Herfstvakantie met gezin in eigen land? Dat is een perfect moment om samen een bezoekje te brengen aan het Westfries Museum in Hoorn. Daar is in de vakantieperiode namelijk van alles te zien en te beleven voor jong en oud, vooral in de indrukwekkende Schutterijzaal.

In de Schutterijzaal kun je vanaf 1 oktober a.s. namelijk een origineel musket bekijken. Een musket is een oud wapen, een soort geweer. Het is gevonden in Twente en het is gemaakt in de periode tussen 1781 tot 1795. Toen ze het musket goed gingen onderzoeken, bleek erop te staan dat het vroeger in Hoorn hoorde. Daarom is het nu te bewonderen in het Westfries Museum, in de zaal waar ook een paar enorme schilderijen hangen waarop dit soort wapens te zien zijn.

Verhalen ontdekken in het Westfries Museum

De schilderijen in deze Schutterijzaal zitten vol verhalen. Een paar medewerkers van het museum hebben de mooiste verhalen uitgekozen en vertellen die persoonlijk tijdens de herfstvakantie (16-31 oktober). Dit gebeurt op verschillende tijdstippen en in principe van dinsdag tot en met vrijdag.

Westfries Museum in Hoorn voor kinderen

Kom je in een weekend, dan kun je in die zelfde Schutterijzaal zomaar ‘Levende geschiedenis’ tegenkomen. Dat zijn amateur-acteurs die gebeurtenissen uit de 17e eeuw naspelen in kostuums uit die tijd. Dat alles geeft je een bijzonder en persoonlijk inkijkje in het leven van die tijd.

Dwalen door schatkamers met de Mysterie Museum-tour

Nog meer moois beleef je met de Mysterie Museum-tour, die je trouwens ook buiten de schoolvakantie kunt doen. Je dwaalt dan door de 27 schatkamers van het museum met een podcatcher aan je oor. Daarop hoor je de spannendste luisterverhalen, bijvoorbeeld over het leven vroeger aan boord van VOC-schepen of over nepnieuws in de 17e eeuw.

Speuropdrachten voor kinderen in het Westfries Museum in Hoorn

Ook heeft de tour (kijk)opdrachten waarbij je schilderijen gaat vergelijken of katjes ontdekt op de modellen van oude schepen. Soms doe je de opdrachtjes samen, soms alleen - zoals een selfie maken. Met deze tour ontdek je echt alle geheimen van het museum! 

Speuren naar hondjes of eenhoorns

Wat je ook altijd in het museum kunt doen, is een hondjes- of een eenhoornspeurtocht. Daarmee ga je op zoek naar alle hondjes of eenhoorns die je in het museum kunt vinden op de schilderijen en tussen de beelden. En dat zijn er best veel!

Eenhoorn speurtocht voor kinderen in het Westfries Museum Hoorn

De hondjesspeurtocht is geschikt voor jonge kinderen, de eenhoorn speurtocht is wat moeilijker. Voor beide speurtochten geldt dat je ze samen met je ouders doet. Na afloop neem je het blad en je potlood mee naar huis, achterop staat een kleurplaat om thuis te maken.

Website Westfries Museum

De leukste uitjes en feestjes
in Westfriesland
gratis in je mailbox?

Aanmelden Go-KidsTips