Het is deze week Kinderboekenweek en dat betekent veel leuke kinderactiviteiten, maar ook veel aandacht voor leuke kinderboeken. Er zijn weer veel nieuwe titels uitgekomen, maar er zijn ook een paar nieuwe klassiekers en boeken die gewoon leuk zijn. En deze willen we graag met je delen. Wij hebben met de collega's van Go-Kids een top 12 van leuke kinderboeken samengesteld.  Boeken voor allerlei leeftijden, dus er zit vast wel iets tussen. 

Go-Kids tips voor toffe kinderboeken

 

KINDERBOEK TIP 1: EEN KAMEEL OP DE STOEP 

Het is een gloednieuw kinderboek geschreven door Anka Jacobs. Een kameel op de stoep is een boek dat gaat over de verschillen tussen mensen, landen en geloofsovertuigingen. En hoe deze verschillen samen toch prima een mooie vriendschap kunnen vormen. Een uitgebreid boekverslag vind je in onze blog over de Kinderboekenweek

BOEKENTIP 2: DUMMIE DE MUMMIE 

Zon, zee en relaxte muziek? Maashi! Dummie en Goos zijn op Jamaica! Het eiland is prachtig en ze mogen ook nog eens meedoen met een piratenspel rond een geheime schatkist. Maar Dummie wil liever een eigen schat. Hij graaft de ene kuil na de andere, maar vindt niks. Dan stuiten Dummie en Goos per ongeluk op een eeuwenoude schatkaart. Plotseling is Dummie niet meer te houden... Hij moet en zal die schat vinden!
Goos trok het broze papier voorzichtig los en vouwde het open. Er stonden rotsen op en golfjes, en stippellijntjes en getalletjes.
'Het is een landkaart,' zei hij verbaasd.
'Gheef ghier,' zei Dummie. Hij pakte het papier en hield het voor zijn gezicht. 'Maashi! jubelde hij. 'Is niet landkaart, Ghoos, deze is schatkaart!'

Dummie de Mummie en de schat van Sohorro is een boek vol geheimen en een kist vol piratengoud. Spannend, hilarisch en ontroerend tegelijk. Tosca Menten ging speciaal voor dit boek op reis nnaar het prachtige Jamaica.
Ga mee op reis met de grappigste mummie ooit en zijn allerbeste vriend!
Tosca Menten ging speciaal voor dit boek op reis naar Jamaica. Met tekeningen van topillustrator Elly Hees.

BOEKENTIP 3: TRUBBEL DE TROL 

Pepijn is met zijn vader en zusje verhuisd naar een afgelegen bos, het Nevelwoud. Hij mist zijn moeder en zijn oude vriendjes, maar dan ontmoet hij een nieuwe vriend, Trubbel de Trol. Trubbel is een lieve trol maar zijn naam zegt het al, hij is niet zo handig en ook al bedoelt hij het goed, er gaat vaak wat mis bij Trubbel. Trubbel en Pepijn beleven samen spannende en grappige avonturen. Want hoewel Trubbel een vriend is van de mensen, vindt bijvoorbeeld de opa van Trubbel mensen voor al lekker als avondmaal. Als dat maar goed komt. Er zijn verschillende boeken over Trubbel de Trol, ze zijn allemaal even spannend en grappig!

Een Go-Kids collega zegt: mijn zoontje van 8 vindt lezen niet zo leuk, maar de boeken van Trubbel de Trol hebben we samen achter elkaar en met veel plezier gelezen!

BOEKENTIP 4: UIL WAAR BEN JE? 

Voor de allerkleinsten:
De nieuwe serie peuterboeken van Ingela met vilten flapjes zijn geweldig! De vilten flapjes voelen zacht aan en zijn ook nog een stuk minder kwetsbaar dan kartonnen flapjes. Er zijn meerdere boekjes en in ‘Uil waar ben je’ zitten allerlei bosdieren onder de flapjes verborgen. Heel toepasselijk deze tijd van het jaar. De illustraties blinken uit in vormgeving en kleur en zijn een lust voor het oog voor jong en oud.

BOEKENTIP 5: IK WIL EEN LEEUW! 

Voor de kleuters:
Sjuul vindt het een beetje stil en saai in huis en besluit dat hij een huisdier wil. Hij weet ook al precies hoe hij dit aan moet pakken: door hoog in te zetten. Dus hij vraagt zijn moeder of hij een leeuw mag. Natuurlijk ziet zijn moeder allerlei bezwaren aan het hebben van leeuw als huisdier en ze komt met een tegenvoorstel. Uiteindelijk komt Sjuul precies waar hij zijn wil…. een grappig en origineel prentenboek over onderhandelen. De geweldige prenten zijn van de hand niemand minder dan Mark Janssen.

BOEKENTIP 6: DE JONGEN DIE DRAKEN KWEEKTE 

Voor ongeveer 7-9 jaar: De opa van Tomas kweekt fruit en groenten en op een middag tijdens het helpen van zijn opa ziet Tomas een hele gekke vrucht. Hij neemt de vrucht mee naar huis en bewaard het op zijn slaapkamer. Dan komt gaat de vrucht barsten en komt er een draakje uit! Tomas noemt het draakje Fikkie en wil het draakje als huisdier houden. Maar ja, wat eten draken? Waar verstop je een draak? Wat doe je tegen de enorme stank van drakenpoep? En wat doe wanneer je eigenlijk je vriendjes ook wilt laten genieten van je draak en je ontdekt dat er nog meer van die gekke vruchten aan de draken fruitboom groeien? Precies: dan wordt je Drakenkweker! Een niet weg te leggen, heerlijk spannend boek, met veel vaart en humor geschreven.

