Op Koningsdag, dinsdag 27 april, wordt koning Willem-Alexander 54 jaar.  Ook dit jaar kan het Oranje feest niet uitbuindig gevierd worden. De Koninklijke familie gaat dit jaar wel op bezoek in Eindhoven, maar op een paar testevents na zullen wij allemaal ook dit jaar thuisblijven. Zo zijn er weer geen braderieën of vrijmarkten of andere leuke Koningsdag evenementen.  Wat kun je dán doen om de verjaardag van de koning te vieren en het oranje samen gevoel te hebben? Wij geven je tips.

Koningsdag thuis

Ook voor dit jaar is een aangepast programma. 

09.45-10.00 uur Klokgelui in geheel Nederland en op de Antillen.

De klokken luiden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet.

10.00 uur Nationale Aubade.

Vanuit deuropeningen en balkons zingen of spelen we het Wilhelmus met het Koninklijk Concertgebouworkest.

10.10 uur Felicitatie aan Zijne Majesteit Koning Willem Alexander

10.15 uur Videoboodschap burgemeesters.
De burgemeesters kunnen hun eigen filmpje met feliciatie op www.koningsdagthuis.nl plaatsen.

16.00 uur Nationale Toost.
De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door
iedereen – op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in je voor- of achtertuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas! www.nationaletoost.nl

Koningsdag is feest, ook dit jaar!

1. Koninklijke kleren

Een feestdag op afstand. Het maakt niet uit. trek gewoon wat oranje kleding aan en sla een oranje boa om en maak jezelf en de kinderen extra feestelijk. Knutsel evtl een mooie kroon voor je kinderen en laat ze deze mooi inkleuren of beplakken.

Koningsdag kleding en decoratie =>

2. Oranje eten en drinken

Heerlijk toch al die oranje producten weer in de winkels? Van oranje tompoucen, worteltjes, sinaasappelsap, ranja, oranje vla, koekjes of cupcakes met oranje glazuur. En voor ons als ouders kun je aan de oranjebitter en de Aperol spritz gaan. Er is genoeg eten te bedenken dat een koninklijk tintje heeft. Smullen maar!

3. Kinderprogramma Koninklijke Bond voor Oranje Verenigingen

Tussen 10.00 en 11.00 uur roept de KBOV in afstemming met Jantje Beton, Scouting Nederland, YMCA, NUSO en sKBL de kinderen in Nederland op om lekker buiten te spelen. Beheerde speeltuinen zijn open, de scouting organiseert activiteiten en Oranjeverenigingen bieden kinderprogramma’s aan die huishoudens op eigen gelegenheid kunnen doen. Klik hier voor meer informatie.

4. Het Wilhelmus zingen

Ook dit jaar kan iedereen weer om 10.00 uur het Wilhelmus zingen. Zet je balkon- of voordeur open en zing mee!

5. Koningsspelen met Koningslied

Koningsdag is natuurlijk niet compleet met Koningsspelen. Ook dit jaar zullen veel scholen de Koningsspelen op vrijdag 23 april in aangepaste vorm organiseren. En zoals elkaar hebben Kinderen voor Kinderen weer een te gek lied Zij aan zij met een dansje gemaakt.

Oudhollandse spelletjes voor Koningsdag thuis

Bij Koningsdag horen toch ook Oudhollandse spelletjes? Dat kan thuis ook prima natuurlijk. Doe vooral zelf mee, juist als je dat normaal niet zou doen. Niemand die het ziet dat je voor gek staat.....  Wat dacht je van de volgende heerlijk Oudhollandse spelletjes:

  • Koekhappen - Wat heb je nodig: Ontbijtkoek of spekjes, touw, waslijn en een theedoek.
    Hoe speel je het? Hang aan een soort waslijn stukken ontbijtkoek of spekjes. De deelnemers moeten met een blinddoek naar de waslijn lopen en zo snel mogelijk een stuk ontbijtkoek van de waslijn eten. Zodra de koek helemaal van de waslijn is stopt de tijd.
  • Zaklopen - Wat heb je nodig: afzetlint, paaltjes of pionnen, jutezakken.
    Hoe speel je het? Zet een parcours uit, je kunt hierbij gebruik maken van een aantal hindernissen! De deelnemers strijden tegen elkaar in tweetallen en gaan van start in de jutezakken. Wie is het snelste weer terug?
  • Spijkerpoepen - Wat heb je nodig: Spijkers, flessen en een touw of riem.
    Hoe speel je het? Om je middel wordt een stuk touw of een riem gebonden waarbij op de rug een stuk touw omlaag hangt met daaraan een spijker. Op de grond staat een fles. Iedereen moet proberen de spijker in de fles te laten zakken. Laat ze in tweetallen tegen elkaar strijden en kom er zo achter wie het snelste is.
  • Blikgooien - Wat heb je nodig: Blikken, tennisbal of pittenzak.
  • Spaar blikken en ga die mooi beplakken met oranje papier, stickers, wat jullie leuk vinden. De blikken stapel je op elkaar in een piramide en je gaat er van een afstandje zoveel mogelijk omgooien met een tennisbal of pittenzak. 
  • Spijkerslaan - Wat heb je nodig: Lange spijkers, houtblok en een hamer.
    Hoe speel je het? Met een hamer moeten de deelnemers een spijker met zo min mogelijk klappen in een balk slaan. Laat kleine kinderen niet meedoen aan dit spel, misschien dat je voor hen een alternatief kunt bedenken.
  • Hoefijzerwerpen - Wat heb je nodig: drie hoefijzers, paaltjes, hamer en afzetlint.
    Hoe speel je het? Je slaat vijf paaltjes in de grond of maakt paaltjes die op de grond blijven staan. De bedoeling is dat de deelnemers vanaf een meter of 6 een hoefijzer gooien. Misschien kun je voor de afstand kijken naar de leeftijd. Het hoefijzer moet om een paaltje blijven liggen. Je kunt de paaltjes verschillende punten geven. Na drie worpen tel je de punten op die ze hebben gescoord.

Old school spelletjes voor buiten =>

Versier je huis met  deze leuke koningsvlaggetjes

Kom in de oranjesfeer en versier je jullie huis met de koningsvlaggetjes. 

 

Download hier de gratis een sjabloon voor deze vrolijke banier, print hem uit en kleur deze mooi in!