Een 'gewone' maandagochtend, een rustige dag om een attractie te bezoeken zou je denken toch? Samen met mijn vriend besloot ik een kijkje te nemen bij de bijzondere Flight Experience over Nederland van THIS IS HOLLAND en het was er nu al gezellig! Niet druk, maar wel genoeg reuring om het echt als een uitje te ervaren. 

Door: Nadine Kokkelkoren - Go-Kids Amsterdam

Maar wat is THIS IS HOLLAND nu eigenlijk? 

THIS IS HOLLAND is een attractie in Amsterdam-Noord, vlakbij het pontje, waar je een stukje over de ontstaansgeschiedenis van Nederland leert om vervolgens door middel van een 5D vlieg simulatie een aantal mooie Nederlandse plekjes van bovenaf kunt bewonderen. Je 'vliegt' over Nederland en krijgt deze op een unieke manier te zien.

De beleving van THIS IS HOLLAND 

Graag neem ik je mee in de beleving van THIS IS HOLLAND, van binnenkomst tot aan de vliegervaring. Zodra je het ronde gebouw in Noord binnen loopt, heb je meteen al het gevoel dat je je in een speciale attractie bevindt. Wij hadden van tevoren onze kaartjes geregeld waardoor we vrijwel direct werden geholpen door een vriendelijke baliedame. Nog heel eventjes wachten in de hal om vervolgens opgeroepen te worden voor het eerste deel van de experience. Het voelt al bijna alsof je je op een vliegveld bevindt, met allerlei leuke wegwijsbordjes.

Op de foto bij de Flight Experience

Zonder al te lang te hoeven wachten, werden we opgehaald voor het foto-moment. In een ruime foto-booth mag je plaatsnemen op een bank voor het maken van een foto over de landschappen van Nederland. Er worden twee foto's gemaakt waarbij je in een drietal settingen kan worden geplaatst waarbij het lijkt alsof je vliegt. Na afloop van de tour kun je deze als souvenir kopen en zelf thuis opzoeken op het internet. De Experience is begonnen! 

De ontstaansgeschiedenis van Nederland en de waterlandschappen 

Onderweg naar de korte films kun je meedoen met een quiz en testen hoeveel jij weet van Nederland. Daarna vervolg je je weg naar de eerste show. Op grote schermen worden twee korte films afgespeeld en krijg je op speelse wijze uitleg over het ontstaan van Nederland. De geschiedenis wordt aan de hand van beelden en in Jip en Janneke taal verteld met wat leuke grapjes tussendoor. Voor kinderen dus ook echt leuk om naar te luisteren! Bij ons in de groep zaten toevallig ook twee jongens van een jaar of 10 die samen met oma en mama op stap waren en het erg naar hun zin hadden.

Vliegen over Nederland tijdens een 5D Flight Experience

Na de twee introductiefilms word je meegenomen naar de ruimte waar het echte vliegen gaat beginnen. Met je groepje kom je met 9 anderen op een bank te zitten, waar iedereen zichzelf goed vast moet maken en persoonlijke eigendommen opgeborgen moeten worden. De ruimte wordt donker, vult zich met een sterrenhemel en de bank schuift naar voren, de 'vliegdome' in en je zweeft naar een soort enorm bioscoopscherm toe. Op het scherm worden allerlei prachtige beelden van Nederland vertoont, terwijl wij in de bank meebewegen en over deze prachtige landschappen 'vliegen'. Er wordt gevarieerd in snelheid en er worden bochtjes genomen, waardoor je echt het gevoel hebt dat je vliegt! Met de special '5D-effecten', van wind, water en geur, voelt het bijna alsof je je gewoon in de buitenlucht bevindt en mag genieten van de natuur. 

Wat vonden we van de 5D-experience?

De 5D Flight Experience was wat ons betreft boven verwachting goed en leuk. Van begin tot eind word je meegenomen in het avontuur en hoe tof is het om op deze manier wat meer over ons eigen landje te leren. Met mijn hoogtevrees was het wel even spannend of ik de Flight Experience goed zou ervaren, maar het was te leuk om aan me voorbij te laten gaan, dus ik ben blij dat ik dapper genoeg ben geweest om het avontuur aan te gaan! Een bijzondere happening die echt voor jong en oud de moeite waard is. Zo'n typisch gevalletje van je moet het zelf gezien:).

Ben je van plan binnenkort zelf een bezoekje te brengen aan THIS IS HOLLAND? Dan is het raadzaam om van tevoren alvast je kaartjes te boeken.