Welkom in de wondere wereld van ei tot vlinder

Deze zomer krijg je de kans om in de wondere wereld van de rupsen en vlinders te duiken. Van 9 juli tot en met 28 augustus is De Museumfabriek in Enschede omgetoverd tot de Vlinderfabriek!

De hele zomervakantie sta je oog in oog met etende rupsen en vele rondfladderende vlinders. Er zijn vele verschillende inheemse en tropische soorten te zien. De aanwezige rupsologen vertellen je hier alles over.

De Museumfabriek is dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur tijdens de zomervakantie. Via onderstaande button kun je tickets reserveren, maar deze zijn ook aan de kassa te koop.

Tip: denk aan de familiejaarkaart. Hierbij heb je voor het hele gezin voor € 25,- het hele jaar toegang tot zowel de Museumfabriek als het Rijksmuseum. Je koopt deze aan de kassa!

Reserveer je tickets

Vlinderverzameling

Ook verwonder je je tijdens de Vlinderfabriek over de kleurrijke vlinderverzameling die De Museumfabriek rijk is. Deze collectie is groot en divers en komt speciaal voor deze periode uit het depot. Het geeft je de mogelijkheid om vlinders van héél dichtbij te bekijken. Er zijn vaak deskundigen aanwezig die vertellen over het prepareren van de vlinders met hun dunne en fragiele vleugels, en er worden films vertoond. 

Stap jij in deze wondere wereld van de Vlinderfabriek? Een onvergetelijk bezoek voor jong en oud: je zult nooit meer hetzelfde naar rupsen en vlinders kijken! 

Rupsje nooit genoeg vliegers

Bezoek jij De Museumfabriek in het weekend van 16 en 17 juli? Dan wacht je een extra warm ontvangst! Je kunt op de foto met hele grote 'rupsje nooit genoeg' vliegers!

Lees meer

Doe-opdrachten en workshops

En er is meer: tijdens de Vlinderfabriek ontdek je met geweldige doe-opdrachten en workshops hoe het voelt om een rups of een vlinder te zijn. Hoe eten rupsen? Wanneer is een vlinder klaar om uit de cocon te kruipen? Hoe zien de vleugels van een vlinder er van heel dichtbij uit? En hoe kunstenaars worden geïnspireerd door rupsen en vlinders, ontdek je door oog in oog te staan met een geweldig strandbeest van Theo Jansen. 

Onderstaand hebben we de workshops en activiteiten die geschikt zijn voor kinderen tot en met 12 jaar uiteen gezet. 

Speurtocht: word jij ook een vlinder?

Gedurende de hele zomervakantie kan iedereen meedoen. Bij de balie liggen opdrachtbladen klaar om mee te nemen en aan de slag te gaan. 

Deze speurtocht is voor alle leeftijden en gratis aan deel te nemen!

Naar agenda item

Vlinders van Origami

Origami is Japanse vouwkunst waar de prachtigste dingen mee gemaakt kunnen worden. Natuurlijk ook vlinders en bloemen! Ga er rustig voor zitten en verras jezelf. Misschien wil je ook wel meewerken aan een groot gezamenlijk kunstwerk die gedurende de vakantie steeds groter groeit…!
 
 

Deze doorlopende activiteit is voor alle leeftijden en gratis aan deel te nemen!

Naar agenda item

Maak je eigen lichtgevende nachtvlinder

De workshop vindt plaats onder begeleiding. Leeftijd: vanaf 10 jaar.

Iedere dinsdag van 13.30-14.15 uur en zaterdag van 11.00-11.45 uur tijdens De Vlinderfabriek. 

Eindelijk is het zover: in de Museumfabriek kun je deze zomervakantie lichtgevende nachtvlinders maken! Overdag laadt de nachtvlinder zichzelf op met een kleine zonnecel. En zodra het donker wordt, gaat de nachtvlinder licht geven.

Naar agenda item

Vlinder Hip Hop

De workshop wordt gegeven door Sabina Mehič Smidstra (Talentfabriek053). Iedere vrijdag tijdens De Vlinderfabriek van 14.30-15.30 uur. Voor alle leeftijden!

Er bestaat een hiphopbeweging die op vlinders is geïnspireerd. Wil jij die leren? In deze workshop herontdek je je lichaam om zo licht en soepel als een vlinder te bewegen.  De workshop is gratis maar reserveer je plekje wel even 

Naar agenda item

Bladerbeesten maken

Dieren gemaakt van bladeren, takken, bloemen en bloemblaadjes: dat zijn de bouwstenen waarmee Yvonne Lacet ook werkt in haar boek ‘Bladerbeesten’. Jij mag dit ook gaan uitproberen! Kan jij rupsen, vlinders en bloemen maken, verhalen bedenken en anders naar de natuur kijken?

Op 14 en 18 augustus kun je deelnemen aan de workshops verzorgd door Yvonne Lacet. Reserveer je plekje voor een toeslag van € 5,-

Naar agenda item

Workshops vanaf 12 jaar en ouder

Er staan ook een aantal workshops en activiteiten gepland die geschikt zijn voor kinderen vanaf 12 jaar en ouder.

Denk hierbij aan een workshop Vlinderfashion, uitleg over nachtvlinders en uitleg over het opzetten van vlinders. Op de website van de Museumfabriek vind je het totaalprogramma.

Naar website

Log In