Ouder zijn
Twee meisjes van 14 jaar vermoord door leeftijdsgenoten. Wat een verschrikkelijk nieuws voor ouders. Je dochter gaat 's ochtends naar school, wellicht heb je nog even gedag gezegd en dan…..komt ze nooit meer thuis.
Elke leeftijdsfase houdt voor een ouder andere zorgen in.
Als ze heel klein zijn, zijn ze nog zo teer en kwetsbaar, ze moeten door je beschermd worden tegen bijna alles. Als ouder moet je zorgen dat een baby gevoed en verzorgd wordt, het niet te koud of te warm heeft en je moet op zoek naar waarom je kind huilt.
Als een kind begint te lopen, moet je als ouders zorgen dat het zich niet bezeert. De wereld van je kind wordt groter, het zoekt naar uitdagingen waarvan je hart soms overslaat. Het klimt op stoelen, eet zand in de zandbak en het krijgt een eigen willetje, waardoor het soms ook wat 'eigenwijs' kan zijn.
Dan gaat het naar de basisschool, krijgt vriendjes, gaat bij anderen spelen waardoor je zonder kind van het schoolplein naar huis loopt, terwijl je je nog zo gehaast hebt om op tijd te komen. Het klimt in bomen, fietst rond in de buurt, gaat op zwemles of voetballen en snapt er niets van dat zijn moeder boos is als hij zijn in het kanaal gevallen slipper, er zonder hulp uithaalt[1].
Het ziet niet de gevaren die jij als ouder ziet, maar je weet dat je ze los moet laten, ze zullen met vallen en opstaan moeten leren wie ze zijn en wat ze kunnen. Je kent de vriendjes/vriendinnetjes waar ze mee omgaan en ook hun ouders, je maakt met de andere ouders afspraken over samenspelen en thuiskomtijden.
Maar dan gaan ze naar de middelbare school. Hun wereld wordt veel groter, er word zelfstandigheid van ze gevraagd, de gevaren die ze tegenkomen worden groter, jij kunt ze niet meer helpen om de juiste keuzes te maken. Het ene kind vertelt thuis over wat het meemaakt, het andere kind heeft die behoefte minder, terwijl je als ouder graag wilt weten waar hem/haar bezighoudt. Er ontstaan conflicten over thuiskomtijden…..niemand hoeft zo vroeg naar huis, iedereen mag later!
Er komen allerlei verleidingen op hun pad: Wanneer drink ik mijn eerste biertje of ander alcoholisch drankje, ook al ben ik nog geen 18 jaar en mijn ouders niet willen dat ik drink? Ga ik roken omdat mijn vrienden dat ook doen? Neem ik dat pilletje aan als het mij bij het uitgaan wordt aangeboden? Wanneer ga ik met mijn vriendinnetje / vriendje zoenen en wanneer gaan we 'verder'?
Je hoopt als ouder dat je kind de keuzes maakt die bij hem/haar passen. Je weet als ouder dat je invloed veel minder is geworden, je hoopt dat je opvoeding van de afgelopen jaren zijn vruchten gaat afwerpen.
En dan komt je dochter niet thuis uit school……… seksueel misbruikt en vermoord door een leeftijdsgenoot. Als ouder stort je wereld in, zo hoort het in het leven niet te gaan.
En dan wordt je zoon van zijn bed gelicht door de politie, hij blijkt de dader te zijn, ook dan stort als ouder je wereld in. hoe kan jouw zoon, die je naar eer en geweten hebt opgevoed, zo iets gruwelijks doen. Je kent je zoon niet meer, als ouder voel je je falen, de buitenwereld veroordeelt je. Ik vraag me af hoe je hier mee omgaat.
Kinderen opvoeden vraagt in al zijn fasen veel van je als ouder, er zijn boeken over geschreven met allerlei tips en adviezen, iedereen heeft een mening over hoe het zou moeten. Voor zo'n situatie dat je kind zoiets gruwelijks gedaan heeft, bestaat geen gebruiksaanwijzing. Maar je kunt hem niet aan zijn lot overlaten, hij heeft iemand nodig die er voor hem is. Ook hoopt je antwoorden te krijgen op al je vragen die je hebt. Je zult je erg alleen op de wereld voelen, je zult weinig begrip krijgen en veroordeeld worden als ouder. Ik heb geen idee hoe je hier mee omgaat en je staande houdt. Ik hoop voor deze ouders van die 14 jarige jongen dat er zich een paar personen om hen bekommeren en er oordeel-loos voor hen zijn. Ze zullen op één hand te tellen zijn.
De meeste ouders vragen zich wel eens af of ze het wel goed doen, of ze hebben vragen over het gedrag van hun kind. Als je je zorgen maakt, kun je altijd op school, bij de huisarts of het Sociaal Wijkteam Zwolle terecht. Op de meeste scholen in Zwolle en bij een aantal huisartsen zit het Sociaal Wijkteam die met jou of met je kind in gesprek kan om te praten over de zorgen. Het Sociaal Wijkteam organiseert ouderbijeenkomsten over bepaalde thema's zoals drukke kinderen. Daarnaast kan het ook trainingen organiseren voor jeugdigen die minder weerbaar zijn of gepest worden. En mocht er een vraag komen die we zelf niet op kunnen pakken, dan weten we wie jou of je kind wel kan helpen. U kunt ons altijd bellen of mailen of op onze website kijken.
Karin Otten
Sociaal Wijkteam Zwolle
038-4989980
[1] ik heb twee zonen, we wonen dicht bij een kanaal, waar ze tijdens de basisschoolleeftijd niet zonder begeleiding naar toe mochten…dus 'hoezo ligt je slipper in het kanaal en waarom haal je het er zonder mij erbij uit'…..een oplettende moeder zag mijn zoon en belde me…