Het opvoeden van onze kroost is iets wat we dagelijks doen, en meestal gaat het prima. Soms lopen we echter tegen iets aan waar we niet direct grip op hebben, en dan is het fijn om een netwerk te hebben. Maar ook het netwerk is niet altijd afdoende. Waar kun je dan terecht, ook als je niet direct naar de huisarts wilt of op school niet verder komt? Alle veranderingen in de zorg maken het er ook niet overzichtelijker op. Go-Kids is in gesprek gegaan met het Sociale Wijkteam in Zwolle om hier een handje in te kunnen helpen. Sinds een tijdje ligt hier de jeugdzorg bij de Sociale Wijkteams. Karin Otten vertelt haar verhaal. Zij en haar team van deskundigen zullen vanaf nu regelmatig iets vertellen over zaken waar ze mee te maken krijgen, en zaken die ze graag met je willen delen in de hoop dat het je helpt je weg beter te vinden (ook al is het in een andere stad) of dat je iemand in je omgeving ermee kunt helpen.

Dag ouders,

Ik mag een blog schrijven voor deze site. Een eer, dat zeker, maar ook een uitdaging!

Ik ben teamleider van het Sociaal Wijkteam in Zwolle Zuid. Er zijn vijf wijkteams in Zwolle, we zijn er vanaf 1 januari 2015. Ik kan nu een heel verhaal schrijven over wat het wijkteam doet en welke vragen de medewerkers kunnen beantwoorden zodat jullie er een beeld van krijgen, gratis reclame zeg maar. Toch ga ik dat niet doen, omdat ik jullie allemaal toewens dat jullie ons niet leren kennen.

Met 85% van de jeugd in Zwolle gaat het goed, die kunnen uitgroeien tot gezonde, gelukkige volwassenen. 15% van de jeugdigen in Zwolle komen hobbels tegen in hun ontwikkeling of ouders komen vraagstukken tegen in de opvoeding, waarvan er bij 5 % sprake is van ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Het Sociaal Wijkteam is er voor die 15 %.

Dat wil niet zeggen dat wij, ik ben ouder van twee opgroeiende pubers, niet af en toe met onze handen in het haar zitten of dat onze kinderen ons voor vraagstukken plaatsen waarbij we niet zo maar weten hoe te reageren. Gelukkig hebben de meeste ouders in hun omgeving mensen die ze vertrouwen en waaraan ze hun zorgen/vragen kunnen voorleggen. Een moeder, een buurvrouw of een goede vriendin. Een luisterend oor zijn voor elkaar, tips geven of een keer oppassen. Gelukkig is deze vorm van 'opvoed' ondersteuning volop aanwezig in Zwolle.

En voor wie deze vorm van 'opvoed' ondersteuning niet aanwezig is, ben ik blij dat er websites zijn zoals deze, waar je laagdrempelig je vraag kun stellen. En ik weet dat er ook ouders zijn met een groot hart, die wel met deze vragende ouders mee willen denken en zelfs wel een rol hierin willen spelen. Opvoeden is een kunst wordt vaak gezegd, ik ben het daar mee eens. En als je toevallig een minder goed voorbeeld hebt gekregen van huis uit of je hebt niet een steunend sociaal netwerk, dan kun je wel wat 'opvoed' ondersteuning gebruiken. Bij het Sociaal Wijkteam melden zich regelmatig van deze 'grote-harten' ouders zoals ik ze noem. Ze willen graag wat voor de ander betekenen, maar weten niet zo goed dat zelf te organiseren. Wij koppelen dat deze ouders aan vragende ouders, wat vaak tot mooie contacten leidt en dus een dankbare taak is om te doen. En misschien wordt daar het verschil gemaakt dat een jeugdige niet bij de 15% gaat behoren!

Toch reclame gemaakt voor het Sociaal Wijkteam!

Het Sociaal Wijkteam zal regelmatig een blog schrijven over dingen die ons bezig houden, waarbij we jullie mee willen nemen in ons werk, maar met name in mooie voorbeelden waarbij de ouder/ouders voor opvoedvraagstukken mooie dichtbije oplossingen vinden met behulp van het Sociaal Wijkteam.

Karin Otten

Teamleider Sociaal Wijkteam Zwolle Zuid

k.otten@swt.zwolle.nl