Buiten spelen - heerlijk toch als de kids lekker aan het spelen zijn? Buiten bij jullie huis in de buurt, maar het is ook superfijn om samen naar een toffe speeltuin te gaan. En speeltuinen, die zijn er heel veel in de Zaanstreek, Purmerend en Waterland!

Veel speeltuinen in Zaanstreek-Waterland

Ik ga niet zeggen dat ik ze allemaal ken... vooral kleinere, openbare buurtspeeltuintjes staan echt niet op Go-Kids. Onze website laat je wél de grotere speeltuinen en speelplekken zien: de één openbaar en gratis toegankelijk, de ander gratis maar wel beheerd, weer een ander beheerd en met een kleine toegangsprijs.

Hoe dan ook is een uitje naar een speeltuin een prima plan bij lekker weer: de kinderen vermaken zich geweldig en jij kunt daar fijn van genieten.

Speeltuinen in Zaanstad

Waar gaan jullie heen om te spelen in Zaanstad? Ik heb wel een paar leuke tips voor je:

De Bonte Belevenis is van oorsprong meer een kinderboerderij en ponypark. Inmiddels is er óók een fijne natuurspeeltuin. De toegang is gratis - jouw bijdrage aan het in stand houden van De Bonte Belevenis lever je door je kids betaald een ritje op een pony te laten rijden en door je consumpties bij het knusse theehuis te halen.

De Bonte Belevenis in Assendelft

In Krommenie kunnen de kinderen fijn spelen bij Speeltuinvereniging Blok. Daar staan vrolijk gekleurde speeltoestellen die allemaal goedgekeurd zijn. Door een hoog hek naast de weg kunnen de kinderen er veilig spelen. Je kunt er gratis spelen - ook als je geen lid bent - maar dan is het wel fijn als je een donatie voor het onderhoud achterlaat in de daarvoor bestemde bus.

Op 't Twiske heb je heel veel ruimte en plekken waar de kids heerlijk kunnen spelen. De Avonturenspeelplaats aan de Oostzaan-kant is een absolute belevenis en hit bij de kinderen. Daar hebben ze sinds vorig jaar ook een tof Piratenschip staan om spannende avonturen te beleven!

Piratenschip op t Twiske in Oostzaan

Ook op het Jagersveld kunnen de kids fijn spelen op de speeltoestellen en in de open ruimte: lekker rennen en spelletjes doen, top toch?

Net als De Bonte Belevenis is De Heul een privé kinderboerderij, ponypark en speeltuin in één. Een heerlijke plek om naartoe te gaan voor een gezellig uitje met je kinderen - met gratis toegang!

De Heul in Oostzaan

Ook in Zaandam heb je een actieve speeltuinvereniging: Het Havenkwartier.

In het Darwinpark in Zaandam in vind je de stadsboerderij mét fijne speeltuin. Ze zijn daar in het Darwinpark ook bezig met een nieuwe natuurspeeltuin - hoe cool is dat?!

Ik weet het, Landsmeer is een zelfstandige gemeente en valt niet onder Zaanstad. Toch zet ik Speeltuin Jonge Kracht in Landsmeer in dit rijtje - want Landsmeer is bij Go-Kids wel onderdeel van de regio Zaanland.

Speeltuin Jonge Kracht in Landsmeer

Dat zijn heel wat leuke speelplekken in Zaanstad, ja toch? Heb je aanvullingen van speeltuinen die bij ons op de site niet mogen ontbreken: laat het me weten via zaanland@go-kids.nl!

Spelen in en om Purmerend

Door naar Purmerend en directe omgeving, want ook daar is gelukkig genoeg te spelen.

Als je nog nooit bij De Speelkraam bent geweest is het hoog tijd: een heerlijke grote speeltuin in het Leeghwaterpark in Purmerend. De speeltoestellen zijn van hout, wat de speeltuin een fijne natuurlijke uitstraling geeft.

