In het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom is nu de tentoonstelling Speel – Goed te zien. Behalve kijken naar speelgoed van vroeger kun je ook zelf volop spelen en spellen doen.

Spelen is van alle tijden

Waarmee opa’s en oma’s speelden toen zij kind waren, kun je deze zomer zien in het Kijk en Luistermuseum in Bennekom. Henny Hendriks en Alice Nijborg hebben deze expositie samengesteld uit de vele schatten die normaal veilig in het depot van het museum zijn opgeslagen.

‘In de vakantieperiode zorgen we altijd voor een tentoonstelling die extra leuk is voor kinderen’ zegt Henny. Evenals alle andere medewerkers werkt zij belangeloos als vrijwilliger in het museum. Zij was net als Alice werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en gaf bovendien schilderles op de Volksuniversiteit. Nu komen haar creativiteit en haar ervaring als leerkracht goed uit de verf bij haar werkzaamheden in het museum.

Spelen is het vrolijk leren

Hieronymus van Alphen schreef al in 1787 in zijn bundel ‘kleine gedichten voor kinderen’ “Spelen is het vrolijk leren’. Van bouwen met blokken of iets maken met constructiespeelgoed, zoals meccano, heb je je hele leven plezier.

Apparaten waarmee volwassenen werkten zijn nagemaakt als speelgoed. Bijvoorbeeld een fornuisje of een naaimachientje, want: ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Maar ook het spelen met poppen of het serviesje was naast vermaak ook een voorbereiding op het latere leven.

Doe je samen een spelletje, dan leer je omgaan met winnen en verliezen. Bij het buitenspelen ben je niet alleen lekker bezig, maar train je ook je behendigheid en leer je samenwerken.

Zelf actief

Haal herinneringen op aan je eigen jeugd of ontdek het speelgoed van je ouders of grootouders. Wie kent Electro nog? Of speelde Halma?

Behalve kijken naar speelgoed van vroeger kunnen jong en oud in het museum spellen zelf doen: sjoelen, bouwen met blokken, een zoekspel, puzzelen, memory en gezelschapsspelletjes.

En natuurlijk is er ook in de rest van het museum genoeg te beleven. Kinderen kunnen er speurtochten doen, zich verkleden én een draaiorgeldiploma halen.