Educatieve spelletjes. Leren op een leuke manier.

In deze nieuwe corona lockdown zijn de kinderen weer een tijd thuis - dus niet naar school. Thuisonderwijs is er niet, maar het is natuurlijk niet verkeerd om steeds te blijven leren. En dan wel graag op een leuke manier! Om de taal, woordenschat en woordbegrip een beetje op peil te houden, delen wij de 5 leukste woordspelletjes.

1. Galgje

1 persoon (te noemen speler 1) verzint een woord en houdt deze voor zichzelf. Speler 1 zet evenveel puntjes op papier als er letters zijn in het woord. De tegenstander raadt een letter. Komt deze voor in het woord, dan wordt de letter op het juiste puntje geschreven. Kom de letter niet voor in het woord, dan tekent speler 1 een onderdeel van de galg op papier. En de foute letter word naast de galg gezet.  Zo kan je zien welke letters al geraden zijn.

Kan je het woord raden? Dan mag je dat in je beurt doen. Je hoeft dan niet eerst een letter te zeggen. Het spelletje stopt als het woord geraden is, of als de galg getekend is. De galg bestaat uit een bodem, een staande paal, een paal overdwars, een steunbalk, een touw, een hoofd, een romp, armen, benen. 

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

Vind je het leuker om Galgje te spelen met een mooie vormgeving? Kijk dan eens naar dit spel Hangman / Galgje van Quercetti Family Games:

Quercetti Spel Galgje

Galgje spel

2. Laatste letter

Noem een woord, de volgende speler moet een woord maken met de laatste letter van het woord dat jij net genoemd heb. En de speler daarna noemt een woord met de laatste letter van het laatst genoemde woord. En ga zo door.  Bijvoorbeeld: Bus- stoep- poep.

Je maakt het spel moeilijker door een thema eraan te koppelen. Bijvoorbeeld noem alleen maar dieren, of alleen woorden die te maken hebben met de Lente, een verjaardag of met school. Bijvoorbeeld: Leeuw, walvis, slang.

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

3. Noem zoveel mogelijk woorden...

Noem zoveel mogelijk woorden...waarin het woordje op voorkomt. Loop, stop, opzetten, opletten, sop. etc. Als je geen nieuwe woorden meer kun benoemen, dan begin je opnieuw met: Noem zoveel mogelijk woorden... waarin eten voorkomt. vergeten, weten, meten etc etc

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

4. Ik ga op reis en neem mee...

Persoon 1 zegt: Ik ga op reis en neem mee (en verzint dan iets wat hij/ zij meeneemt.) De 2e persoon zegt.  Ik ga op reis en neem mee en noemt dan het voorwerp van de vorige persoon en zegt daarna een eigen voorwerp. De volgende persoon doet hetzelfde en herhaalt alle voorwerpen en zegt dan een eigen voorwerp. Een heerlijke geheugentrainer.

Dus bijvoorbeeld: Ik ga op reis en neem mee een koffer. - Ik ga op reis en neem een koffer en een tandenborstel.- Ik ga op reis en neem mee een koffer, een tandenborstel en een badpak etc etc.

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

Boek met geheugentips

Dit boek met dezelfde naam - Ik ga op reis en ik neem mee.. - is ook grappig: het is eigenlijk het spel, maar gaan kinderen samen met Oscar op reis door de jungle, in grotten en woestijnen. Met 10 geheugentips: handig voor je kind, maar misschien ook wel voor jou zelf?

Ik ga op reis en ik neem mee

Check dat boek

5. Het tegenovergestelde

Noem een woord en de andere persoon  moet het tegenovergestelde van dat woord zeggen. Is het goed, dan mag degene die het goed had, een nieuw woord verzinnen voor een ander. Is het fout, dan krijgt hij/ zij een nieuw woord waar een tegenovergestelde van genoemd moet worden.

Bijvoorbeeld: koud- warm. Hoog- laag. Stad- platteland, Donker- licht etc etc

Je kunt dit spelletje met 2 of nog veel meer mensen doen. 

Succes! Ken je zelf een leuk woordspelletje die in dit rijtje past?! Laat het ons weten via info@go-kids.nl!

 

Educatieve taalspelletjes kopen

Er zin ook heel veel leuke educatieve taalspellen te koop - dat weet je vást wel. Bijvoorbeeld deze: een Dolfje Weerwolfje kaartspel met als thema Zinnen maken

Zwijsen Dolfje weerwolfje kaartspel Zinnen maken - Karton - Standaard editie - Jongens en meisjes - Educatief spel - Niet-elektrisch

Educatieve spellen met taal

Ken je deze leuke mapjes met 20 spelletjes al? Daar zitten ook toffe woordspelletjes bij, en nog veel meer. Allemaal spelletjes die je kunt spelen zonder spullen, waar je ook bent en moet wachten met de kinderen. Daarom heten ze WachtVerzachters!

WachtVerzachters: handig mapje met 20 spelletjes

Kijk hoe leuk, die WachtVerzachters!

Spelletjes op papier

Van onze volgers kregen we er een aantal hele leuke tips bij!Niet allemaal woord spelletjes, maar wel leuke eenvoudige en leerzame spelletjes. Te leuk om niet te delen. 

Kamertje verhuren

Nodig: ruitjespapier en 2 pennen, indien mogelijk beide een andere kleur. Eén groot vak maken en daarbinnen om de beurt een streepje zetten. Ben jij degene die een hokje kan sluiten dan mag je daar bijv. je voorletter inzetten (Of een kruisje, rondje, hartje, wat je maar wil). Klaar? Dan tel je wie de meeste kamertjes heeft weten te maken.

Namen raden

Kies een letter (of prik er met de pen in de krant of tijdschrift) en dan binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk namen opschrijven. De namen die de andere ook heeft zijn 0 punten en de naam die jij alleen hebt is 5 punten (of bij 3 personen 0, 5 en 10). ze vinden het altijd erg leuk om te doen. 

Wie maakt de meeste woorden

Boter kaas en eieren 

Boter-kaas-en-eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. De ene speler zet een 'kruis' en de andere speler een 'rondje'. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft, dat mag diagonaal, verticaal of horizontaal zijn, heeft gewonnen.

Laatste update: december 2021