Je betaalt wel een klein bedrag aan entree voor de kids - verder ben je van harte uitgenodigd om de speeltuin te ondersteunen door de aankoop van consumpties. Je eigen consumpties meenemen mag overigens ook. En: bij het opzetten van De Speelkraam is heel bewust rekening gehouden met minder valide kinderen, zodat ook zij er heerlijk kunnen spelen.

Speeltuin De Speelkraam in Purmerend

Het Kinderparadijs is niet zo zeer een speeltuin met speeltoestellen maar wél een heerlijke plek waar de kinderen superfijn vrij kunnen spelen met alle ruimte en uitdaging. Hutten bouwen, vuurtje stoken, vlot varen - dit is een echte avonturenspeelplaats.

Het Purmerbos is niet alleen een plek om fijn te wandelen met hond (want losloopbos) en kinderen, het is een echt speelbos. Het stuk speelbos, met allerlei kruip- en sluipplekken en veel water - daar mogen honden niet komen - net als het stuk waar je het leuke Kabouterpad kunt lopen. Overigens zijn kids in het hele Purmerbos uitgenodigd om vooral wél van de paden af te gaan, bijvoorbeeld om hutten te bouwen met de takken en verstoppertje te spelen.

Kabouterpad in het Purmerbos in Purmerend

Om de hoek van Purmerend, in de Zuidoostbeemster, vind je De Spelemei - een fijne speeltuin om te ontdekken met je kinderen. Iedereen kan er gaan spelen tegen een lage toegangsprijs - woon je in de Beemster, dan kun je lid worden en voor een klein bedrag per seizoen onbeperkt spelen.

Speelplekken in Waterland en Edam/Volendam

Vanuit Purmerend gaan we naar het Oosten, richting het IJsselmeer - of eigenlijk het Markermeer. Daar vinden we het eiland Marken en de dorpen Monnickendam, Volendam, Edam en Oosthuizen. Waar kun je lekker spelen in de gemeenten Waterland en Edam/Volendam?

De naam spreekt voor zich: deze speeltuin vind je in het mooie dorp Monnickendam. Alle kinderen kunnen hier fijn spelen - de speeltuin is geheel geschikt voor minder validen. Er is ook een 12-holes midgetgolfbaan! Bij Speeltuin Monnickendam kun je lid worden of gewoon per keer het lage entreebedrag betalen.

Midgetgolfbaan in Speeltuin Monnickendam

Ook in Monnickendam: recreatiegebied Hemmeland. Geen echte speeltuin, maar er is zoveel ruimte om te spelen! Veel speeltoestellen zijn er niet, wel een toffe kabelbaan - maar neem wat speelspullen mee en de kids hebben de tijd van hun leven aan het water van het Markermeer. Met fijne strandjes en veel schaduw!

Vanuit Monnickendam rijd je zo over de dijk naar het eiland Marken. Daar moet je aan het begin van het eiland parkeren, autoverkeer op het eiland is sterk beperkt. Maar het is niet groot dus wandelen is prima te doen. En dan kom je Speeltuin Marken tegen - een charmante speeltuin die vrij toegankelijk is maar zonder toezicht.

Terug over de dijk, door Monnickendam, kom je al snel bij Volendam. Daar kunnen de kids geweldig spelen in Speeltuin De Speelderij. Ook bij deze speeltuin kun je lid worden voor je gezin of per bezoek een paar euro entreegeld betalen. De Speelderij heeft een leerzaam ABC-pad als mooie extra activiteit met de kinderen.

Speeltuin De Speelderij in Volendam

Nogmaals: ik heb niet de illusie dat ik compleet ben met dit overzicht van speeltuinen en andere toffe speelplekken in de Zaanstreek, Purmerend en Waterland. Mis jij een jouw favoriete plek om te gaan spelen met de kinderen? Laat het me weten via zaanland@go-kids.nl, ik geef ook die speelplek gráág een plekje op de site. Liefst met een leuke foto die ik mag gebruiken!

Ik wens jullie hoe dan ook heel veel speelplezier in onze mooie regio,
liefs,
Anneke Ranzato