Oude Barnevelderweg 5, 3886 PT Garderen

Ontdek de bouwkunst van deze prachtige zandsculpturen van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Alles is hier in stijl aangekleed. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in een andere wereld. 

Beeldentuin Garderen

In 2009 werd de eerste editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn op het terrein van de Beeldentuin georganiseerd. En met succes, want 't Veluws Zandsculpturenfestijn is uitgegroeid tot het grootste zandsculpturenevenement van Nederland.

Veluws zandsculpturenfestijn

Ieder jaar wordt er gewerkt met een ander thema en altijd is er wel iets vernieuwends te zien. De Beeldentuin is een compleet park geworden waar je, zeker in combinatie met een bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, een geweldig dagje uit beleeft!

Zandsculpturen 2022

Tijdens de editie 2022 van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd, het thema is “Onze Vaderlandsche Geschiedenis”.

Audiotour 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Download de IZI.Travel app en luister mee met alle verhalen bij elk beeld. Ontdek nog meer details en geniet van de verhalen.

Veluws Zandsculpturen

’t Veluws Zandsculpturenfestijn

De carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn verwerken elk jaar ongeveer maar liefst 2.500 ton zand. Dat staat gelijk aan 80 vrachtwagens! Gaan we nog een stapje verder, dan hebben we het over 26.575 kruiwagens of 195.750 emmers gevuld met zand.

Al dat zand wordt in houten mallen geschept en daarna vakkundig met water aangestampt. Heel belangrijk, want als de kunstenaars er mee aan de slag gaan, moet het blok zand zo massief mogelijk zijn. De kunstenaars beginnen van bovenaf, alvorens ze een schets hebben gemaakt van wat uiteindelijk het bekroonde (3D) resultaat moet worden.

Overigens kunnen er verschillende houten mallen op elkaar worden gestapeld, dus een bouwwerk kan zo maar zo’n vier à vijf meter hoog worden. Je moet als kunstenaar dus geen hoogtevrees hebben…

Veluws Zandsculpturenfestijn

Van groot tot kleine kunstwerken bij het Zandsculpturenfestijn

Op het terrein van 't Veluws Zandsculpturenfestijn zijn zowel binnen als buiten heel veel zandsculpturen te bewonderen, van groot tot klein.

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Zandsculpturen Garderen

Het zand waarmee wordt gewerkt, komt uit de Maas. Niet voor niets, want rivierzand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand dat een ronde korrel heeft. Met rivierzand kun je dus beter ‘stapelen’. Overigens wordt het zand na het evenement hergebruikt. De carvers gebruiken volgend jaar dus weer hetzelfde zand, met een kleine aanvulling.

Veluws Zandsculpturenfestijn

De kunstenaars werken echt met alles wat voorhanden is om mee te snijden en te beeldhouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Naast een schep en paletmesjes gebruiken ze bijvoorbeeld ook vorken, lepels, uienschillers, rietjes en zelfs creditcards.

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Uiteraard wisselen ze onderling tips uit, maar iedere bouwer heeft zo z’n favoriete gereedschap. Ook tijdens het evenement wordt er nog gewerkt aan een aantal zandsculpturen. Leuk, want op deze manier kunnen bezoekers de kunstenaars ‘live’ aan het werk zien en allerlei vragen stellen.

Wij mochten tijdens ons bezoek zelfs even meehelpen.

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Zandsculpturen in de regen

Is een zandsculptuur af, dan kan het heel lang blijven staan, wel maanden zonder dat er beschadigingen optreden. Carvers spuiten namelijk een dun vernislaagje over hun kunstwerk heen. Zodat de beelden beschermd zijn tegen regen en nieuwsgierige vogels.

Verder bestaat een zandbeeld helemaal uit zand, zonder enige toevoegingen. Treedt er toch een beschadiging op? Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is er altijd iemand aanwezig die ter plekke het één en ander kan repareren.

De meeste beschadigingen komen echter nog altijd door bezoekers die met hun handen kijken. Bijvoorbeeld even checken met een paraplu of het beeld wel echt van zand is…

Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen

ANWB Leukste uitje van NL

In 2022 is het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn door ANWB-leden verkozen tot het op één na leukste uitje van Gelderland. Dus… laat je verrassen en beleef een leuk dagje weg!

Wij gingen de eerste maand gelijk een dagje kijken en maakten hier een leuk filmpje van.  Bekijk onze vlog van 2022.

Vorig jaar waren wij ook al geweest. Lees ook onze blog van 2021 over het 2e Leukste uitje van Gelderland maar.

>> Zilveren Award ANWB!

Openingstijden Zandsculpturen

Het park is vanaf 1 april geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.30 uur. Op zondag is het park gesloten. 

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

 

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Indoor
  • Outdoor