Je kind plast nog in bed terwijl dat allang niet meer zou moeten, gezien de leeftijd. Er is zo'n regeltje dat kinderen zo ongeveer vanaf hun zesde jaar controle horen te hebben over hun blaas. Dat ze dan niet meer in bed plassen. Dat gaat dan overdag misschien wel goed, maar 's nachts heeft jouw zoon of dochter toch nog weleens last van bedplassen. Zijn jullie daarin de enige? Welnee!

Waardoor plast jouw kind nog in bed?

De vraag die je jezelf waarschijnlijk vaak stelt is: hoe komt het? Waardoor plast mijn kind nog in bed? Immers: als je weet hoe het bedplassen komt kun je misschien ook beter bedenken wat je eraan kunt doen. Of anders is het makkelijker te accepteren als je de oorzaak kent. Helaas weten specialisten het ook niet precies. Er zit wel een erfelijke factor in: de ene familie heeft er meer last van dan de andere.

Zo positief mogelijk benaderen

Wat je het beste kunt doen als je kind in bed heeft geplast is rustig blijven, vooral niet boos worden. Het kind kan er ook niets aan doen! Vertel beter dat het bij veel kinderen gebeurt - en dat het echt een keer over gaat. Extra lastig kan het zijn om uit logeren te gaan, of op kamp. Dan gaan ze immers ergens anders slapen en als het daar misgaat?

Bedplassen op kamp

Als leiding bij Scouting heb ik regelmatig kinderen mee gehad die nog last hadden van bedplassen. Het is dan prettig als de ouders dat vooraf vertellen en daarbij ook melden hoe het kind daarmee omgaat.

Kind 'opnemen' in de late avond

In de praktijk betekende het dat we vaak een paar kinderen op kamp hadden die we moesten 'opnemen' voordat wij als leiding naar bed gingen. Vertederende en soms hilarische taferelen leverde dat op - waar het kind de volgende dag niets meer van wist.

Luierbroekje in de nacht

Ook waren er wel kinderen mee die een slaap-luierbroekje droegen. De één was er heel open over, de ander probeerde het te verbergen. Wij besteedden er vooral weinig aandacht aan, tenzij er vervelend over werd gedaan door andere kinderen.

Natte slaapzak

Ondanks dit soort maatregelen was er ook weleens een natte slaapzak in de ochtend. Ook dat was simpel: slaapzak en nachtkleding uitwassen, te drogen hangen en klaar. Juist omdat we er niet moeilijk over deden kon een kind zonder schaamte naar ons toekomen om het te vertellen.

Oplossingen voor bedplassen

Dingen als je kind nog even op de WC te zetten als ze al een tijdje in bed liggen en luierbroekjes zijn niet echt oplossingen. Het zijn manieren om ermee om te gaan dat je kind nog weleens in bed plast, en het zoveel mogelijk te voorkomen. Je zorgt er niet mee dat ze hun volle blaas beter voelen als ze slapen. Omdat dit meestal in de loop van de tijd vanzelf komt is dat ook prima. Maar wat als het te lang duurt? Of als jij of je kind er heel veel moeite mee heeft?

Plaswekker om te merken dat de blaas vol is

Om je kind nou meteen medicatie te geven... niet iedere ouder is daar voorstander van. Ik zou zeggen: probeer eerst een plaswekker. Met een plaswekker leert je kind wakker te worden als de blaas vol is - het werkt met sensorondergoed en een alarmsignaal. De meest moderne geven dat signaal via een app ook door naar de ouders.

Medicijnen tegen bedplassen

Dan kun je naar de huisarts gaan om het probleem te bespreken. Er zijn medicijnen tegen bedplassen - vooral Minrin wordt voorgeschreven. Dat zorgt ervoor dat je kind minder urine produceert tijdens de nacht. Dat zou door een verlaagde afgifte van het hormoon ADH vanzelf moeten gaan, maar bij sommige kinderen werkt dat niet goed. Daardoor hebben ze 's nachts niet minder plas dan overdag en past de plas 's nachts niet in hun blaas.

Als dat allemaal niet werkt zijn er ook nog specialisten op het gebied van zindelijkheid. Urotherapeuten en kindercontinentie verpleegkundigen in ziekenhuizen bijvoorbeeld er zijn speciale poep- en plas poli's. Er is zelfs een speciale vereniging voor hulpverleners die werken met kinderen en tieners met incontinentieproblemen: de NVCK (Nederlandse Vereniging voor Continentie bij Kinderen).

Als je kind nog in bed plast...

Ik weet hoe het voelt. Laat mijn zoon het niet lezen, want een puber vindt dat natuurlijk verre van stoer, maar hij heeft ook behoorlijk lang in zijn bed geplast. Het zeiltje onder z'n matrashoes hebben we dan ook niet snel kunnen weghalen.

We namen hem ook op voordat we naar bed gingen en we ook een plaswekker hebben gebruikt toen hij 8 jaar was. Of dat hielp weet ik eerlijk gezegd niet eens meer... het bedplassen is uiteindelijk wel overgegaan, de stap naar medicatie hebben we nooit hoeven zetten.

Anneke
Go-Kids