Heb jij goed leren typen als kind? Ik deed een typecursus op de middelbare school, leerde daar blind typen met 10 vingers en oh, wat heb ik daar een plezier van gehad - en nog steeds! 

Van typemachine naar computer toetsenbord

Mijn typecursus was destijds nog op een, zoals ik dat dan noem, 'akoestische typemachine'. Zo één met diep in te drukken toetsen, niets elektrisch aan. En met een wit A4tje in de klep geklemd dat over m'n handen viel - nog niet van die handige afdekschildjes voor de toetsen.

Foutjes corrigeren met Tipp-ex

En oh ja, Tipp-ex om foutjes te corrigeren. Eerst uit een potje met zo'n kwastje, later met van die tipp-ex velletjes dat wit 'afgaf'. Je moest de letter dan nog eens op dezelfde plek typen met dat velletje tegen het blad.

Tipp-ex correctievloeistof bij typen

Nog weer later had je een elektrische typemachine met correctielint, dat was al een heel stuk makkelijker. Dat bewerkelijke gedoe om een foutje te corrigeren maakte wel dat je extra je best deed om die foute letters niet te typen.

Fascinerend wel dat het merk Tipp-ex nog steeds bestaat met allerlei correctieproducten - inmiddels overgenomen door BIC. Die van de pennen.

Toetsenbord hoort bij het dagelijks leven

Best hard werken ook, zo'n meganisch apparaat. Die zijn inmiddels antiek. Maar goed, ik ben dan ook van een andere generatie. Ook elektrische typemachines zijn er amper meer, we werken immers allemaal op een PC of laptop. Dat maakt het kunnen typen alleen maar belangrijker: iedereen heeft ermee te maken! Of je nu alleen maar wat rondsurft op internet, woordspelletjes speelt, hele documenten typt of alleen maar mailtjes - een toetsenbord hoort tegenwoordig gewoon bij het dagelijks leven. Hoe handig als je lekker snel met je vingers over dat toetsenbord roetsjt?!

Toetsenbord typen

Kinderen leren typen

Toen mijn kinderen jonger waren heb ik geprobeerd ze met een online typecursus aan de slag te laten gaan. TypeTopia, DuckTypen, wat was er allemaal wel niet? Ze waren niet enthousiast - hoe hard ik ook mijn best deed om ze op de voordelen te wijzen van met 10 vingers kunnen typen. En ik moet eerlijk zeggen, ze redden zich ook prima op de manier die ze nu gebruiken. Ik type sneller hoor, maar het is niet alsof ze heel langzaam met twee vingers hun opdrachten voor school aan het uitwerken zijn.

Typecursus volgen kan later ook nog

Misschien komen ze er later nog eens achter dat ze daar iets aan missen. Dan kunnen ze altijd nog een typecursus voor volwassenen volgen natuurlijk. Of is het iets voor jou? Hoe goed zijn jouw typevaardigheden? Het scheelt heel wat tijd als je snel en foutloos kunt typen - in je werk, bij het sturen van mails voor van alles rondom je gezin.

Rust in je hoofd

Ook geeft het rust in je hoofd: je hoeft tijdens het typen niet na te denken over de letters. Na het volgen van een typecursus zitten de toetsen zo in je systeem dat je automatisch op je scherm tovert wat je wilt schrijven. Er zit geen stap meer tussen waarbij je de woorden moet vertalen naar letters, naar toetsen, naar vingers.

Kortom: stimuleer je kids vooral om lekker goed te leren typen. En zet zelf ook de stap naar een typecursus als je het 10-vingersysteem nog niet beheerst. Hartstikke handig om te kunnen!

Blogs voor ouders in heel NL!