Elk jaar is er een Week van het Geld - een week waarin kinderen en jongeren op school extra veel aandacht besteden aan het leren omgaan met geldzaken. Dat is belangrijk voor hun toekomst!

Week van het Geld 2023

De Week van het Geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst.

Deze Week van het Geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Van 27 t/m 31 maart 2023 vieren ze samen met hun partners, deelnemende partijen en gemeenten de 10e editie van deze projectweek.

Alles over de Week van het Geld

Van Doekoe tot Digi

Het thema van deze Week van het Geld is 'Van Doekoe tot Digi'. Doekoe is dus straattaal voor geld - dat heb ik een paar jaar geleden ook moeten leren.

Week van het Geld 2022: van Doekoe tot Digi

Scholen kunnen voor de Week van het Geld gebruik maken van handige gratis geldlessen in vier thema's. Superleerzaam voor de kids - ik kan alleen maar hopen dat ook op de school van jouw kids hier iets mee gedaan wordt.

Thema's Week van het Geld 2022

Kijk eens hoe cool de doekrant voor groep 6, 7 en 8 eruit ziet:

Doekrant Week van het Geld 2022

Kinderen leren omgaan met geld

Kinderen die al jong leren omgaan met geld hebben daar de rest van hun leven plezier van. Dit is een belangrijke taak van ouders. Maar hoe doe je dat? Hoe leer je kinderen (spelenderwijs) omgaan met geld? Hoeveel zakgeld geef je en op welke leeftijd start je hiermee?

Hoeveel zakgeld geef jij je kind?

Hoeveel zakgeld geef je en wat is een normaal bedrag voor welke leeftijd? Wanneer begin je eigenlijk met zakgeld geven aan je kind? Dat zijn lastige vragen voor veel ouders. Met deze tips en richtlijnen voor zakgeld help je je kinderen financieel bewust te worden. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren omgaan met geld. 

Spaarpot kluis met pincode

Zoveel leuke spaarpotten!

Zakgeldcontract

Om het naast leerzaam ook leuk te maken, kun je een zakgeldcontract opstellen met je kind. Leg hierin vast welk bedrag je per week of maand hebt afgesproken en wanneer het contract afloopt. Laat je kind het contract mooi versieren en onderteken het samen. Hieronder kun je GRATIS een leuk zakgeldcontract downloaden:

Met kinderen praten over geld

In veel gezinnen is praten over geld het ondergeschoven kindje. Kinderen weten natuurlijk best wel dat ouders met elkaar over geld praten, maar er wordt maar weinig direct met kinderen over geld gesproken. Wijzer in Geldzaken heeft onderzocht dat bijna 60% van de ouders dit maar één of een paar keer per jaar doet.

Geldzorgen voor je houden?

Als ouder denk je misschien dat je geldzorgen voor je kind verborgen moet houden. Toch is dat niet verstandig. Het schijnt dat 1 op de 3 kinderen vermoedt dat hun ouders weleens zorgen over geld hebben. Ook al praat je er niet direct over, ze merken dat heus wel. En er is niets mis mee om ze te leren dat geld niet aan de bomen groeit!

Boek: Geld groeit niet aan de bomen

Boekje voor kinderen

Zo ouder - zo kind

Ondertussen nemen kinderen jouw geldgedrag vaak wel over. Het principe 'geld moet rollen'... als jij dat zo ziet, is de kans heel groot dat jouw kids ook gemakkelijk geld uitgeven. Andersom geldt dat ook: als ouders zuinig zijn blijken kinderen later ook voorzichtig te zijn met uitgaven. En met geld lenen. 

Financiële opvoeding

In een grijs verleden was ik financieel adviseur. De financiële opvoeding van kinderen gaat mij behoorlijk aan het hart, ik schrijf er dan ook regelmatig over hier op Go-Kids. Een paar voorbeelden:

Natuurlijk moeten jouw kids van alles leren op school. Toch onderschatten veel ouders de invloed die ze zelf hebben op de toekomst van hun kind. Bijvoorbeeld door hun eigen geldgedrag: hoe ze omgaan met sparen, lenen en geld uitgeven. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en ook op te letten. Daarmee help je jouw kind aan een verstandige houding ten opzichte van geld - waardoor de kans dat ze later financiële problemen krijgen veel kleiner is!

Anneke Ranzato
Go-Kids