We zitten midden in de zomervakantie – alle scholen in Nederland hebben nu vakantie. Misschien ben je al op reis geweest met je gezin, misschien zit je op dit moment ergens op een camping of in een hotel, misschien ga je binnenkort weg… de meeste gezinnen gaan ergens in de zomer wel een tijdje op pad met de kinderen.

Afwisseling van omgeving

Logisch: zes weken thuis bivakkeren is best lang, afwisseling van omgeving is dan wel erg lekker. Wat doe jij het liefst qua vakantie met de kids? Ga je vliegen naar een all-inclusive resort, kies je voor een kindvriendelijke autorondreis ergens in Europa, rijd je graag naar één van de vele kindvriendelijke campings of … wie weet ga je varen?

Op vakantie met je eigen auto

Heel veel mensen kiezen voor een vakantie met hun eigen auto. Dat snap ik: je bent dan heerlijk flexibel en kunt lekker veel spullen meenemen. Of tenminste, dat lijkt zo. Alleen valt dat dan toch weer snel tegen als je met twee volwassenen en twee of drie kinderen in de auto zit. Niet iedereen heeft een enorme stationwagen tot z’n beschikking - of een caravan die je volpropt met alle spullen die je op vakantie bij je wilt hebben.

Autovakantie met kinderen

Hoeveel spullen neem je mee?

Nu zijn mijn kids al pubers en hebben niet veel spullen nodig als we op vakantie gaan. Als de mobiel maar mee is en bijbehorende oplader – dan komen ze een heel eind. Met jongere kinderen is dat wel anders. Dan heb je echt veel nodig!

Extra ruimte voor al die vakantiespullen

Met een gezin komt het er snel op neer dat je auto afgeladen vol zit. Of misschien past gewoon niet alles erin? Gelukkig zijn daar handige oplossingen voor, zonder dat je meteen een andere auto hoeft aan te schaffen of speciaal voor de vakantie een groter exemplaar hoeft te huren.

Trekhaak is handig!

Heeft jouw auto een trekhaak? Dat biedt mogelijkheden! Een trekhaak is niet alleen handig voor een caravan, vouwwagen of caravan. Je kunt er ook zo’n handige fietsdrager op plaatsen – dan kun je eigen fietsen meenemen voor op het vakantie-adres. Op sommige fietsdragers kun je trouwens ook een transportbox of bagagebox plaatsen, dat geeft lekker veel extra ruimte.

Auto zonder trekhaak

Heb je een auto zonder trekhaak? Dat hoeft niet per se zo te blijven. Je kunt er gewoon één kopen en zelf monteren, of dat laten doen bij een garage. Van zo’n trekhaak heb je heel lang en veel plezier, niet alleen voor deze ene vakantie.

Skibox in de zomer

Je ziet trouwens ook in de zomer steeds meer auto’s met skiboxen op het dak rondrijden. Superhandig natuurlijk, want in zo’n dakkoffer kun je heel veel spullen kwijt. Waarom zou je die alleen voor een skivakantie gebruiken?

Dakdrager op je auto

Wil je iets op je dak vervoeren, dan moet je eerst een dakdrager op je auto plaatsen – op die dakdrager komt dan de dakbox. Of een fietsendrager, want de fietsen kunnen ook op het dak van je auto mee op reis.

Imperiaal is toch hetzelfde?

Vroeger – láng geleden, toen ik zelf kind was – zette mijn vader voor de vakantie een imperiaal op de auto. Als ik me niet vergis is dat gewoon hetzelfde als een dakdrager. We hadden ook geen fancy skibox of dakkoffer – de bungalowtent en alle bijbehorende kampeerspullen werden ingenieus op de imperiaal geladen en vastgezet. Daarmee kwamen we ook overal voor onze kampeervakantie. Maar ja, dat was vroeger. Tegenwoordig zijn er veel mooiere en handigere oplossingen!

Anneke Ranzato
Go-Kids