Mensen kunnen al op jonge leeftijd een bril of lenzen dragen, omdat ze bijziend of verziend zijn. Als mensen bijziend zijn, kunnen ze voorwerpen van dichtbij scherp zien, maar niet van veraf. Voor verziendheid geldt precies het omgekeerde.

Doordat kinderen een bril of lenzen nodig hebben, kan het echter zo zijn dat dit problemen kan opleveren tijdens het sporten. Kun je er in dit geval beter voor kiezen dat je kind overstapt op lenzen of juist op een bril? Wij leggen het je allemaal uit in deze blog.

Sportende kinderen met lenzen

Voor kinderen is het ontzettend gezond om te sporten, aangezien ze in beweging zijn, met andere kinderen spelen en hun motoriek verbeteren. Tot de leeftijd van acht jaar kunnen kinderen alleen een bril dragen, maar vanaf die leeftijd is het vaak mogelijk om over te stappen op lenzen. Het dragen van lenzen tijdens het sporten heeft veel voordelen ten opzichte van een bril. Zo beweegt een bril tijdens het sporten en bestaat de kans dat je een bal of klap tegen je bril krijgt, wat gevaarlijk kan zijn. Lenzen blijven daarentegen op hun plek zitten, waardoor het kinderen bewegingsvrijheid biedt. Bovendien geven lenzen kinderen zelfvertrouwen, doordat ze alles scherp kunnen zien en er niet anders uitzien dan andere kinderen.

Welke sporten kunnen kinderen met lenzen beoefenen?

Voor kinderen is het aanbod aan sporten groot, waardoor de keuze reuze is. Willen jouw kinderen gaan voetballen bij de sportclub in de buurt of gaan ze liever met schoolvriendjes hockeyen? Nog altijd staat voetbal hoog op het lijstje van kinderen, maar dat wordt gevolgd door allerlei sporten variërend van dansen, turnen, zwemmen, bowlen, tennis tot fitness. Voor een sport als turnen is het aan te raden om lenzen te dragen, omdat juist bij deze sport een bril voor je ogen beweegt en niet op zijn plek blijft zitten op de trapeze. Gaat jouw kind echter naar zwemles? Overweeg dan om je kind een zwembril te laten dragen, zodat bacteriën en viezigheid niet in de ogen komen. Een alternatief zijn daglenzen, die na de zwemles weggegooid kunnen worden, wat ook wel daglenzen genoemd worden.

Is mijn kind toe aan lenzen?

Hoewel er bij allerlei sporten wat valt te zeggen voor lenzen ten opzichte van een bril, is iets anders nog veel belangrijker bij het maken van deze afweging. Als ouder moet je je namelijk afvragen of jouw kind toe is aan het dragen van lenzen. Het indoen, uitdoen en schoonmaken van lenzen vraagt namelijk om verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, waar nog niet ieder kind klaar voor is. Probeer daarom samen eens uit of het dragen van lenzen iets is voor jouw kind of dat er nog wat meer tijd nodig is om lenzen te kunnen dragen. De opticien zal je informeren over de vraag welke lenzen online besteld moeten worden voor jouw kind.