Geschreven door: Nadine Kokkelkoren
Ieder jaar zijn er in het Concertgebouw in Amsterdam meerdere familievoorstellingen te bezoeken, van kleuterconcerten tot concerten voor het hele gezin. Zo waren er afgelopen weekend maar liefst 6 KleuterSinfonietta's te zien. Zelf namen mijn ouders mij vroeger regelmatig mee naar theater, maar eigenlijk niet naar het Concertgebouw. Misschien te ver weg of misschien niet goed wetende wat ze daar te wachten te stond. Ik zelf had dit laatste gevoel in ieder geval! Met misschien ook nog wel een beetje het gevoel dat het Concertgebouw oubollig of té klassiek zou zijn. En daarom wilde ik graag eens een kijkje nemen tijdens een van de kleuterconcerten in het Concertgebouw.
De voorbereiding
Bij binnenkomst nemen de kinderen plaats op de bankjes vooraan en zitten de ouders eromheen. Dan begint het concert met 2 dames die de kinderen een eerste introductie geven in wat ze kunnen verwachten, maar vooral in alle liedjes waaraan ze mee kunnen doen. Er wordt al druk meegezongen, gedanst en getrommeld, de sfeer zit er gelijk goed in! Bovendien leren de kinderen dat ze allerlei leuke geluidjes met hun handen en voeten kunnen maken (voor zover ze dat natuurlijk nog niet wisten :)), zoals het maken van een trommeltje met je hand.
De Kleutersinfonietta: Kom, we gaan spelen (4 - 5 jaar)
Vervolgens gaan de lichten uit en begint de sinfonietta: Kom, we gaan spelen. Zes muzikanten komen op speelse wijze het vlakke vloer toneel oprennen en bewegen zich vrolijk door de ruimte. Ondanks dat er niet veel gesproken wordt tijdens het concert (zoals je bij theatervoorstellingen bijvoorbeeld ziet), ontstaat er een goeie dynamiek tussen de muzikanten en de kinderen. Thema's als vriendschap, elkaar helpen, samen delen en spelen, spelen een belangrijke rol in het verhaal. Het ene kindje zit aandachtig op z'n stoel te luisteren en vol bewondering te kijken naar de instrumenten, terwijl het andere kindje van het bankje springt en meedanst, klapt en zingt. Ze leren elkaar na te zingen en te echoën. En natuurlijk maken de muzikanten hier en daar een leuk grapje.
Meedoen op het toneel
Tijdens het concert zoeken de muzikanten veel interactie met de zaal door zich af en toe door het publiek te bewegen, zich te verstoppen, maar ook door kinderen naar voren te halen om bijvoorbeeld mee te helpen met het vasthouden van het bladmuziek. Een beetje spannend voor de kleintjes, maar stiekem toch wel erg leuk :). Heel af en toe raken de muzikanten een beetje de spanningsboog bij de kinderen kwijt, maar ach het zijn 4-5 jarigen, dus volgens mij kun je het haast ook niet anders verwachten.
Kennis maken met de instrumenten
Tot slot worden de kindjes op het podium uitgenodigd om de instrumenten (violen, cello, contrabas) van dichtbij te bewonderen en natuurlijk even zelf te proberen. En bij het weggaan krijgen ze allemaal nog een mooie kleurplaat mee om thuis in te kleuren.
Dus het Concertgebouw té klassiek of oubollig?
Het tegendeel bleek waar! De kleutersinfonietta heeft mij zeer verrast en wat is dat een feestje als je een kleutertje bent, maar voor de ouders absoluut ook. Dit kleuterconcert is een leuk, dynamisch, vrolijk en uitnodigend concert, dat een mooie eerste kennismaking met de muzikale wereld en met name het Concertgebouw biedt.
Thuis meer leren over de KleuterSinfonietta?
Het Concertgebouw heeft in het kader van educatie een speciaal lesprogramma ontwikkeld behorende bij de KleuterSinfonietta, kom we gaan spelen. Dit is eigenlijk bedoeld voor scholen die met leerlingen het concert bezoeken, maar is natuurijk ook leuk om zelf thuis eens door te spreken en de diepte in te gaan samen met je kindje.
De KleuterSinfonietta: kom we gaan spelen van dit jaar zit er helaas al op, maar gelukkig komt het concert in 2019 nogmaals terug en organiseert het Concertgebouw nog veel meer familieconcerten. Houd de agenda in de gaten voor het komende programma!
P.s. woon je in Amstelveen? Dan kun je 2 bussen pakken die echt direct voor het Concertgebouw stoppen, ideaal!