Inmiddels is Frey alweer ruim 2,5 jaar oud en begint het steeds meer door te dringen: hij moet al bijna naar school. Hoewel het nog heel ver is, lijkt en voelt het ook zo dichtbij. Maar hoe kies je nou de juiste school? Wat sluit bij jullie aan? Waar komt jullie kindje het meeste tot zijn of haar recht en waar voelt jullie kindje het zich meest op zijn gemak. 

Vind scholen bij jou in de buurt 

Ik kende het zelf nog niet, maar op deze website kun je scholen bij jullie in de buurt zoeken. Je vult je plaatsnaam in en gelijk vind je een overzicht met scholen in de buurt. Wanneer je op een school klikt krijg je direct allerlei handige informatie over de school. Zo kun je onder andere lezen over de visie en missie van de school, kenmerken van de school, reviews van ouders, hoeveel leerlingen er op een school zitten, sociale veiligheid van de school en op welke manier ouders betrokken worden bij de school.

Waar komt de informatie vandaan?

De scholen vertellen op Scholen op de kaart hun verhaal bij cijfers die rechtstreeks van de overheid komen. Hierover zijn afspraken met DUO en de Inspectie van het Onderwijs. De school voegt daar unieke informatie aan toe over bijvoorbeeld de sfeer, de tevredenheid of het beleid.

tips om de juiste basisschool voor je kindje te kiezen

Checklist basisschool kiezen

Maak voor jezelf een checklist wat jullie belangrijk vinden voor je kindje en natuurlijk is een bezoekje aan een school altijd aan te raden om zelf de sfeer te proeven. Denk bij het maken van je checklist aan:

  • Hoe ver zijn jullie bereid om te reizen?
  • Is er ook een buitenschoolse opvang? 
  • Is er een traditioneel of een continu rooster?
  • Spreekt de sfeer van de school jullie aan?
  • Past de school bij jullie visie op het onderwijs / opvoeding?
  • Kiezen jullie voor een grote school of een kleinschalige school?
  • Wat wordt er van ouders verwacht op de school?

Op tijd kiezen..

Er zijn op veel scholen (zeker in de grotere steden) wachtlijsten. Wacht dus niet te lang met het onderzoeken naar de juiste school. Dit betekent soms al rond zijn tweede verjaardag, soms zelfs eerder dat je bezig bent om te kijken welke school het beste past bij jullie visie. Gelukkig wonen wij in een dorp en zijn we hopelijk nog op tijd.

Andere handige websites