​Naar buiten met de kids carnavalsvakantie regio Breda

De natuur in met de kids in de carnavalsvakantie regio Breda

Naar buiten met kinderen in de vakantie is altijd fijn. Goed weer of slecht weer, kinderen maakt het allemaal niet zoveel uit. Stampen in de plassen of hutten bouwen in het bos, de kids vermaken zich wel. Staatsbosbeheer heeft prachtige natuurgebieden waar je heerlijk met kinderen kunt wandelen of spelen. Een kabouterpad, dierenvriendjes pad, een speelbos of een laarzenpad. Wij hebben wat regionale tips voor je bij elkaar gezet. Bijna alles is gratis te zien, te doen en te beleven.

Speurneuzenwandeling (gratis wandeling, leuk met kinderen)

Zijn jullie op zoek naar een leuk natuuruitje voor de hele familie? Vanuit de gezellige Treehouse bar bij de Mosten loopt rondom de Mosten een actieve 2 KM lange speurneuzenwandeling voor gezinnen met kleine kinderen. Deze wandeling die in het teken staat van eekhoorntjes, is gratis te lopen. Binnen bij de bar kun je een route kaart halen en kunnen de kinderen een knipkaart vragen. De kinderen gaan tijdens de wandeling namelijk op zoek naar 10 eekhoorntjes!

speurneuzen wandeling gratis voor kinderen

Tip: Super om te combineren met een borrel bij de Treehousebar. Je kunt hier in de winter ook eisstock curling spelen! Een gezellig dagje uit voor het hele gezin, 

kinderuitje en familie uitje in de natuur

Smokkelroute (gratis wandeling, leuk met kinderen)

Willen jullie een oude smokkelroute lopen bij de grens? Bij de Strijbeekse Heide loopt een 8 kilometer lange wandeling, langs de grens. Jullie passeren twee keer de grens met Belgie. Dat zie je aan de grenspalen langs de route. Super leuk om met kids te doen. Het is mogelijk om de route een paar kilometer in te korten als je met kleine kids bent. Zie onze tips Na de wandeling drink of eet je gezellig wat bij het Smokkelaartje

OERRR Natuurdag op Tiengemeten

Kinderen leren overleven tijdens de OERRR Natuurdag op Tiengemeten op 2 maart 2022.  Neem jij de uitdaging aan en ga je mee op overlevingstocht? De boswachter leert kinderen alles wat ze moeten weten! Wat doe je als je ineens alleen in de natuur op een eiland achterblijft? Hoe zorg je dan voor jezelf? Tijdens het OERRR-programma ‘Leer overleven op Tiengemeten’ kun je het zelf ontdekken!

overleven op Tiengemeten kinderen

Op zoek naar legenden

Hoe zou het zijn om de verschillende legendes uit de regio Breda te beleven met de kinderen? Wandel een legendetocht van de legendejagers en kom er achter welke legendes er zijn. Legendetochten zijn uitgezette wandelingen rondom een bijzondere plek met een spannend verhaal hier uit de regio. Tijdens de wandeling beleef je het verhaal. Er start een mooie tocht vanaf Wolfslaar, Mysteries van Wolfslaar. Klik hier voor meer informatie en het downloaden van de brochure met de hele route.

Wandelen met laarzen in de regio Breda

Vinden jouw kids het ook zo leuk om in de plassen te stampen. Misschien worden ze dan ook wel blij van een heus laarzenpad om lekker door te banjeren?

Laarzenpad Chaam In Chaam bij natuurgebied 't Broek vind je een laarzenpad. Het is een leuke wandeling om met kinderen te doen, want er is veel te ontdekken.  Tip: Dit laarzenpad ligt vlakbij familie restaurant Huis ten Bosch

Laarzenpad Gastels Laag In Oud Gastel heeft Staatsbosbeheer ook een speciale laarzen route aangelegd. Dit laarzenpad loopt door het zeer natte natuurgebied van het Gastels Laag en is 1.200 meter lang met maar liefst 8 brugetjes erin.

