Bijzondere exposities bij museum de Fundatie, ben je al geweest?

De Fundatie is een icoon in Zwolle. Maar kunst kan best intimiderend zijn. Snap je de boodschap wel, en vind je het eigenlijk wel mooi? Moet je het mooi vinden? ‘Niks voor mij’ misschien? Als kind kwam ik niet vaak in het museum en dat maakte de drempel als volwassene best hoog. Want jong geleerd, oud gedaan. Dus kinderen een beetje eigen maken met kunst is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Vooral als je kind lekker van kleuren en tekenen houdt. En gelukkig hebben de meeste musea tegenwoordig erg leuke kinderroutes en activiteiten. 
Zo ook de Fundatie. Daar zijn vaak de meest bijzondere exposities te zien van over de hele wereld. En om ze toegankelijker te maken voor kinderen, hebben ze een leuke speurroute ontwikkeld die je samen met je kind kunt doen. Een bijzondere expositie is momenteel 'Design by Nature', allemaal producten die alleen met natuurlijke materialen zijn gemaakt…een kijkje in de toekomst misschien? Erg leuk om aan de kinderen te laten zien. 
Dit weekend is er ook een nieuwe expositie geopend van Chae Eun Rhee, een Zuid-Koreaanse kunstenares. Go-Kidsreporter Luna mocht vrijdag al samen met de Kunstenares naar haar expositie kijken. Want haar schilderijen zijn mooi! Ze zijn levensgroot en er gebeurt heel veel. Met mooie kleuren, moderne dingen maar ook hele oude. Chae Eun houdt van de klassieke schilders en die verwerkt ze in haar schilderijen. Maar ook sprookjesfiguren, regenbogen en actuele onderwerpen vind je erin terug. Wij mochten Chae Eun, die bijzonder aardig is, een paar vragen stellen:

Wij willen graag iets meer van haar weten, dus Luna’s eerste vraag is om iets meer over haarzelf te vertellen:

Chae Eun Rhee is geboren in Zuid-Korea maar heeft in Amerika haar opleiding gedaan. Ze is samen met haar man in Nederland om haar expositie te openen. Chae Eun houdt van vooral van kleur, alle soorten muziek en regenbogen. Ook waar dit symbool voor staat. Hoop, liefde, positiviteit. Ze is iemand die bijna alles leuk vindt en dat zie je terug in haar schilderijen, er is zoveel te zien! Als je goed op de hoogte bent van het nieuws, zie je actuele onderwerpen terug en ook heeft ze referenties naar de klassieke schilders. Maar zelfs als je daar niet zo veel mee hebt, is er ontzettend veel te zien. Zo zie je bijvoorbeeld in al haar schilderijen ook wel sprookjesfiguren terug. En regenbogen 😊

De volgende vraag: Vanaf wanneer wist je dat je een kunstenares wilde worden?

Eigenlijk wist ze dat altijd al. Ze was altijd bezig met tekenen, zelfs tijdens de muzieklessen! Ze kan zich dus niet anders herinneren dan dat ze iets met haar liefde voor tekenen en schilderen wilde doen. Als klein kind al. Herkenbaar?

Welk werk ben je het meest trots op?

Dat is wel het werk van de 3 schilderijen naast elkaar. Deze doeken zijn haar eerste grote werken en ook haar doorbraak als kunstenares. Er gebeurt veel, en ze heeft de verschillende elementen van het ene doek in het andere verwerkt. Zo zie je bijvoorbeeld een mannetje op verschillende manieren terugkomen in alle drie doeken. Ook heeft ze actualiteit in het doek verwerkt, zo was er een vreselijk ongeluk in Korea waarbij een schip zonk met veel schoolkinderen erop. Zij heeft dit verwerkt in het doek.

Tot slot wil Luna graag weten of ze nog tips heeft voor creatieve kinderen.

Chae Eun aarzelt niet en vertelt Luna dat ze vooral zichzelf moet zijn. Laat je echte kleuren zien en wees er trots op. Wees niet bang voor wat anderen misschien van je vinden en wees niet bang om te falen. Geloof in jezelf en wat jij graag wilt doen. En ze noemt ook de regenboog weer, sta in het leven met hoop, liefde, openheid en zonder discriminatie. Poe, dat zijn wijze woorden!

Vraag voor de kinderen:

Samen met Chae Eun hebben we ook voor de kinderen die komen kijken een vraag bedacht: Wat zie jij het meeste terug in al haar schilderijen? 
Dus ga jij naar haar expositie kijken? Beantwoord dan deze vraag als pb op onze Facebook post of mail hem naar zwolle@go-kids.nl 
Tijdens de herfstvakantie is er ook een workshop waarbij de kinderen starten in de Fundatie en daarna lekker zelf aan de slag gaan. Een leuk idee voor creatieve kids en onder de inzendingen verloten we een workshop! De workshop datum wordt binnenkort bekend, houd onze agenda dus in de gaten. 
31 oktober maken wij de winnaar(s) bekend.

Wij wensen je veel plezier in de Fundatie. En ben je er nog niet zeker van? Voor kinderen tot 18 jaar is de toegang altijd gratis, maar op zaterdagavond, vanaf 17:00 uur is de toegang gratis voor iedereen!