Veel gezinnen hebben het financieel behoorlijk lastig de laatste tijd. Alles is flink duurder geworden - dat is wel te zien aan de enorm toegenomen inflatie. Ondertussen zijn de salarissen nog niet mee omhoog gegaan, al zitten er nu wel veel loonsverhogingen in het vat. Maar in de tussentijd moet je wel blijven uitkomen met je inkomen. 

Tips om geld te besparen

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je geld kunt besparen en je gezinsbudget kunt beheren, zonder dat je er veel last van hoeft te hebben. Ik heb wat handige tips voor je om geld te besparen in in je gezin! Mijn top 5:

  1. 1. Bewust inkopen doen
  2. 2. Bespaar op energiekosten
  3. 3. Goedkope en gratis uitjes
  4. 4. Hergebruiken en tweedehands kopen
  5. 5. Leer de kinderen goed met geld omgaan

1. Bewust inkopen doen

Een van de beste manieren om geld te besparen is door bewust inkopen te doen. Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat en houd je eraan. Koop vooral seizoensgroenten en -fruit, die zijn vaak goedkoper en zo krijgt het hele gezin gezond eten binnen zonder dat het teveel gled kost. En vooral: laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Niet in de supermarkt, niet in andere winkels en ook niet online. Heb je echt nodig wat je in je winkelmandje stopt?

2. Bespaar op energiekosten

Energiekosten drukken behoorlijk op een gezinsbudget. Vaak kun je behoorlijk energie besparen en zo de energierekening verlagen. Zorg ervoor dat je onnodige verlichting uitschakelt wanneer kamers niet worden gebruikt en maak gebruik van natuurlijk licht wanneer mogelijk. Daarnaast kunnen LED TL buizen een geweldige investering zijn. Ze zijn energiezuinig, gaan langer mee dan traditionele verlichting en kunnen je helpen om op de lange termijn geld te besparen.

3. Goedkope en gratis uitjes

Uitjes met kinderen kunnen duur zijn, vooral als je vaak naar pretparken of bioscopen gaat. Er zijn allerlei creatieve en betaalbare alternatieven die net zo leuk zijn! Denk aan een picknick in het park, een wandeling in de natuur, een filmavond thuis met popcorn, een bezoek aan een kinderboerderij (is vaak gratis) of een speeltuin met lage entreekosten. Door te kiezen voor goedkopere activiteiten kun je geld besparen en toch waardevolle herinneringen maken. 

Wist je dat je heel eenvoudig de gratis uitjes in jouw Go-Kids regio in beeld krijgt? Daarvoor kies je bij de Filters voor de Eigenschap 'Gratis toegang'. En voila, jij hebt heel veel ideetjes voor gratis uitjes in jouw omgeving!

4. Hergebruiken en tweedehands kopen

Kinderen groeien snel en hebben steeds nieuwe kleding en speelgoed nodig. Dat hoef je niet allemaal nieuw te kopen! Waarom zou je niet hergebruiken en/of tweedehands te kopen? Organiseer een kledingruil met andere ouders of koop tweedehandskleding in goede staat. Daarmee bespaar je niet alleen flink geld, het is ook nog eens duurzaam en dus goed voor onze aardbol.

5. Leer de kinderen goed met geld omgaan

Het is nooit te vroeg om kinderen te leren over goed omgaan met geld. Leer ze over het belang van sparen, budgetteren en het maken van bewuste keuzes. Laat ze zien dat prijzen vergelijken een slimme manier is om geld over te houden. Geef ze zakgeld zodra ze leren rekenen en spreek af wat ze van dat zakgeld mogen kopen. En: maak ze bewust van manieren om te zorgen dat jullie als gezin minder geld nodig hebben.