Kastelen, het blijft iets magisch voor kinderen. Wij hebben het geluk dat we vlakbij een heel mooi kasteel wonen, Kasteel Doorwerth. We komen er dan ook regelmatig. Soms alleen om te wandelen in de mooie omgeving, of voor een lekker taartje bij Kasteelcafé De Zalmen maar ook het kasteel hebben we al eerder bezocht. 

We treffen het want vandaag staat in het teken van toevallige ontmoetingen. Bij Kasteel Doorwerth worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen en dit is er één van. Op verschillende plekken in het kasteel kunnen we vroegere bewoners van het kasteel tegenkomen. Bij de entree zit al iemand die de mooie boom voor het kasteel aan het schilderen is. We worden vriendelijk welkom geheten bij de entree en met een speurtocht op zak gaan we op pad. Er zijn meerdere speurtochten te koop, geschikt voor verschillende leeftijden. 

We komen eerst in de keuken en daar is een mevrouw druk in de weer. Ze heeft het erg druk met het bakken van broden maar ze vertelt iedereen over het reilen en zeilen in de keuken. Dat is nog niet zo makkelijk om voor iedereen in het kasteel te koken. Ondertussen zijn de kinderen ook druk met de speurtocht. In het boekje staan per ruimte een aantal foto's en deze moeten worden gevonden. 

We gaan verder. In de ridderzaal is het hoogtepunt voor de kinderen het oude toilet. Die ziet er toch wel heel vreemd uit, en zo diep! In de eetkamer treffen we gravin Charlotte Sophie Bentinck. Zij woont in het kasteel en ze vertelt vol overgave over haar familieverleden. Best spannend om te horen want vroeger ging het er toch wat anders aan toe dan tegenwoordig. 

Aangekomen in de wapenkamer kunnen de kinderen eens uittesten hoe zwaar dat nou is zo'n harnas. Er ligt van alles wat gepast mag worden. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen en al snel staan ze zich zelf te bekijken in de spiegel met zo'n mooie helm op het hoofd. 

De speurtocht gaat verder. en we komen steeds hoger in het kasteel. We komen in verschillende ruimtes en er is van alles te zien. Er zijn veel opgezette dieren te zien. Vogels, herten, wilde zwijnen en zelfs een leeuw en een beer. Reuze spannend! 

Alle plaatjes zijn gevonden! We gaan met een lange wenteltrap naar beneden en bij de kassa mogen de kinderen allemaal een mooie kaart uitzoeken. Tijd voor wat lekkers. We gaan heerlijk lunchen bij Kasteelcafé De Zalmen. De poffertjes en de tosti's gaan er goed in. Daarna nog even via het bruggetje (waar we ooit trouwfoto's maakten) naar het kleine speeltuintje die geheel in kasteelstijl is. En dan is het echt tijd om naar huis te gaan. 

Kasteel Doorwerth is echt leuk om met kinderen te bezoeken. Onze ondernemende tweejarige peuter moesten we wel goed in de gaten houden want niet alles is natuurlijk geschikt voor grijpgrage kinderhandjes maar ook zij heeft zich heel goed vermaakt. Regelmatig worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd in en rondom het kasteel. Check de agenda voor de actuele activiteiten