Het pontje van Rederij Thuishaven, de Bolwerksmolen, het Sandton IJsselhotel, de Hof van Twello, Intratuin….. Iedereen die uit de buurt van Deventer komt, kent wel één of meer van deze fijne plekken aan de andere kant van de IJssel. Jij waarschijnlijk ook. Maar: Heb jij deze pareltjes wel eens allemaal op 1 dag bezocht? Omdat ons dát nou juist erg leuk leek om een keer met de kids te doen, hebben wij, van Go-Kids Deventer Salland, al deze activiteiten in de vorm van een arrangement gegoten en voilà: zo is het Dagje uit "De andere kant van de IJssel" ontstaan. En natuurlijk hebben we het zelf uitgeprobeerd. In deze blog lees je, hoe leuk we het hebben gehad!

Schipper mag ik over varen?

Eindelijk was het dan zover. Zomaar op een dinsdag in de zomervakantie, dinsdag 1 augustus om precies te zijn. Weersverwachting bekeken? Check. Fietsbanden opgepompt? Check. Picknickspullen mee? Check. Bal in de fietstas? Check. Ready for take off….. Om kwart voor tien ben ik samen met mijn zoon Aron op de fiets gestapt (“Mam, moeten we echt op de fiets?!") en nog geen half uurtje later kwamen we al aan bij de pont (“Mam, toch wel een leuk fietstochtje, hè, en de fietsen kunnen gewoon mee op de boot!"). Het pontje van Rederij Thuishaven vaart de hele dag op en neer (op drukke dagen varen er soms wel twee tegelijk!), dus je hoeft nooit lang te wachten. We zijn aan boord gestapt, fietsen tegen de reling, wind door onze haren, zonnetje op ons gezicht, de stemming zit er al helemaal in. Kom maar op met deze minivakantie…..

Rondleiding Bolwerksmolen

Zodra we voet aan wal hadden gezet, zijn we naar de Bolwerksmolen gegaan. We hebben snel onze fietsen geparkeerd en konden meteen bij een rondleiding aansluiten, want een enthousiaste vrijwilliger van de molen stond juist op het punt om daarmee te beginnen. En we hadden geluk, want de molenaar (“Wie wil er helpen?") ging daarna ook nog eens aan de slag het met verplaatsen van een boomstam in het water achter de molen. Daar komt nog heel wat bij kijken! Maar dankzij een ingenieus systeem van kabels, katrollen en kracht van de molen (helaas waaide het niet hard genoeg om het op de windkracht te doen) is de boomstam dan toch uiteindelijk op de gewenste plaats terecht gekomen. Dit laatste is grote mensen-werk natuurlijk, maar door zelf aan de miniatuur versie van de Bolwerksmolen te draaien, kunnen kinderen de werking van de molen van dichtbij bekijken.

Koffie drinken bij het IJsselhotel

Al met al zijn we best wel lang bij de Bolwerksmolen geweest, dus inmiddels had ik wel zin in een kopje koffie. Dus….. óp naar het IJsselhotel. Hier hebben we op het terras genoten van onze koffie, cola en (doe eens gek, het is vakantie) een appelgebakje. Heerlijk en met een prachtig uitzicht op de stad Deventer. En wat een attente bediening! Ze informeren hier heel geïnteresseerd naar je plannen voor de dag, zonder opdringerig te zijn. Aron is vanaf het terras nog even naar de oever van de IJssel gelopen en natuurlijk moesten we nog even voetballen in het Worpplantsoen. Daar mogen geen auto's komen, dus super veilig.

Picknicken op het Deventer Stadsstrand

Ja, en toen stonden we even in dubio: Gaan we ook het Natuurbelevingspad Ossenwaard doen, of gaan we meteen door naar het Deventer Stadsstrand? Wij hebben voor het laatste gekozen, maar het Natuurbelevingspad is natuurlijk een prima alternatief voor de dagen dat de Bolwerksmolen gesloten is. Het Deventer Stadsstrand is officieel natuurlijk nog helemaal niet gerealiseerd, maar het hek staat er al wel en ook alle rommel is weg. We hebben er heerlijk gezeten met onze boterham, op een kleedje, met onze voeten in het water. Het blijkt trouwens telkens weer, dat er niets gaat boven water & zand en een beetje strandjutten, want Aron wilde nog helemaal niet weg. Maar….. het echte werk moest nog komen!

Blotevoetenpad Hof van Twello

Inderdaad, bij de Hof van Twello! Na enkele tientallen meters Blotevoetenpad stonden we al tot onze kuiten in de blub. Hilarisch om te zien, hoe kids hiermee omgaan: de één wil opgetild worden, de ander banjert er dwars doorheen en de volgende gaat wel, maar doet het heel voorzichtig. Onderweg kom je allerlei dingen tegen: verschillende soorten tuinen, maar ook een hangmat, een zintuigenpad, een glijbaan (die eindigt in het water!) en een hele grote sproeier. Echt heel leuk om mee te maken! Daarna was het tijd om onze voeten af te spoelen en met zelfgemaakt honing- en bramenijs nog even na te genieten in het gras.

Speurtocht bij Intratuin

En toen waren we alweer aangekomen bij de laatste activiteit van het dagje uit: een bezoek aan Intratuin. Een bezoekje aan dit groene warenhuis is altijd al wel een succes, maar helemaal als er voor de kinderen een speurtocht klaar ligt. (Let op: dit is niet altijd het geval.) In het begin wisten we eigenlijk niet zo goed, waar we op moesten letten, maar toen we eenmaal op weg geholpen waren, was onze superspeurneus niet meer te stoppen. We gaan natuurlijk niet verklappen wat de uitkomst van de Speurtuin is, maar we willen best al een tipje van de sluier oplichten: alle aanwijzingen bevinden zich binnen in de winkel, de medewerkers van Intratuin kunnen héél goed verstoppen en als je aan het eind de juiste oplossing inlevert bij de kassa, ligt er een leuke verrassing voor je klaar!

Tsja, waarom doen we dit eigenlijk niet vaker, zo'n superleuk dagje uit, lekker dicht bij huis?!

Kijk voor meer ideeën voor leuke uitjes met kinderen op onze website: www.go-kids.nl/deventer-salland. En geef vooral jullie eigen ideeën aan ons door!