Met de eerste zonenstralen krijgen wij altijd ontzettende veel zin in het voorjaar en de zomer.

Zie je die babyeendjes die geboren zijn, de knoppen aan de bomen en hoor je de vogels fluiten, als je wakker wordt?

Natuurlijk is het heel leuk om daar met je kinderen bij stil te staan. Wat kom je allemaal tegen? Zie je die slak langzaam kruipen? Mam, kijk mooie paardenbloemen voor in een vaasje. Als het gaat om de activiteiten met kinderen, dan sta ik daar natuurlijk bij stil, zeker nu vandaag het zonnetje weer lekker is gaan schijnen.

We hebben verschillende activiteiten voor jullie samengesteld. Die heel makkelijk zelf te maken zijn.

Speel natuurbingo

Een leuk spel waarbij de kennis van de natuur wordt getest, maar ook een spel om kinderen taal te leren. Een kind leert de betekenis van een woord veel eerder als een kind het woord heeft gezien of in zijn hand heeft gehad. Het gevoel van een slak op je hand, dat vergeet je niet. Daar kan geen plaatje tegenop. Een prefect spel om in je tuin, in het park of bos te gebruiken.

Wat heb je nodig?
Print voor ieder kind de natuurbingo uit!

Tijdsduur: 1 uur
Leeftijd: 4 jaar en ouder
Locatie: schoolplein, tuin, straat, bos en …

Plak op een eierdoos verschillende kaartjes met voorwerpen, die de kinderen op het schoolplein, in het bos, in de tuin of straat kunnen vinden. En zoeken maar!

Klimmen in het bos

Ga op zoek naar een bos of park waar goede klimbomen staan. Begeleid de kleinere kinderen, leg uit dat dode takken makkelijk kunnen breken. En dan! Laat ze lekker hun eigen gang gaan. Dat is natuurlijk best lastig, maar kids kunnen zelf heel goed inschatten wat ze kunnen, dan hun "bezorgde" ouders. Dus ga niet onder die boom staan roepen: kijk uit! Voorzichtig! Nee, dat gaat niet! Rustig aan! (Dat heb ik ook allemaal geroepen, wees gerust). Lukt het je niet, laat je kind dan eens meelopen met een natuur expert in de omgeving!

Bioloog in de dop

Kids vinden het reuze interessant om te ontdekken wat er allemaal leeft om hen heen. Geef ze die mogelijkheid en ga eens samen op zoek in het bos, park, duin of ander natuurgebied. Er zijn er zat in Nederland. Je kunt een witte plastic voorraadbakje meenemen en daar insecten of andere spulletjes in verzamelen. uiteraard horen de kids deze voorzichtig te vangen. Til eens een steen op en kijk wat er onder zit of een dode tak van een boom. Daar zitten vast wormen, pissebedden of duizendpoten onder. Kijk eens om je heen, zie je vlinders fladderen tussen de struiken of zijn de bijen al wakker. Hetzelfde kun je doen met vogels, neem je verrekijker mee en ga eens een middagje vogel stoppen. Er staan in onze agenda verschillende natuur activiteiten, kijk daar eens als je geen inspiratie hebt op een saaie zondagmiddag. Want dan is de zondagmiddag in eens niet meer saai!

Kikkerdril

Zie je in een slootje kikkerdril? Schep de eitjes voorzichtig met een netje uit het water en stop dit in een glazen pot, met natuurlijk water uit de sloot. Het is prachtig te zien hoe de eitjes, kikkervisjes worden en zich daarna ontwikkelen in kleine kikkertjes. Krijgen ze achterpootjes, doe dan wat gaasdoek aan de bovenkant, leg een stukje hout in het water wat drijft en geef ze af en toe wat alg te eten. Zijn het kikkertjes geworden, laat ze dan weer voorzichtig los in een slootje. Super leuk!

Log In