Herfstvakantie in de Museumfabriek in Enschede. En leer alles over het bos.

Herfstvakantie uitje voor het hele gezin. De Museumfabriek in Enschede.

Nieuw: DE XYLOTHEEK VAN LODEWIJK NAPOLEON VANAF DEZE HERFSTVAKANTIE IN DE MUSEUMFABRIEK

Deze herfstvakantie staat de Museumfabriek in het teken van het bos. Aanleiding hiervoor is de gloednieuwe Wunderkammer De Xylotheek van Lodewijk Napoleon. Deze is vanaf zaterdag 10 oktober te zien, net als drie andere nieuwe Wunderkammers: De biggetjes van Toon Tankink (over radioactieve straling), De kunst van het verleiden (over ijdelheid) en Kijk, teken & zie (een studieus tekenatelier).

Veel activiteiten voor kinderen in de Museumfabriek in Enschede

Tijdens de herfstvakantie worden voor de jeugdige bezoekers allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema bos. Zo kunnen kinderen meebouwen aan een boom, een mini-college ‘Wat leeft er in het bos’ volgen en meedoen aan creatieve workshops in de Makerspace. Samen met kunstenaar Sara Vrugt borduurt jong en oud mee aan ‘100.000 bomen en een bos van draad’; een kunstproject waarbij een geborduurd bos maar maar liefst 30 vierkante meter ontstaat.

De Xylotheek van Lodewijk Napoleon
De Museumfabriek heeft met de xylotheek een uniek collectiestuk in huis: het is één van de slechts drie xylotheken in Nederland. Een xylotheek is een houtverzameling in boekvorm. Ieder deel, in de vorm van een boek, is gemaakt van een andere houtsoort. Voor de rug werd de schors gebruikt.

De xylotheek in De Museumfabriek werd oorspronkelijk rond 1809 in opdracht van Lodewijk Napoleon gemaakt voor de Gelderse Academie in Harderwijk, met beroemde oud-studenten als Boerhave en Linnaeus. De verzameling bestond oorspronkelijk uit meer dan 200 delen, waarvan er 147 bewaard zijn gebleven.

Activiteiten tijdens de herfstvakantie.

Maak je eigen kijkdoos in de Museumfabriek in Enschede: Kom deze herfstvakantie je eigen kijkdoos in de makerspace knutselen. Maak met behulp van een instructable je eigen bos of herfsttafereel vol paddenstoelen. Niks is onmogelijk in de gecreëerde wereld in de kijkdoos, dus laat je fantasie de vrije loop!   

Mini college: Wat leeft er in het bos: Tijdens het herfstvakantieprogramma in De Museumfabriek draait alles om het bos en de xylotheek. Kom elke dag luisteren naar een mini-college voor jong en oud over het bos. Tijdens dit college wordt verteld over de verschillende bomen en dieren die in het bos leven en worden belangrijke vragen beantwoord. Waarom verkleuren de bladeren in de herfst? En hoe kan je zien hoe oud een boom is? Na dit mini-college wandel je met een frisse blik door het bos!

Workshop; Aan de slag met Speksteen: De workshop ‘aan de slag met speksteen’ staat deze herfstvakantie  helemaal in het thema van het bos. Een begeleider vertelt de kinderen over het bos en haar bewoners, waarbij de ondertussen meer leren over speksteen en alle verschillende mogelijkheden om dit te gebruiken. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag hun eigen herfstige bosbewoner te maken met behulp van speksteen.

Aankleedpoppen schilderen: Vandaag ga je jezelf als dier tekenen, levensgroot! Hoe? Iedereen gaat op een grote rol papier liggen en elkaar met potlood omtrekken. Nu heb je jezelf levensgroot op papier staan. Teken een dierenhoofd, schilder wat coole kleren op jezelf, en wat dacht je van een zonnebril of horloge erbij?

Workshop; Dierenmanieren: Welk dier krijg je als je de kenmerken van drie verschillende dieren combineert tot één nieuw dier? Hoe kan je je potlood gebruiken om textuur te tekenen? Wat gebeurt er als je iets onder je papier legt en dat overtrekt?

