Op zondag 24 september is de jeugdvoorstelling 'Welterusten, Kleine Beer (4+)' van Theater Terra in première gegaan in Theater de Meervaart in Amsterdam. Saskia en haar zoontje Joah (4 jaar) hebben de voorstelling alvast mogen bewonderen en laten jullie graag weten hoe ze het vonden:

Theater Terra - Welterusten, Kleine Beer (4+)

Zondagmiddag 13:30, Joah (4) en ik zijn op weg naar de première van de musical 'Welterusten, Kleine Beer' in Theater de Meervaart. Ik ben volgens mij nerveuzer dan Joah, want hij is in de auto in slaap gevallen.

Het theater is feestelijk versierd en je kunt vooraf knutselen

Eenmaal aangekomen ziet Joah de vele ballonnen waarmee het theater is versierd en begint het bij hem ook wel te kriebelen. Bij de ingang krijgen we ons Go-Kids pakket, met twee toegangskaartjes waarmee we door kunnen lopen naar de foyer. Daar is het al gezellig druk. Er zijn tafeltjes en stoeltjes neergezet met stapels kleurplaten en potloodjes, waar Joah zich mee kan vermaken. Ook bemachtigen we vast een zitverhoger voor straks in de zaal.

Voor de allereerste keer naar een echt theater

Een paar minuten voordat de voorstelling begint, gaan de zaaldeuren open en mogen we naar binnen. Joah is nooit eerder in een echt theater geweest en het valt hem op dat alles rood is. Dat vindt hij wel mooi. We hoeven niet lang te wachten voordat er een stem uit de speakers klinkt die zegt dat de voorstelling gaat beginnen. Het wordt donker in de zaal en de eerste spot gaat aan. Vanaf dat de eerste speler begint te praten zit Joah op het puntje van zijn stoel. En op af en toe wat gewiebel na, heeft hij daar de hele voorstelling gezeten. Hij merkt gelijk een prachtige grote boom op, die de gehele voorstelling midden op het toneel blijft staan. Hij deint mee met de liedjes die gezongen worden en lacht wanneer kleine beer over zijn eigen voeten struikelt.

De spelers spelen meerdere rollen

Vier spelers spelen samen de gehele voorstelling en doen dat fantastisch. Hoewel er af en toe geïmproviseerd moet worden met de rolverdeling, merk je geen minuut dat de spelers constant aan het rennen zijn om grote beer, kleine beer, de eekhoorn, de ijsvogels en de andere karakters tot leven te laten komen.

Naar het prentenboek Welterusten, kleine beer

De voorstelling wordt afgesloten met het naspelen van het traditionele verhaal uit het boek 'Weltrusten, Kleine Beer' en het vrolijke lied 'De hele dag'. Na het applaus krijgt de cast en crew dik verdiende bloemen uitgereikt.

Wanneer we de zaal uitlopen, krijgen we gelijk iets te drinken aangeboden. Ik vraag Joah wat hij er van vond en krijg een enthousiast 'Leuk!' terug.

Vond je de voorstelling lang? Vraag ik hem 'Ja.' Leuk lang of stom lang? 'Leuk lang!'

Maar waar ging de voorstelling eigenlijk over?

Wanneer ik hem vraag of hij snapt waar het over ging verteld hij me moeiteloos: 'Een beer die kon niet slapen en toen ging het meisje een groot verhaal vertellen om hem te laten slapen en toen lukte het hem nog niet en toen ging ze nog een kort verhaal vertellen en toen lukte het hem wel.' En zo is het. Het enige wat er uitkomt wanneer ik hem vraag wat hij niet zo leuk vond is (spoiler alert) 'Dat kleine beer in het water viel.' En het leukste vond hij Grote Beer.

Joah is er nog steeds enthousiast over en het was voor ons een super geslaagd uitje. Een aanrader voor alle kinderen!

Saskia van Zijderveld


De voorstelling is nog te zien op de volgende data en locaties: