Wil jouw kind op voetbal? Misschien vind je dat geweldig, ben je zelf ook voetbalfanaat. Dan ben je reuzeblij en weet je waarschijnlijk ook precies welke stappen je nu moet zetten.

Oh jee... moet dat nou?

Het kan ook zo zijn dat je denkt 'oh jee... moet dat nou?'... omdat je zelf niets met voetbal hebt. Of omdat je er niet naar uitkijkt om elk weekend langs te lijn te staan in weer en wind, om je kind aan te moedigen. Dit geldt natuurlijk voor elke buitensport, daarbij maakt het niet uit of de kids op voetbal willen, op hockey of op korfbal. 

Samen een balletje trappen

Een kind dat graag voetbalt betekent bij jonge kinderen ook dat jij zelf af en toe een balletje zal moeten trappen. Daarvoor hoef je geen voetbalwonder te zijn: het is voor de kinderen allang leuk als papa of mama met ze meedoet. En hoe geweldig is het om jou te passeren of een doelpunt te scoren terwijl jij in het doel staat?

Zoons zonder belangstelling voor voetbal

Zelf heb ik in m'n jeugd jarenlang gevoetbald. Mijn beide zoons hebben er nooit belangstelling voor gehad, mijn man ook niet. In een huis met drie mannen ben ik altijd degene geweest met de meeste interesse in voetbal. Best bijzonder toch? Een paar jaar lang heb ik toch langs de lijn gestaan op zaterdag - maar dat was op het hockeyveld. En eerlijk is eerlijk: ik was er niet rouwig om toen dat stopte. Dat gaf ons de vrijheid om veel vaker naar onze stacaravan toe te gaan.

Voetbalschoenen kopen

Maar goed: jouw kind wil dus op voetbal. Dat gun je die kleine, dus vooruit dan maar. Dat betekent ook: voetbalschoenen kopen. Zorg ervoor dat je kind de schoenen kan passen en laat hem of haar even rondlopen om te controleren of de schoenen goed zitten. Vergeet niet dat voetbalschoenen vaak strakker zitten dan gewone sportschoenen, dus het kan nodig zijn om een maat groter te kiezen.

Voetbalclub zoeken

Voetbalclubs zijn gelukkig overal te vinden en bijna elke club heeft wel een aantal jeugdteams. Het is slim om een kijkje te nemen bij verschillende verenigingen: de sfeer bij de ene club is heel anders dan bij de andere. Maar ja, misschien heeft jouw zoon of dochter allang in beeld welke club het moet worden, bijvoorbeeld omdat vriendjes/vriendinnetjes er spelen.

Clubs en andere hobby's op Go-Kids

Voor inspiratie kun je altijd de Clubs (onder Hobby) van jouw Go-Kids regio raadplegen. Daar vind je niet alleen voetbalverenigingen - ook voor allerlei andere hobby's geven we allerlei adresjes. Niet alleen sportclubs - ook creatieve clubs, kinderyoga, vakantiekampen, muzieklessen en nog veel meer leuks. Mocht je nog aarzelen... misschien kun je jouw kind nog verleiden om toch (eerst) een andere sport of hobby te proberen?

Overzicht van voetbalclubs in Nederland

Eerlijk is eerlijk, niet alle voetbalclubs vind je op Go-Kids. Wil je een compleet overzicht, dan moet je natuurlijk bij de KNVB zijn. Daar kun je heel eenvoudig zoeken naar de clubs bij jou in de omgeving met de leeftijdscategorie waar jouw kind in valt. De keuze voor 'Meiden' is ook mogelijk, dan krijg je de verenigingen met meidenteams. Toch even gespiekt en ja hoor... mijn oude cluppie Reiger Boys in Heerhugowaard heeft nog steeds heel wat teams voor meiden en vrouwen. Jeugdsentiment!

Samen voetbalherinneringen maken

En als je kind dan toch op voetbal gaat... dan ga je er natuurlijk gezellig in mee. Je brengt en haalt, moedigt aan, staat enthousiast langs de lijn, kletst met andere voetbalouders, draait kantinedienst en wordt misschien wel coach van het team van jouw zoon of dochter. Jouw enthousiasme helpt jouw kind om lekker actief met voetbal bezig te zijn en is ook goed voor jullie onderlinge band. Maak samen voetbalherinneringen!