar ook lekker afgekoeld.
Waterspel 22: wedstrijdje bekers schieten.
Nodig: lang dun touw, plastic of kartonnen bekertjes en een waterpistool. Neem een bekertje en prik in de onderkant een gaatje en doe hierdoor het touw. Zoek twee bomen, palen of iets anders waar je het touw aan kunt vastbinden. Zorg dat de kinderen langs het hele touw kunnen lopen.
Start aan de kant waar de opening van het bekertje is. De kinderen kunnen nu met een waterpistool in het bekertje schieten, om deze zo naar achteren te laten bewegen over het touw heen. Maak je er een wedstrijd van, dan is het leuk om meerdere touwtjes te hebben. Degene die als eerste het bekertje aan de overkant heeft gekregen, heeft gewonnen!
Waterspel 23: Een waterbed maken
Je neemt een heel groot stuk plastic folie (zoals afdekfolie), die je dubbel vouwt. De drie open randen kun je dichtstrijken met behulp van bakpapier of perkamentpapier. In de bovenkant maak je nu een kleine opening, waar je de tuinslang in doet. En vullen maar. Als het bed vol zit kun je het gaatje dichtplakken met tape, of deze dichtstrijken op dezelfde manier als de randen. Waarschijnlijk levert het maken van de bed veel plezier, maar kun je er daarna ook heerlijk op liggen om af te koelen.
Vind je het zelf maken van zo'n waterbed iets teveel werk? Koop dat een goedkoop luchtbed (bijv. bij de action) en vul deze met water in plaats van met lucht. Laat het luchtbed 's nachts lekker buiten afkoelen, zodat je de dag erna heerlijk kunt ontspannen op jouw afkoelend bed! Ook een fijne afkoeling voor je huisdier wellicht!
Waterspelletje 24: Waterpistolengevecht!
NATUURLIJK kan deze niet ontbreken. Al moet ik wel zeggen dat een waterpistolengevecht bij ons thuis meestal resulteert in complete emmers die over elkaar heen worden gegooid, maar misschien kunnen jullie je wel beter beheersen ;)
Waterspelletje 25: Waterkunstwerk
Deze komt al een tijdje elke zomer voorbij op Facebook en staat zeker nog op mijn to-do zomerlijstje. Deze wateractiviteit is vooral erg leuk met meerdere kinderen. Je zet de kinderen voor een muur naast elkaar. Leuk is om de kinderen te laten kiezen of ze met hun gezicht vooruit kijken of richting de muur. Het is voor een goed effect wel erg belangrijk dat de kids met hun buik of rug tegen de muur staan. Vervolgens pak je de waterslang (let op dat er geen heet water nog in de slang zit!) en maakt de kinderen en de muur om hen heen goed nat. Dan laat je snel de kinderen naar voren stappen (voordat het water is verdampt) en geniet samen van het prachtige kunstwerk dat is ontstaan op de muur! Overal waar de kids stonden is geen water gekomen waardoor je een leuk silhouet van de kinderen krijgt. Werk je op de BSO? Maak dan snel een foto en deel deze met de ouders. Succes gegarandeerd.
Waterspelletje 26: Speelgoed schoonmaken
Oké, dit klinkt niet als een waterspelletje maar probeer het maar eens, de kids zullen dit erg leuk vinden. Verzamel het speelgoed dat tegen water kan (duplo, lego, poppen etc) en doe deze allemaal in een grote teil of in een zwembad. Laat de kinderen er lekker bij zitten. Al spetterend maken ze zelf het speelgoed schoon. Zij bij, jij blij :)
Tip: leg een grote handdoek naast het zwembadje / de teil en laat ze het speelgoed er zelf weer uit vissen met een schepnet. Laat het een tijdje op de handdoek liggen zodat het kan drogen in de zon, voordat het weer terug in de kast gaat.
EXTRA TIPS:
Natuurlijk is er nog veel meer leuks te beleven bij mooi weer! Daarom hierbij nog wat extra tips!
Spelen in de modder!
Bij warm weer is het natuurlijk ook gewoon heerlijk om met modder te spelen. De combinatie van het water en zand zorgt voor een heerlijke verkoeling. Daarnaast is modder ook nog eens een zeer goede zonbescherming, dus smeren maar!
Andere leuke buitenspelletjes!
Houd je niet zo van water spelletjes of is het hier net te koud voor? Go-Kids heeft ook de leukste buitenspelletjes voor jou op een rijtje gezet!
Leuke uitjes bij warm weer!
Ga jij er met het warme weer liever op uit? Dan heeft Go-Kids natuurlijk ook de leukste tips voor jou! Op de website van Go-Kids vind je alle binnenbaden, buitenbaden, speeltuinen en nog veel meer! En wist je dat we nog veel meer handige overzichten met spelletjes hebben?