BOEKENTIP 7: NEVERMOOR 

Vanaf 10 jaar: Een vleugje Harry Potter en een vleugje Alice in Wonderland, maar ook met veel originaliteit. Morrigan ontsnapt aan de dood die haar als vervloekt kind te wachten stond. Dan moet ze vier proeven doorstaan om te worden aangenomen bij het Wondergenootschap. Daarvoor moet ze een ‘kneepje’ hebben, iets ergs knaps. Maar ze heeft niets bijzonders… of toch wel?

Een magisch boek vol spanning, humor en fantasie over vriendschap en het ontdekken van je innerlijke kracht.

BOEKENTIP 8: DE DIERENRIDDERS - EEN PONY OP DRIE HOOG 

Op Marktplaats ontdekken Nora en haar vrienden een pony, Toos. Met Nora's verjaardagsgeld doen ze een bod van vijftig euro. Dat is genoeg, want ze mogen de pony de volgende dag al ophalen. Alleen waar laat je een pony? Het kan bij Nora, maar die woont op de derde verdieping.

Hoe houden ze Toos verborgen en hoe krijgen ze al dat hooi naar boven? Als Toos ontsnapt en op het schoolplein loopt, weten de DierenRidders dat het zo niet langer kan. Ze moeten haar verkopen en plaatsen daarom zelf een advertentie op Marktplaats. Maar zijn de mensen die Toos komen ophalen wel betrouwbaar…?

BOEKENTIP 9: EEN BOMVOLLE BOOMHUT 

Een geheime boomhut midden in de dierentuin... Welk kind wil dat nou niet? De vader van Daniël en Suzina is directeur van de Zoo, en dus beleven Daniël en Suzina de gekste avonturen. Olifantenpoep onder je laarzen, diep in de nacht op boevenjacht, een baby-gorilla aan de ontbijttafel en een ontsnapte neushoorn In de Leeuwenkuil hoef je je nooit te vervelen!

Daniël en Suzina hebben een geheime boomhut, de Leeuwenkuil, midden in de dierentuin Durvers Zoo, waar hun vader directeur is. Na een aantal inbraken in de boomhut, waarbij vreemde sporen worden achtergelaten, besluiten broer en zus een nacht in de hut te blijven slapen om zo de inbreker te ontmaskeren.

Als dat raadsel opgelost is, worden in de dierentuin een drie maanden oud leeuwtje, Tomba, en twee woestijnvosjes gestolen. De jonge speurders gaan weer op onderzoek uit.

Voor de honderdste verjaardag van de dierentuin wordt alles opgepoetst en er komt een heuse prinses op bezoek! Daniël en Suzina willen haar graag hun boomhut laten zien, maar er gaat van alles mis.

Spannend leesboek met vlotte, moderne tekst dat zeker bij veel jonge lezers zal aanslaan. De vele zwart-wit illustraties sluiten goed aan bij de tekst. Omnibus van drie eerder verschenen delen in de 'Leeuwenkuil'-serie: 'Paniek in de Leeuwenkuil', 'Leeuwenroof' en 'Lang leve de Leeuwenkuil!'. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

BOEKENTIP 10: NIKS AAN DE HAND 

'Niks aan de hand' is een prentenboek over Finn, die samen met zijn vader en zusje Evi op pad gaat in een oude Volvo, naar de verjaardag van opa. Maar oei, de auto gaat al snel kapot. Wat nu? Papa wil door het bos verder lopen, maar Finn twijfelt of dat wel zo'n goed idee is...

Tirza Beekhuis: “Ik ken niet veel kinderboekenschrijvers die zo aanstekelijk, vlot en grappig kunnen schrijven als Corien Oranje, zonder flauw te worden. Het is dan ook zó leuk om met haar samen prentenboeken te maken! Dit boek hebben we echt samen bedacht, en we hebben veel overleg gehad tussendoor. Dat zie je zeker terug! Dit boek vertelt namelijk 2 verhalen. Als voorlezer vertel je het verhaal van papa, die geniet van alle prachtige dingen in het bos. Het is heel leuk om je als ouder een beetje dom te houden, want er is toch helemaal niets aan de hand? Maar de oplettende kinderen zien samen met hoofdpersoon Finn ook héle spannende dingen. Gelukkig is Finn ook heel slim en creatief, en lost alle problemen op.

'Niks aan de hand' is een rijk prentenboek waarin héél veel te zoeken, te ruiken, te horen en te kijken valt. Je ontdekt steeds weer nieuwe dingen. Ik denk dat kinderen hier heel lang van zullen genieten!”

BOEKENTIP 11: BESTE VRIENDJES 

Het thema van de Kinderboekenweek is vriendschap. En wie zijn er nu betere vriendjes dan Jip en Janneke? Speciaal voor deze feestweek is er een mooie nieuwe uitgave met Jip en Janneke-verhalen samengesteld, waarin Jip en Janneke samen bladeren vegen, samen vliegeren, hun neus in de slagroom steken, de poes Siepie nat spuiten, ruzie zoeken om een springtouw en het ook weer goed maken. Want zo doen vrienden dat.

Omdat dit boek helemaal past bij het thema van de Kinderboekenweek, en Jip en Janneke tijdloos zijn, is dit de boekentip van Michelle van Ginkel van Bruna Flora! “Hoe vaak dit nog over de toonbank gaat, is ongelofelijk! Degenen die ermee zijn opgegroeid, lezen het nu zelf voor aan hun eigen kinderen. De boeken van Jip en Janneke zijn en blijven naar mijn mening het allerleukst om (voor) te lezen, en om cadeau te geven en te krijgen.”

BOEKENTIP 11: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Met trots brengt ROSE stories de Amerikaanse bestseller Good Night Stories for Rebel Girls naar Nederland. Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd - als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kie

Veel (voor)leesplezier!