De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland dat helemaal in het teken staat van kinderboeken. Dit jaar is het thema 'Bij Mij Thuis', wat betekent dat we eigenlijk een inkijkje geven bij ons eigen huis.. Het is een geweldige gelegenheid om kinderen te laten kennismaken met verhalen en hen aan te moedigen om meer te lezen. Het is altijd leuk om zelf ook thuis aandacht te geven aan dit thema zodat dit vloeiend overloopt met hetgeen ze op school allemaal horen. Hiervoor hebben we wel een paar tips!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Bibliotheek Waterland in Purmerend, Beemster, Volendam, Edam, Landsmeer, Monnickendam, Marken, Ilpendam, Oosthuizen
Meer weten

Bibliotheek Waterland in Purmerend, Beemster, Volendam, Edam, Landsmeer, Monnickendam, Marken, Ilpendam, Oosthuizen

Waterlandlaan 40, Purmerend eo

Bij Bibliotheek Waterland kan je lid worden om (kinder)boeken te lenen. Maar de bibliotheek is meer ... bekijk

 
Bibliotheek Amstelland
Meer weten

Bibliotheek Amstelland

Stadsplein 102, Amstelveen

De Bibliotheek Amstelland bestaat uit vier vestigingen in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Er is va... bekijk

 
Casperle kinder- en jeugdboekwinkel
Meer weten

Casperle kinder- en jeugdboekwinkel

Sarphatipark 99, Amsterdam

Bij de kinder- en jeugdboekwinkel Casperle in Amsterdam kun je niet alleen de leukste boeken voor ki... bekijk

 

De Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek werd voor het eerst georganiseerd in 1954 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen in de Nederlandse literatuur. Het doel van de Kinderboekenweek is om kinderen enthousiast te maken voor lezen en ze te laten ontdekken hoe leuk en avontuurlijk boeken kunnen zijn. Het evenement duurt meestal een week en wordt gevierd in scholen, bibliotheken, boekwinkels en thuis. Elk jaar wordt er een nieuw thema gekozen om de Kinderboekenweek fris en spannend te houden. Door kinderen te laten genieten van boeken, worden ze aangemoedigd om hun eigen verhalen te bedenken en te ontdekken dat er een hele wereld schuilgaat achter de pagina's van een boek.

Ontdek de wereld van kinderboeken

Tijdens de Kinderboekenweek is er een enorme verscheidenheid aan kinderboeken om te ontdekken. Van prentenboeken voor de jongste lezers tot spannende avonturenverhalen voor tieners, er is voor elk kind wel een boek dat bij zijn interesses en leeftijd past. Het is belangrijk om kinderen te stimuleren om zelf boeken te kiezen en te ontdekken wat ze leuk vinden. Een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek of boekwinkel kan een leuke manier zijn om kinderen kennis te laten maken met verschillende mogelijkheden en hen te helpen bij het vinden van boeken die hen aanspreken.
Daarnaast is er ook online veel beschikbaar voor kinderen om de wereld van kinderboeken te verkennen. Er zijn websites met recensies, boekentips en zelfs interactieve verhalen die kinderen kunnen lezen en beleven.

Luisterboeken

Niet alle kinderen houden van lezen of kunnen hun aandacht erbij houden. Je ziet daarom ook steeds meer luisterboeken verschijnen. Deze manier kunnen kinderen toch ook in aanraking komen met boeken en lezen! Zo heb je ook Besties. Dit zijn luisterverhaaltjes waarbij kinderen tot rust kunnen komen. Dus even niet op hun scherm maar gewoon luisteren naar een verhaaltje uit een boek. Leuk en ook nog een goed voor de ontwikkeling. Met een leuk herkenbaar figuurtje die je op je telefoon of tablet zet kunnen ze dit al horen!

Zo zijn er leuke verhalen van: Woezel & Pip, Pim & Pom, Dolfje Weerwolfje, Dikkie Dik, Het Muizenhuis, en nog veel meer....

Activiteiten en evenementen voor de Kinderboekenweek bij mij thuis

Om de Kinderboekenweek bij mij thuis te vieren, zijn er tal van leuke activiteiten en evenementen die je kan organiseren. Een idee is bijvoorbeeld om een 'boekentent' op te zetten in de woonkamer, waar kinderen zich kunnen terugtrekken met hun favoriete boek. Je kan ook een gezellige voorleessessie organiseren, waarbij iedereen in het gezin om de beurt een stukje voorleest uit zijn favoriete kinderboek.
Daarnaast kan je samen knutselen en een eigen boekenlegger maken. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een praktische manier om kinderen te helpen hun leesplezier te behouden. Of organiseer een 'boekenruil' met vrienden en buren, waarbij kinderen hun gelezen boeken kunnen ruilen voor nieuwe avonturen.

Leuke uitstapjes in Noord-Holland tijdens de Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek kunnen we ook genieten van leuke uitstapjes in Noord-Holland die perfect passen bij het thema 'Bij Mij Thuis'. Bezoek zeker de bibliotheek bij je in de buurt, want die organiseren vele activiteiten in deze week!

Nog meer passende activiteiten:

Kinderboeken voorstellingen in het theater

Regelmatig worden verhalen uit kinderboeken omgezet naar een mooi theaterstuk. Ook komend seizoen kan je genieten van een paar mooie verhalen in het theater. Denk aan:

  • Meester Kikker (5+) - naar het boek van Paul van Loon
  • Mees Kees op kamp (8+)
  • Potje! (2+) - gebaseerd op het populaire prentenboek van Mylo Freeman
  • 100% Coco New York (9+) - aan de hand van de populaire boekenreeks van Niki Smit
  • Gullivers Reizen (8+) - het beroemde boek van Jonathan Swift uit 1726 komt op humorvolle wijze tot leven
  • Coco kan het! (2+) -gebaseerd op het boek van Loes Righagen
  • Anansia de Spin, sterker dan Olifant (2+)- gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Even Cudogham en Moldybyrd Studio
  • De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen (8+) - in Nederland één van de meest verkochte kinderboeken in tijden

Bekijk alle voorstellingen in jouw theater in de buurt of zie de programmering in de Go-Kids agenda's!

Zoek hier de boeken van deze theatervoorstellingen!

Het vieren van de Kinderboekenweek

Met het vieren van de Kinderboekenweek kan je kinderen laten zien hoe leuk lezen kan zijn en hen aan te moedigen om hun eigen verhalen te ontdekken. Of het nu thuis is of tijdens een uitstapje, er zijn tal van mogelijkheden om te genieten van kinderboeken en de verhalen.
Dus haal de boeken uit de kast, organiseer leuke activiteiten en ga op avontuur in de wereld van kinderboeken.

 

Footer_Charlotte_GoKids

 

Footer_Inschrijven_Go_kids

Log In