De lockdown duurt nog een paar weken langer... logisch dus dat ik weer verder op zoek ben naar leuke tips voor jullie, dingen die je thuis of buiten kunt doen met je kinderen. Zo kwam ik langs een toffe podcast voor kinderen en bedacht me: daar had ik nog niet eerder naar gekeken!

Podcasts luisteren: schermen uit!

Zelf luister ik heel vaak podcasts. En luisterboeken. Vooral tijdens het uitlaten van de hond, maar ook weleens als m'n ogen genoeg hebben van m'n beeldscherm. Nu krijgen jouw kinderen vást niet snel genoeg van hun beeldschermen, alleen wil dat niet zeggen dat jij het okay vindt dat ze doorlopend naar schermen van tablets, laptops, PC's, TV's en smartphones kijken. Daar ben je misschien nu makkelijker in, omdat er zoveel niet kan in de lockdown... maar wil je dat eigenlijk niet.

Luisteren: perfect alternatief voor kijken

Luisteren is dan een perfect alternatief voor kijken! Lekker met een koptelefoon op, ogen dicht, luisteren naar de mooiste verhalen. Heerlijk toch? De kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan tijdens het luisteren naar een podcast, supergoed voor hun kinderbrein dus ook. Bovendien schijnt het dat luisteren veel beter blijft hangen dan lezen: na 2 weken herinneren mensen zich na luisteren 2x meer dan na lezen.

Luisterverhalen en luisterboeken

Ook voor kinderen heb je allerlei luisterverhalen en luisterboeken. Heb je al gezien dat je bij Bol.com voor maar 1 cent per digitaal boek een heerlijke keuze hebt uit 20 e-books en luisterverhalen?

** nee ik weet het, de meeste kinderen gaan nog niet naar school...**

Kinderpodcasts

Met dank aan o.a. Maaike Muis en Tjitske Mussche op Facebook heb ik een aantal heerlijke tips met kinderpodcasts voor je!

Podcast voor kids: Ezelsoren

Dit was waar ze mijn aandacht mee trok: Ezelsoren van Z@ppelin. Ik zie al 9 afleveringen met verhalen over ezel Huug en zijn grote kleine vriend Albert de sprinkhaan.

Elke dag spreken ze af in het groene weitje, onder de oude appelboom. Albert zit dan vol met vragen. ‘Huug, waarom maken mensen ruzie? Wat is mooi Huug? En hoe weet je dat eigenlijk? Wat is normaal of wat is eerlijk delen?’ Elke grote vraag is het begin van een onderzoekend avontuur van Huug en Albert, vol grappige ontdekkingen en ontmoetingen met eigenwijze figuren. Sjok of spring je mee?

Luister naar Ezelsoren!

Podcast Eerst dit voor kids 

Ook van NPO Z@ppelin: de podcast Eerst dit voor Kids. In deze podcast maken de kinderen kennis met Daan. Die moet verhuizen, maar hij heeft zó geen zin. En hij moet ook nog eens samen met zijn vader élke dag een klusje doen. Tijdens het werk krijgt Daan bijbelverhalen te horen. En die eeuwenoude verhalen, hebben hem méér te vertellen, dan Daan ooit had gedacht. Maar toch, hoe dichter Daan bij de verhuizing komt, hoe bozer hij wordt…

Check Eerst dit voor Kids

Hoorspelen van Het Geluidshuis

Podcasts met verhalen zijn natuurlijk eigenlijk niets anders dan een moderne versie van hoorspelen. Hoe heerlijk dan ook dat Het Geluidshuis - de makers van Kabouter Korsakov - verschillende hoorspelen maar ook liedjes gratis publiceert op Spotify... kun je de kids ook lekker naar laten luisteren! Op de website van Het Geluidshuis vind je bij Binnenpret ook allerlei spelletjes en kleurplaten, heerlijk om met de kids mee aan de slag te gaan.

Het Geluidshuis op Spotify

Podcast: Missie Voelspriet

Deze ziet er ook té leuk uit... tja, mijn jongens zijn te oud met hun puberlijven... Missie Voelspriet van Z@ppelins Beestenbrigade. Samen met Boswachter Tim en Emmely Voelspriet beleef je spannende en grappige avonturen met nieuwe Nederlandse insecten. Want dit wereldje verandert de hele tijd, net als de grote mensenwereld. Alleen al de namen van de afleveringen, zoals 'Marcus de Buxusrups praat met volle mond'. Geweldig toch?

Podcast Missie Voelspriet

Kinderpodcast Audio1 

Leuk voor kinderen vanaf 6 jaar: de AUDIO1 kinderpodcast met Liza en Sander. We bespreken elke week het nieuws, spelen een quiz en openen de karaoke-bar. Gezellig om naar te luisteren... mogen ze wel op een beeldscherm, dan kunnen ze er ook naar kijken!

15 podcast tips voor kids van Mirjam Hegger

Ook cool en nieuw voor mij: een podcast specialist. Mirjam Hegger heeft zelf een podcast: Podcast Masters. Daar heeft ze een aflevering gewijd aan podcasts voor kinderen. Mirjam geeft meer dan 15 tips voor toffe podcasts voor kinderen, die ik natuurlijk niet allemaal ga overnemen. Check de podcast of de uitgeschreven versie:

15 kinder podcast tips - MirjamHegger.nl

Kareltje & Sjonnie

En deze dan! De podcast van Kareltje en Sjonnie - een bejubelde podcast op Kinderpodcasts.nl!