Laarzenpad bij Baarle Nassau 't Merkske is een zijriviertje van de Mark en is een natuurlijke grens tussen Nederland en België. Dit riviertje ontspringt als Noordermark in België. Doordat de vallei van 't Merkske lange tijd een beetje is vergeten, heeft de natuur aan beide kanten van de grens jaren lang lekker haar gang kunnen gaan. Staatsbosbeheer heeft verschillende laarzenroutes /wandelroutes uitgezet.

Staatsbosbeheer regio Breda

In onze regio zijn maar liefst 4 super mooie natuurgebieden van Staatsbosbeheer. En in al deze gebieden zijn fijne wandelingen voor families met kinderen uitgezet.  

Een erg leuke wandeling met kids is de natuurbelevingsroute met het vlonderpad in het Mastbos. Reeën, roofvogels, zilverreigers… je vindt ze allemaal in het Mastbos. Als je deze belevingsroute volgt, kom je ze misschien wel tegen. Tip: de kans om reeën te zien, is het grootst in de vroege ochtend. Klik hier voor alle informatie.

Tip : Aan de randen van het mastbos vind je super leuke familie restaurants. Aan de ene kant vind je restaurant de 7 heuveltjes en aan de andere kant van het bos pannenkoekenhuis Dennenlucht. Beiden hebben een heerlijk terras en super leuke speeltuin!

Alle regionale speelbossen

Omdat niets zo leuk is voor kinderen als ravotten, ontdekken en spelen in het bos, hebben wij op Go-Kids alle speelbossen handig voor je bij elkaar gezet. Natuurlijk kun je de speelbossen ook leuk combineren met een familierestaurant in de buurt. Kijk hier voor een overzicht van alle speelbossen van de regio Breda

De 5 leukste spelletjes in het bos voor kids (Supertips van het IVN)

Kan jij sluipen of speuren als de beste? Met deze 5 spelletjes voor in het (speel) bos kunnen kinderen laten zien hoe goed ze kunnen speuren en sluipen. De spelletjes zijn hebben we gevonden op de pagina van het IVN. 

  • Boompje wisselen => Dit is een tikspelletje waar je lekker warm van blijft! Zoek een plek waar meerdere bomen bij elkaar staan. Je houdt de boom vast (nu ben je veilig), maar niet te lang want het is de bedoeling dat je van boom verwisselt. Al rennend van de ene naar de andere boom kan je getikt worden en dan ben je 'm.
  • Speuren => Voor dit spel moet je snel en slim voor zijn! Wijs een spelleider aan die 10 voorwerpen uit het bos verzameld. Alle spelers mogen één minuut naar de voorwerpen kijken. Daarna tel je af: '3, 2, 1' wie dan het eerste alle voorwerpen bij elkaar weet te speuren is de beste speurder.
  • Darten met dennenappels. => Een beetje precisie werk is hier vereist! Teken 5 cirkels in de aarde, van groot naar klein. Elke cirkel heeft een andere waarde. Maak een startlijn en zorg ervoor dat elke deelnemer drie dennenappels heeft (eikels of andere voorwerpen kan ook). Alle spelers mogen nu om de beurt hun dennenappels gooien. Wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen.
  • Verstoppertje maar dan anders. => Wie kan er goed stil zijn? Een speler verstopt zich in het bos. Alle andere spelers gaan op zoek naar hem. Wanneer iemand de verstopte heeft gevonden gaat hij muisstil naast hem staan of zitten. Het spel stopt als alle spelers de verstopper hebben gevonden.
  • Stille sluiper => Alle spelers vormen tweetallen, en spreken samen een lokroep of fluitsignaal af. Vervolgens worden de tweetallen op grote afstand van elkaar het bos in gestuurd. Aan de hand van de afgesproken lokroep of het fluitsignaal ga je elkaar proberen terug te vinden, zonder te roepen!

 

Bekijk hier een overzicht van alle uitjes in de natuur met kinderen van de regio Breda 

 

 

Log In