Met aansprekende exposities als 'De Held, De Schurk en De Waarheid' en 80 jaar vrijheid, is een bezoek aan Museum de Fundatie in de meivakantie van 2025 echt de moeite waard. Wij namen vast een kijkje bij de opening:
Lees verder na deze tips
Dit vind je misschien ook interessant
De Held, De Schurk en De Waarheid: een expositie van Folkert de Jong
Wat als de geschiedenis er héél anders had uitgezien? In de bijzondere tentoonstelling De held, de schurk en de waarheid laat kunstenaar Folkert de Jong kinderen (en grote mensen!) zien dat het verleden niet altijd zo vaststaat als we denken. En niet alleen met beeld, maar ook met ingesproken verhalen bij ieder beeld! Dat maakt het allemaal nog leuker om naar te kijken en te luisteren. Bij Ieder beeld staat een bankje waarop je kunt plaats nemen om het beeld goed te bekijken en naar het verhaal te luisteren. Door de spannende lichtshows en mooie luisterverhalen komt alles écht tot leven.
Stel je voor...: Maarten Luther vermomd als een geheimzinnige slechterik!
Of Jezus en Maria die van rol wisselen, koningin Wilhelmina die een circus leidt, en rapper Snoop Dogg als een kleurrijke totempaal! Met zijn grappige, gekke en soms een beetje gekke beelden laat Folkert de Jong zien dat verhalen uit de geschiedenis op veel manieren verteld kunnen worden. Misschien waren de dingen wel anders gelopen – of veranderen ze nog steeds! En aan welke kant van de waarheid staan we? Dat is natuurlijk een heel actueel thema....
Deze tentoonstelling reist 1,5 jaar door heel Nederland en dat is best speciaal voor een kunsttentoonstelling! Je kunt hem nu bezoeken in Museum de Fundatie in Zwolle. Een leuk en leerzaam uitje vol fantasie en verrassingen – perfect voor nieuwsgierige kinderen en ouders die graag anders naar de wereld willen kijken!
Een bijzondere mix van technologie en magie – de wereld van Jonathan van Doornum
In de tentoonstelling Dark There, Joyful Here laat onze eigen lokale kunstenaar Jonathan van Doornum (geboren en getogen in Marienheem) zien dat techniek en magie eigenlijk heel goed samen kunnen gaan. Zijn kunstwerken – gemaakt van glimmend aluminium – lijken soms op sierlijke vlammen, krullen of strikken. Hij maakt sculpturen, tekeningen én zelfs performances waarbij het lijkt alsof je in een andere wereld stapt. Een wereld waarin verleden, heden en toekomst allemaal tegelijk bestaan!
Jonathan haalt zijn inspiratie uit oude rituelen én moderne technologie. Zo maakt hij beelden die eruitzien alsof ze uit de toekomst komen, maar toch ook iets dromerigs en zachts hebben. Ze lijken wel een soort geheimzinnige boodschappen door te geven – net als een soort toverstaf of zendantenne.
Van kerktorens naar 5G-masten
De wereld om ons heen verandert snel. Vroeger kwamen mensen samen in kerken of op pleinen vol prachtige versieringen. Tegenwoordig staan er steeds meer technische dingen zoals zendmasten of schermen op onze favoriete plekken. Jonathan vraagt zich met zijn kunst af: hoe kunnen we weer écht contact maken met elkaar? En hoe zorgen we ervoor dat de wereld om ons heen ook mooi en bijzonder blijft?
Zijn kunstwerken zijn als kleine poëtische puzzels: je kunt er steeds weer iets nieuws in ontdekken. Een mooie tentoonstelling voor nieuwsgierige kinderen die houden van verhalen, techniek én een beetje magie. En dat door een eigen lokale kunstheld!
Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum!