Zoals je zult zien hebben we heel veel buitenspelletjes voor kinderen voor je op een rij gezet. Het zijn er nogal wat! Als jullie het lastig vinden om te kiezen, trek dan een nummertje. Je kunt je kind blinddoeken en een activiteit aan laten wijzen, of zomaar een getal laten noemen. Wat jullie ook gaan doen buiten, we wensen jullie er veel plezier mee!

Buiten speelgoed zoeken

Zoek geschikt buitenspeelgoed

Ideeën voor buitenspelletjes voor kinderen

1. Lummelen

Wie kent het niet? Je speelt dit spel met minstens drie en maximaal heel veel personen. De lummel(s) staat in het midden van de groep. Het doel van de lummel is het vangen van de bal, die door de rest wordt overgegooid. Degene die als laatste de bal heeft aangeraakt voordat de lummel hem vangt, is de nieuwe lummel. Variant: niet meer dan 5 seconden de bal vasthouden. Variant: de lummel mag degene die de bal vasthoudt tikken. Variant voor kleine kinderen: er mag alleen gerold worden.

2. Tikkertje / Bevrijdingstikkertje

Tikkertje kennen we allemaal wel he. Maar wist je dat er heel veel varianten op zijn? Bijvoorbeeld bevrijdingstikkertje. Hierbij is er 1 tikker, wanneer diegene iemand getikt heeft moet die in een gekke, van tevoren afgesproken, houding op de grond gaan zitten. Degenen die nog niet getikt zijn kunnen hem of haar bevrijden door te tikken. Tip: spreek hierbij wel een tijd af, bij een heel enthousiaste groep kan dit wel een tijdje doorgaan, wat voor de tikker uiteindelijk niet leuk is. 

3. Flessenvoetbal

Deze is hier thuis favoriet op warmere dagen (of zodra de zon schijnt). Vul net zo veel flessen met water als dat er deelnemers zijn. Iedereen heeft zijn eigen fles om te beschermen en probeert met de voetbal de andere flessen om te schieten. 

Degene die op het eind het minste water in zijn fles heeft zitten, of als eerste de fles leeg heeft, heeft verloren.

4. Annemaria Koekoek

Eén speler is Annemaria, deze staat aan het einde van een veldje/tuin met de rug naar de rest toe. Wanneer diegene 'Annemaria Koekoek' roept, probeert de rest zo dichtbij mogelijk te komen. Maar nadat koekoek is uitgesproken draait Annemaria zich snel om. Als hij of zij dan een speler nog ziet bewegen, moet die speler weer terug naar het startpunt. Degene die het eerst ongezien op de eindlijn komt, heeft gewonnen en is de volgende Annemaria. Als je niet veel ruimte hebt, kun je dit spel ook kruipend of tijgerend doen. 

5. Estafette

Verdeel het aantal personen dat meedoet in teams. Eén tegen één is ook een optie. Vervolgens ga je een parcours maken. Als je de ruimte hebt om twee dezelfde parcoursen te maken dan is dit een leuke optie, anders heb je een stopwatch nodig om het winnende team te kunnen bepalen. 

Een estafette kun je op superveel verschillende manieren doen. Het leukste vinden wij het met allerlei obstakels, waar je overheen, onderdoor en omheen moet. Om het dan écht spannend te maken, moet je tijdens de estafette iets meenemen dat onbeschadigd het eindpunt moet bereiken. Een ei bijvoorbeeld, of een beker water. Bestaan de teams uit meerdere personen? Dan geef je bij de start/finishlijn het object door aan de volgende speler. Het team dat als eerste binnen is, heeft gewonnen. Speel je met bekertjes water? Dan kun je ook twee emmertjes neerzetten die de winnaar bepalen (volle emmer = gewonnen). 

SpeelgoedSpeelgoed

6. Zaklopen

Dit grappige spel doe je met een juten of stoffen zak. Met de voeten in de zak leg je springend een parcours af. Wie is het snelste bij de finish? Er zijn ook handige sets met zakloop zakken te koop!

Zaklopen

Allerlei zakloop zakken

7. Verstoppertje

Echt uitleg heeft dit niet nodig hè. Afhankelijk van de leeftijd spreek je van tevoren goed af tot waar de kinderen mogen komen (bijvoorbeeld alléén in de tuin) en aftellen maar!

8. Stoepkrijten

Natuurlijk kunnen kinderen met stoepkrijt hun fantasie de vrije loop laten. Maar je kunt met stoepkrijt nog zo veel meer! Wat dacht je van het inkleuren van een vlak op de muur? Of een te gekke tekening maken waar ze in kunnen gaan liggen?

Leuke stoepkrijt sets!

 

9. Hinkelbaan maken

Als je dan toch het stopkrijt tevoorschijn hebt gehaald... teken dan meteen een hinkelbaan! Ken je het nog? Je gooit een voorwerp (bijvoorbeeld een steentje, of een dennenappel etc) in een vierkant. Dit vierkant moet je tijdens het hinkelen overslaan. Op de terugweg raap je het weer op. De volgende ronde moet je je voorwerp in het volgende vierkant gooien en zo door. 

