Ken je dat? Je kind piekert veel, maakt zich zorgen, heeft een drukke dag achter de rug en slaapt slecht in. En wat je ook zegt of doet, het helpt weinig tot niets. Het malen in het hoofd gaat maar door. En elke avond is het bal.

Zeggen tegen je kind dat het rustig moet doen werkt ook lang niet altijd. Je kind heeft vaak helemaal geen idee hoe hij dat moet doen. Dat geldt ook voor het inslapen: 'Denk daar maar niet aan, denk maar aan leuke dingen.' wordt dan gezegd. Nou kijk maar eens naar jezelf: helpt jou dat? En kun jij dat ineens? Als ik middenin mijn drukke gepieker zit niet nee.

In dit blog geef ik je graag enkele tips om je kind te helpen om uit zijn hoofd te komen en om gemakkelijker in te slapen.

Kinderen moeten veel

Een groot deel van de dag wordt je kind aangesproken op zijn hoofd, op de cognitieve vaardigheden. Ook moeten kinderen van alles na schooltijd. Naar de BSO, naar sport, gitaarles, zwemles. Sporten is natuurlijk heerlijk voor je lijf en kan zeker helpen om uit je hoofd te komen. Echter kan prestatiedruk hierbij ook algauw op de loer komen te liggen.

Lekker vervelen

Vrij spelen beslaat nog maar een klein stukje van de dag. Om van vervelen nog maar niet te spreken. Gewoon een momentje om even te zijn en te voelen hoe het met je is.

En dit zijn juist de momenten waarop alle prikkels verwerkt kunnen worden en je kind meer in zijn of haar lijf kan zakken. Als je de hele dag door een vol programma hebt dan kom je als het bedtijd is niet zomaar ineens tot rust.

Rolmodel

Zelf zijn wij ouders vaak meer een 'human doing' dan een 'human being'. Wij zijn hun rolmodel. Hiermee creëren we kinderen die vooral meekrijgen dat druk zijn en druk doen de maat is. Als je kunt meegeven dat gewoon er zijn zonder dat er iets van je wordt verwacht, zonder dat iets meer, beter, mooier of leuker moet. Dat niet alles in het leven altijd maar leuk moet zijn, leren accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Dan ontstaat er meer ontspanning, meer rust en ruimte, meer uitademen en plezier.

Hieronder een paar tips en oefeningen hoe je je kind kunt helpen om los te komen van alle drukte zodat het meer tot rust komt en gemakkelijker inslaapt.

  • 1. In je lijf!

Als je kind een drukke dag heeft gehad kan het lijf niet gemakkelijk tot rust komen. 's Avonds in een lekker bad gaan, nog even samen op de bank hangen, wat kletsen en intussen de voeten of de rug masseren. Of gewoon een klein poosje je hand op de buik van je kind leggen, je voelt dan vanzelf wanneer het lijf rustiger wordt en of de adem zakt.

Op elkaars rug tekenen is een leuk rustig spelletje om nog even samen te doen. Je kind zet zijn interne lichaamszintuigen aan en de meer extern gerichte zintuigen zoals zien en opletten gaan op een lager pitje.

Oefening de bodyscan

Je kunt je kind ook pratend in zijn of haar lijf brengen. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

Ga eens lekker liggen, ga maar zo liggen dat je lekker zou kunnen slapen. En breng je aandacht eens naar jouw lijf, waar raakt je lijf je matras? Op welke plekken voel je dat het meest? Voel je de deken op je lijf? Waar? Je kind hoeft deze vragen niet echt te beantwoorden maar vooral zelf voelen en ervaren. Waar zijn je armen? Voel je hoe ze tegen je lijf drukken of op de matras liggen? Breng je aandacht maar naar je benen, voelen ze zwaar of licht of voel je ze niet zo? En je voeten.

Zo praat je je kind heel rustig door zijn of haar lijf. De neiging om mee te gaan met al die drukke gedachten wordt zo doorbroken. Grote kans dat je kind sneller in slaap valt.

