Natuurlijk heeft het Tropenmuseum ook deze zomervakantie weer allerlei leuke activiteiten voor jullie in petto, met een ware gamehal en het maken van jouw eigen koi Japanse Koi Karper. Deze zomer nog even niet in het Junior Museum (daar wordt namelijk een nieuwe tentoonstelling klaargestoomd!), maar wel weer een feestje om een bezoek aan te brengen!

Kindvriendelijke tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum 

Momenteel kun je in het museum de leukste kennis opdoen bij de tentoonstelling 'Cool Japan', een zeer kindvriendelijke tentoonstelling die de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld brengt: kom bijvoorbeeld meer te weten over Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai en ontdek in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Lees meer over Cool Japan.

Cool Japan Arcadehal: van Lichthal tot ArcadeHal (Gamehal) 

Voor de laatste weken van de tentoonstelling Cool Japan is de Lichthal omgetoverd tot een echte arcadehal en kun je spelen op de meest bijzondere spelmachines uit Japan. Het Tropenmuseum daagt je uit! De bekende populaire spellen als Donkey Kong en Sailor Moon kun je komen spelen, maar ook - de op dit moment populairste game van Japan - Wani Wani Panic. 

De gamehal in het Tropenmuseum is van 6 juli t/m 1 september alle dagen te bezoeken van 10.00 - 17.00 uur. Leuk voor zowel de volwassenen als de kinderen ;-). 

Workshop Manga tekenen (6+)

De Japanse striptekenkunst ‘manga’ is zo’n 200 jaar geleden ontstaan. In de tentoonstelling zie je de bijzondere tekeningen van grondlegger Katsushika Hokusai. In manga is chibi een stijl die realistische figuren er ‘schattiger’ laat uitzien door ze een klein postuur met een groter hoofd en ogen te geven. In deze workshop teken je zelf een volledig karakter met haar en ogen in chibi style.

Deze workshop vindt plaats op zaterdagen, zondagen en woensdagen (m.u.v. 24 en 25 augustus) op de volgende tijdstippen: 

  • 12.00 - 12.45 uur 
  • 13.00 - 13.45 uur 
  • 14.00 - 14.45 uur
  • 15.00 - 15.45 uur 

Als er plek is, mag je altijd aanschuiven! 

Maak je eigen Japanse karper in Feest! Wereldwijd (4+)

In Feest! Wereldwijd wordt de Japanse Kinderdag gevierd. In Japan draait het, net zoals bij ons, soms om vaders (vaderdag), moeders (moederdag), maar is er dus ook een speciale kinderdag! Op deze dag worden de straten van Japan versierd met Japanse Karpers. Tijdens deze activiteit kunnen kinderen zelf aan de slag met het maken van een karper! 

Deze workshop vindt plaats op zaterdagen, zondagen en woensdagen van 12.00 tot 16.00 uur. 

Hierbij geldt ook: als er plek is, mag je altijd aanschuiven! 

Rondleiding: COOL JAPAN (12+) 

De tentoonstelling Cool Japan brengt alles bij elkaar: van de herkenbare Japanse horror tot 'cute fashion' uit de straten van Tokio. Tijdens de rondleiding kom je langs historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie die laten zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan.

De rondleiding vindt plaats op zondag 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 tot 15.00 uur. De rondleiding kost € 2 per persoon (dit is exclusief toegang tot het museum). Maximaal 15 deelnemers per keer. 

Kijk voor meer informatie of het boeken van de rondleiding op de website van het Tropenmuseum. 

Dagelijks in het Tropenmuseum 

FEEST! Wereldwijd - Kies jouw feest, voltooi de opdrachten en doe mee met de muziekquiz (4+)

Gedurende het hele jaar biedt het Tropenmuseum allerlei activiteiten voor families aan, een vrolijke familieplek waar je spullen vindt van over de hele wereld die gebruikt worden bij allerlei soorten feesten. Kies een feest, pak een opdrachtkaart en ga samen op ontdekking in Feest! Wereldwijd. Ga op zoek naar de letters die overal verstopt zijn. Heb je alles gevonden? Vul het codewoord in en ga op de foto in jouw feest! 

Interactieve Cool Japan Quiz (8+) 

Door de hele tentoonstelling Cool Japan kun je 10 paaltjes vinden met een scherm en een barcodescanner. Zodra je met de barcode op jouw persoonlijke entreekaartje het scherm activeert kun je allerlei vragen beantwoorden. Ben je klaar? Dan ligt er een beloning voor je klaar bij de informatiebalie in de lichthal. 

Verlangen naar Mekka (6+ en 8+) 

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen een speurroute en potlood pakken en op ontdekking gaan in Mekka. Verdiep je o.a. in de bedevaart naar Mekka. 

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen leren schrijven in het Arabisch. Ontdek nieuwe letters uit, leer ze schrijven en schrijf zelf in de talen die je tegenkomt in Mekka: Engels, Kazachs, Urdu, Nederlands, Turks of Arabisch. 

Museumdobbelspel (4+)

Bij binnenkomst bij de informatiebalie kun je het museumdobbelspel lenen. Je krijgt dan een speldoosje mee met een speciale dobbelsteen en een boekje met verrassende vragen. Daarmee leer je elkaar én het museum nog beter kennen!  

Extra rondleidingen voor de wat oudere kinderen! (12+)

Daarnaast zijn er op zondagen verschillende rondleidingen beschikbaar over:

  • Het heden van het slavernijverleden (12+) - zondag 14 juli en 11 augustus
  • Verhalen over de Hadj (12+) - zondag 21 juli en 18 augustus
  • Tropenmuseum Highlights (12+) - zondag 28 juli en 25 augustus. 

=> Voor een aantal van de activiteiten is het raadzaam om van tevoren tickets te bestellen, zodat je altijd verzekerd bent van een plekje! Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Wij wensen je deze zomervakantie alvast heel veel plezier tijdens je bezoek aan Tropenmuseum!

Fotografie: website Tropenmuseum