Tijdens de workshop Dierenmanieren bekijken kinderen een aantal objecten met dieren in het museum. Samen met de begeleider bespreken de kinderen de uiterlijke kenmerken van dieren en textuur van vacht of verenkleed. Vervolgens verzinnen de kinderen hun eigen fantasiedier en gebruiken verschillende technieken en materialen (overtrekken, omtrekken, houtskool, potlood, oliepastel en pastelkrijt) om een dier op papier te tekenen met een bijzondere huid.

Knutsel mee aan een boom in de Museumfabriek: Tijdens de herfstvakantie staat er een boom in de makerspace van De Museumfabriek. Deze boom mist alleen nog blaadjes en vrolijke bewoners. Kom jij mee knutselen om de boom een mooie kruin vol bladeren te geven? Of juist bewoners zoals eekhoorntjes en vogels?

Workshop mobile maken: Welke vissen zwemmen er in de Nederlandse rivieren en sloten? En welke dieren leven rondom het water? In deze workshop ga je de waterdieren eens goed bestuderen. Je tekent een stuk of 4 dieren, die knip je uit en bevestig je met een touwtje aan een hanger. Voilá, je eigen vissen-mobile!

Werk mee aan een kunstwerk: Honderdduizend bomen en een bos van draad. Samen met vele anderen borduurt kunstenaar Sara Vrugt met haar project 'honderdduizend bomen en een bos van draad' in 2020 een bos. De geborduurde bomen vormen een grootschalig kunstwerk, een woud waarin je in gedachten kunt verdwalen. Het kunstwerk wordt gemaakt in een openbaar pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reist. Deze herfst strijkt het atelier neer bij De Museumfabriek!

In het pop-up atelier kan iedereen gezamenlijk borduren aan het bos van draad. Leer de mooiste steken om daarmee de geborduurde bomen te creëren. Ervaring is geen vereiste en er is ruimte voor eigen creatieve inbreng. Daarnaast is het project geschikt voor alle leeftijden!

Zodra het kunstwerk af is zal het in 2021 in Museum Panorama Mesdag te zien zijn.  Daarna wordt er een echt bos geplant van honderdduizend bomen in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en TreeSisters.

Er is nog veel meer te zien en te beleven in de Museumfabriek in Enschede

De Museumfabriek in Enschede is een leuk uitje in Twente voor kinderen, maar ook voor ouder en opa's en oma's.

Leren en doen! Dat kan in de Museumfabriek in Enschede. Dit museum gaat over natuur en techniek,  kunst en wetenschap, vroeger, oude en nieuwe dingen en machines. 

Het museum is voor iedereen. Het is echt een familiemuseum. Voor kids die zich zich verwonderen,over sterren, planeten, de natuur, dieren, techniek, toekomst, die willen weten waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan.  

Wunderkammer

In De Museumfabriek is een spannende, nieuwe collectiepresentatie te zien: de Wunderkammer. In de Wunderkammer verwonder je je over wat de wereld te bieden heeft. Je ontdekt dat jouw botten verdacht veel op die van een mammoet lijken. Je tuurt door sterrenkijkers, recht de nacht in. Je stapt in een magisch witte wereld. Je bekijkt de misschien wel oudste puzzel van Europa, ontdekt hoe bijzonder de kever is en luistert (of huivert) naar Twentse sagen en legenden. 

Ontdek de nieuwste  Wunderkammer De IJzeren Eeuw van het museum. Deze Wunderkammer vertelt hoe de textielindustrie ontstond, hoe deze zich ontwikkelde en hoe het uiteindelijk leidde tot de hightech regio die Twente nu is. De IJzeren Eeuw maakt deel uit van een serie van negen Wunderkammers. 

De Makerspace

In de Makerspace kun je iedere dag leuke opdrachten doen. Creatieve en technische opdrachten liggen voor je klaar.

Kortom: een super leuk, leerzaam en actief dagje museum voor het hele gezin.

Vanwege de Corona dien je je bezoek aan de Museumfabriek te reserveren. Tevens voor de (veelal gratis ) activiteiten .

Reserveren kan via de website van de Museumfabriek.

 

 

Log In