Tip tussendoor: wordt het lekker weer? Bekijk dan ook onze 25 waterspelletjes!

naar de waterspelletjes

waterspelletjes voor kinderen

 

10. Ringwerpen

De bedoeling van ringwerpen is natuurlijk simpel: de ring moet om het paaltje belanden wanneer je hem van een bepaalde afstand gooit. Heb je geen ringwerpspel? Je kunt er eentje aanschaffen óf zelf iets verzinnen. Steek wat stokken in de aarde bijvoorbeeld ;) 

Ringwerp spel

Ringwerp spellen

11. Bellenblaas

Gewoon lekker bellen blazen en ze kapot klappen of iets creatiever? Je kunt natuurlijk ook zelf een levensgrote bellenblaas maken. 

buitenspelletjes voor kinderen - bellenblaas

Voor het sopje meng je 1 kopje afwasmiddel met 8 kopjes water en 2 eetlepels glycerine. Het beste doe je dit een paar uur of een dag van tevoren. Ook een 'stokje' maak je makkelijk zelf. Er zijn verschillende manieren, het beste werkt katoen in combinatie met 2 stokjes. Dit kunnen gewone stokken uit het bos zijn, dat werkt prima! Zolang je er maar voor zorgt dat het circuit gesloten is, dus twee stokjes met daar tussen touw of katoen (waar je mee kunt haken). 

Wil je zo'n mega bellen maker liever kopen dan zelf maken? Dat kan natuurlijk ook:

SES Mega Bellen

Mega bubbles Bellenblaas

12. Telefoon maken van blik en touw

Laat kinderen ontdekken hoe men vroeger zonder telefoon toch op afstand van elkaar kon communiceren! Neem twee blikken en sla hierbij aan de onderkant een gaatje in met een spijker. Prik de spijker door het blik en bind hier het uiteinde van een lang touwtje aan vast. Het andere uiteinde van het touw of draad maak je op dezelfde manier aan het andere blik vast. Ga ver uit elkaar staan, zo dat het touw spant. Probeer nu maar eens met elkaar te praten via de blikken. 

13. Blik gooien

Nog meer leuks met blikken: blikgooien! Maak een mooie stapel van een aantal lege blikken en probeer deze met zo min mogelijk worpen om te gooien. Wie de minste worpen nodig had om alle blikken van de plank / tafel / muur te gooien, heeft gewonnen! 

Er zijn trouwens ook allerlei leuke blikgooisets te koop, zo heb je altijd de spullen in huis voor dit toffe spelletje!

Blikgooiset dieren

Blikgooisets

14. Picknicken

Dit is natuurlijk geen spelletje, maar een lekkere picknick is wel degelijk een buitenbezigheid die door kinderen enorm wordt gewaardeerd! Leg een kleedje neer en eet de boterhammetjes eens op de grond met zijn allen :) 

15. Touwtje springen (alleen of met lang touw samen)

Yeah! Ouderwets touwtje springen. Niet alleen leuk, maar nog goed voor de conditie ook! Heb je een groot touw en ben je met meer dan twee personen? Probeer dan samen te draaien en de derde (en vierde, en vijfde.. ) persoon te laten springen. 

16. Stoepranden

Een potje voetballen wordt door veel kinderen wel gewaardeerd. Een leuke variant is stoepranden. Hoe het werkt? Dat wordt in onderstaand filmpje van Jantje Beton haarfijn uitgelegd. 

17. Spijkerpoepen

Wij houden altijd wel van de Oud-Hollandse spelletjes. Voor spijkerpoepen heb je een spijker nodig, een touw en een glazen fles (de avond van tevoren voorbereiden dus ;) ). Bind het touw rond de heupen van de deelnemer(s) en knoop aan het uiteinde de spijker vast. Zorg dat de spijker ongeveer ter hoogte van de knieholte hangt. Het doel is nu om door middel van bewegen en juist stil hangen boven de fles, de spijker in de fles te krijgen. Succes! 

18. Koekhappen

Je kunt dit in de originele vorm doen, met ontbijtkoek, maar natuurlijk ook met bijvoorbeeld spekjes. Hang een lijn tussen twee punten op, hoog genoeg om er onder te kunnen staan. Aan deze lijn hang je weer losse touwtjes met daaraan stukken ontbijtkoek. De deelnemers moeten met de handen op de rug en geblindoekt proberen de koeken te happen. 

19. Snoephappen

Neem een ruime kom en doe er een laagje water en een aantal lekkere snoepjes in. De kinderen (en jij) mogen nu om de beurt een snoepje eruit vissen met de mond. Tip: zorg dat er een handdoek in de buurt ligt om de gezichtjes mee af te drogen. 

20. Hoelahoep

Wist je dat hoepelen echt supergoed is voor de lijn? Je moet je spieren goed gebruiken wil je dat ding in de lucht houden. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om te kijken wie het langste de hoepel hoog houdt. Lukt het jou allebei de kanten op?

Hoelahoop en springtouw

Check deze hoelahoops!

21. Zakdoekje leggen

Zakdoekje leggen, niemand zeggen.. Dat is lang geleden, of niet dan?! Reden genoeg om weer eens te doen. Weet je nog hoe het moet? 

Je zit allemaal in een kring met de ogen dicht, behalve 1 persoon. Diegene loopt tijdens het zingen om de kring en legt zachtjes de doek achter een ander neer. Als het liedje is afgelopen kijkt iedereen om zich heen. Degene die stond rent een rondje om de kring om te gaan zitten op de nieuwe lege plek. Die plek ontstaat doordat degene bij wie de zakdoek ligt snel opstaat om te tikken. Als dat lukt moet dezelfde persoon de zakdoek gaan leggen, als het niet lukt om diegene te tikken is dit de nieuwe zakdoekjeslegger. 

22. Foto-speurtocht

Dit spel vergt wat voorbereiding, maar is wel erg leuk om te spelen. Maak verschillende foto's op detailniveau in de tuin. Dus bijvoorbeeld de onderkant van een deurklink, of een stukje hout, of de stof van een tuinkussen, zulke details. Je kunt deze foto's uitprinten, maar als je kinderen er groot genoeg voor zijn kunnen ze natuurlijk ook een telefoon gebruiken waar de foto's op staan. Kunnen ze alle plekjes vinden? 

Je kunt dit spel nog verder uitbreiden door puzzelstukjes te verstoppen op de plekken die je hebt gefotografeerd, of na ieder goed antwoord een letter te geven van een woord. Zo moeten ze nog iets verder puzzelen. 

Tip tussendoor: wordt het toch niet zulk lekker weer? Bekijk dan ook onze binnenspelletjes!

naar de binnenspelletjes

toveren met water - binnen spelletjes

23. Trefbal

Maak een streep in het midden van een veldje en verdeel de deelnemers in twee gelijke teams. Het spel wordt gespeeld met een zachte(!) bal. Het doel is de tegenstanders uit het andere team afgooien. Je mag niet met de bal lopen en moet aan je eind kant blijven. Je bent af en moet uit het spel als je geraakt wordt door de bal of als je tegenstander de bal die jij gooide vangt. Het spel is afgelopen als er 1 speler over is. 

24. Skippyballen

Hebben jullie nog een skippybal liggen? Zet dan eens een leuk parcours uit, waarin je om de beurt zo snel mogelijk naar het einde 'skippiet'. Houd elkaars tijd bij en kom er achter wie de beste kangoeroe is. 

25. Vliegeren

Dit is een niet zo alledaagse maar toch erg leuke bezigheid voor buiten: vliegeren. Een vlieger koop je al voor een paar euro (of als je je echt verveelt maak je er eerst één) en kan voor uren plezier zorgen. 

26. Badminton

Badmintonnen is goed voor je spieren, je beweegt er alle kanten mee op. Ook als je geen net tot je beschikking hebt is het leuk om alleen al over te slaan. Welk team kan het vaakst overslaan zonder dat de shuttle op de grond komt? Met kinderen is het ook erg leuk om dit spel met een ballon te doen. Dan moet het natuurlijk niet te hard waaien (maar dan ging je toch al vliegeren, toch?) want dan waait de ballon over de schutting. 

27. Frisbee-en

Met z'n tweeën of zelfs met hele teams kun je je vermaken met een kleine ronde schijf. Gooi hem over, of probeer hem samen met je team in de goal te krijgen. Een frisbee zorgt voor een hoop plezier. Als je goed gooit, tenminste;

28. Hut bouwen (of tent opzetten)

Welk kind vindt een hut bouwen nou niet supergaaf om te doen? In het bos is het natuurlijk het leukste met echte takken, maar in de tuin kan dit ook prima met een paar fleecedekens, wasknijpers en tuinstoelen. En is de hut klaar? Breng ze dan iets lekkers in hun eigen 'huisje', kun jij mooi even tien minuten iets voor jezelf doen ;)

SpeelgoedSpeelgoed

29. Twister

Heb je Twister liggen? Breng hem eens naar buiten. Op het gras is het ook nog eens veel zachter omvallen dan binnen op de harde vloer.

Heb je het spel niet? Met een oud wit laken, wat verf en wat creativiteit kun je het heel goed zelf maken :) Tip: kijk eens in de play store bij 'Twister Spinner'. 

30. Laserspel 

Bij de binnenspelletjes hebben we deze ook al genoemd, maar buiten is dit ook hartstikke leuk om te doen, dus hier is ie nog een keer: pak een bolletje wol of touw en bind er laserstralen van in een parcours door de tuin. Laat de kids er doorheen gaan en wie een laserdraad raakt is af.

 

 

Zo, heb je voor nu even genoeg ideeën? Als jullie favoriete buitenspel hier nog niet bij staat, laat het dan weten! Mail je ideeën ovv 'tip buitenspelletjes' naar info@go-kids.nl, als je een foto hebt mag deze er bij en wie weet staat jullie tip binnenkort in ons overzicht!

En heb je onze andere verzamelingen van spellen al gezien?

We wensen jullie veel plezier met buiten spelen!