Oude Barnevelderweg 5, 3886 PT Garderen

Tijdens de editie van 2021 van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog waarbij alles is aangekleed in de stijl van toen. Van de muziek tot alle decoraties, je waant je echt in de oorlogsjaren. 

Beeldentuin Garderen

In 2009 werd de eerste editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn op het terrein van de Beeldentuin georganiseerd. En met succes, want 't Veluws Zandsculpturenfestijn is uitgegroeid tot het grootste zandsculpturenevenement van Nederland.

Ieder jaar wordt er gewerkt met een ander thema en altijd is er wel iets vernieuwends te zien. De Beeldentuin is een compleet park geworden waar je, zeker in combinatie met een bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, een geweldig dagje uit beleeft!

’t Veluws Zandsculpturenfestijn

In 2020-2021 is het thema: 75 jaar bevrijding. Bekijk hier de opbouw in het filmpje.

Stampen maar die carvers!

De carvers van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn hebben maar liefst 2.500 ton zand verwerkt. Dat staat gelijk aan 80 vrachtwagens! Gaan we nog een stapje verder, dan hebben we het over 26.575 kruiwagens of 195.750 emmers gevuld met zand.

Al dat zand wordt in houten mallen geschept en daarna vakkundig met water aangestampt. Heel belangrijk, want als de kunstenaars er mee aan de slag gaan, moet het blok zand zo massief mogelijk zijn. De kunstenaars beginnen van bovenaf, alvorens ze een schets hebben gemaakt van wat uiteindelijk het bekroonde (3D) resultaat moet worden.

Overigens kunnen er verschillende houten mallen op elkaar worden gestapeld, dus een bouwwerk kan zo maar zo’n vier à vijf meter hoog worden. Je moet als kunstenaar dus geen hoogtevrees hebben…

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Van groot tot kleine kunstwerken bij het Zandsculpturenfestijn

Op het terrein van 't Veluws Zandsculpturenfestijn zijn zowel binnen als buiten heel veel zandsculpturen te bewonderen, van groot tot klein. Groot is bijvoorbeeld het bouwwerk gemaakt door oa. Jeroen Advocaat uit Gorredijk waarin de aanval op Pearl Harbor is uitgebeeld (maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog!)

Klein zijn de honderden, handgemaakte miniaturen die je kunt zien in de expositieruimte. De zandkunstenaars hebben 7 diorama’s ofwel ‘kijkkasten’ gemaakt waarin allerlei situaties en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog driedimensionaal worden uitgebeeld. Van gebouwen en straten van zand tot figuurtjes die perfect in hun omgeving opgaan, alles is zeer realistisch en gedetailleerd nagemaakt op een schaal van 1:5. Eén ding is zeker, je blijft kijken en ontdekt steeds weer wat nieuws!

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Zandsculpturen

Het zand waarmee wordt gewerkt, komt uit de Maas. Niet voor niets, want rivierzand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand dat een ronde korrel heeft. Met rivierzand kun je dus beter ‘stapelen’. Overigens wordt het zand na het evenement hergebruikt. De carvers gebruiken volgend jaar dus weer hetzelfde zand, met een kleine aanvulling.

De kunstenaars werken echt met alles wat voorhanden is om mee te snijden en te beeldhouwen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Naast een schep en paletmesjes gebruiken ze bijvoorbeeld ook vorken, lepels, uienschillers, rietjes en zelfs creditcards.

Uiteraard wisselen ze onderling tips uit, maar iedere bouwer heeft zo z’n favoriete gereedschap. Ook tijdens het evenement wordt er nog gewerkt aan een aantal zandsculpturen. Leuk, want op deze manier kunnen bezoekers de kunstenaars ‘live’ aan het werk zien en allerlei vragen stellen.

Wij mochten zelfs even meehelpen.

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Slecht weer, geen probleem voor de zandsculpturen

Is een zandsculptuur af, dan kan het heel lang blijven staan, wel maanden zonder dat er beschadigingen optreden. Carvers spuiten namelijk een dun vernislaagje over hun kunstwerk heen. Zodat de beelden beschermd zijn tegen regen en nieuwsgierige vogels.

Verder bestaat een zandbeeld helemaal uit zand, zonder enige toevoegingen. Treedt er toch een beschadiging op? Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is er altijd iemand aanwezig die ter plekke het één en ander kan repareren.

De meeste beschadigingen komen echter nog altijd door bezoekers die met hun handen kijken. Bijvoorbeeld even checken met een paraplu of het beeld wel echt van zand is…

Plattegrond Beeldentuin Garderen

ANWB Leukste uitje van NL

Onlangs is het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn door ANWB-leden nog verkozen tot het op één na leukste uitje van Gelderland. Dus… laat je verrassen en beleef een leuk dagje weg!

Wij zijn al geweest, en hadden een top dag! Lees onze blog over het 2e Leukste uitje van Gelderland maar.

>> Zilveren Award ANWB!

Openingstijden 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Het park is tot en met eind oktober 2021 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot en met 17.30 uur geopend. Op zondag is het park gesloten. 

't Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen

Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl.

Uitje 't Veluws Zandsculpturenfestijn

Wij zijn al geweest en hadden een super leuke dag, lees hier ons verhaal.

>> 2021: 75 jaar bevrijding

  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Indoor
  • Outdoor