  • 2. Adem je rustig

Je adem is heel handig om je aandacht op te richten. Je adem is altijd bij je. Die kun je niet kwijtraken. Je kunt hem vergeten maar altijd weer terugvinden. Een ander voordeel van je aandacht op je adem richten is dat je adem vanzelf langzamer wordt en wat zakt.

Als het mijn jongste van 8 echt niet lukt om in te slapen ga ik bijvoorbeeld even bij hem liggen en ga zelf rustig en aandachtig ademen. Ik zeg verder niks, ga niet in op zijn vragen of opmerkingen. Vaak wordt hij snel rustig, hoor ik zijn ademhaling vertragen en als hij bijna slaapt zeggen we welterusten en ga ik weer.

Oefening knuffel in slaap wiegen

Een hele leuke oefening voor kinderen tot een jaar of tien is om een knuffel of kussentje op hun buik te leggen. En dan de knuffel of het kussentje in slaap te wiegen met de adem. Zonder al te veel woorden gaat je kind over tot een diepere buikademhaling. En er volgt al snel ontspanning.

  • 3. Accepteren en vriendelijk zijn voor jezelf

En soms is het niet anders. Dan zit het kind in een patroon van elke avond er weer uit komen, niet in kunnen slapen en zich super wakker voelen. Als je er dan nog allemaal gefrustreerd van raakt komt er helemaal veel spanning op het inslapen te staan.

Zeg dan vooral tegen je kind: 'dan lig je maar wakker dat is niet erg, je lijf rust in elk geval uit. Je hoeft niet te slapen, je blijft wel in bed liggen.' Anders gaat het kind zich daar ook nog druk over maken dat hij te weinig slaapt, dan komt er nog meer druk op de ketel met als gevolg dat het weer in zijn hoofd zit en het helemaal niet meer lukt.

Vriendelijk zijn voor jezelf helpt om niet zo snel over jezelf te oordelen, te merken dat je de lat te hoog legt voor jezelf of op een andere manier te veel vraagt van jezelf. Dit geldt zowel voor volwassenen als kinderen.

Vooral kinderen die de lat hoog leggen voor zichzelf of veel piekeren hebben baat bij vriendelijk zijn voor jezelf. Er komt meer ontspanning als je ook fouten mag maken, of als het niet erg is dat je bang bent voor iets.

Iedereen is anders

Probeer maar eens uit welke oefeningen het beste passen bij jouw kind. Laat het vooral ook leuk of fijn zijn om te doen. Als oefeningen niet fijn voelen voor je kind dan past het niet, zoek dan naar wat wel past.

In de Mindfulkidztrainingen die ik geef zijn die verschillen ook heel goed merkbaar. Tijdens de nabespreking van een oefening met aandacht voor geluiden zegt het ene meisje dat ze er zo heerlijk rustig van werd. En een ander kind zegt van dezelfde oefening dat ze er heel erg onrustig van werd en dit helemaal geen fijne oefening vond. Beide zijn heel mooie leermomenten voor elk kind. De een leert dat de aandacht richten op geluiden haar kan helpen om rust te ervaren. De ander merkt dat geluiden grote onrustveroorzakers kunnen zijn voor haar. Als je dit weet van jezelf kun je dit in je dagelijks leven op school of thuis gebruiken.

Mindfulkidztraining

Wil je weten hoe je deze oefeningen nou precies doet? Of wil je kennismaken met meer van deze oefeningen?

Kom dan naar de kennismakingsles Mindfulkidz voor ouder en kind.

Locatie Basisschool Het Atelier in Assendorp te Zwolle.

Op donderdagmiddag 18 januari.

Begin februari start de zes-weekse training Mindfulkidz op de donderdagmiddag.

Voor meer informatie kijk op: http://www.marijkewillems.nl/mindfulkidz/

Heb je een vraag mail me gerust: info@marijkewillems.nl