Paasvuur met kinderen

Als ik denk aan een Paasvuur denk ik terug aan de tijd van Pasen dat ikzelf nog jong was. De Paasvuren hebben toen wel een diepe indruk achter gelaten. Een groot vuur, lekker warm, een beetje spannend in het donker en vooral veel gezelligheid. Dat is wat ik mij nog goed kan herinneren van de Paasvuren op eerste Paasdag. Dus daarom neem ik mijn kinderen ook graag mee naar een Paasvuur in de buurt.

Wij maakten een overzicht van de mooiste Paasvuren:

Paasvuren in Gelderland ➤

Paasvuren in Overijssel ➤

Fijne Paasdagen gewenst. Gezellig samen een lang weekend leuke dingen doen en genieten van elkaar. Check vooral ook onze tips voor Pasen. Er is zoveel leuks te doen voor kinderen. Samen eropuit!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Geschiedenis van het Paasvuur

De traditionele paasvuren worden vooral in het Oosten en Noorden van Nederland in de brand gestoken. Al weken van te voren verzamelen buurtbewoners en dorpsverenigingen hout voor deze paasbulten. De afkomst van het paasvuur kent verschillende achtergronden en tradities. Bij elke traditie zien we een nieuw begin terug komen. Of dat nou nieuw leven, nieuw land of een nieuwe oogst is. We zien blijdschap, vreugde en samen feest vieren overal in terug. En dat is sowieso een mooie gedachte. 


Paasvuren in Overijssel

In Overijssel zijn op verschillende plekken Paasvuren te bezoeken. In de gemeente Rijssen-Holten doen vijf buurtschappen mee aan een heuse Paasvuurcompetitie. Maandenlang bouwt de jeugd van buurtschappen Dijkerhoek, Holterbroek, Beuseberg, Lichtenberg en Espelo elke vrije minuut aan hun eigen boake.

Paasvuur Espelo

Paasvuur Espelo
Het Paasvuur in Espelo is landelijk bekend door haar wereldrecord vermelding in 2012 voor het bouwen van het grootste Paasvuur ter Wereld. Toen werd het grootste paasvuur ooit gebouwd met een hoogte van maar liefst 45,98 meter. Ze doen nog steeds ieder jaar mee in de strijd om de grootste boake van Holten. Om 20.00 uur zal het paasvuur aan de Pasmansweg ontstoken worden. Met de hele avond live muziek binnen en buiten de tent. Gave DJ acts en spectaculaire bandoptredens. 
Ook dit jaar zal voorafgaand aan de ontsteking een lampionoptocht plaatsvinden. De route van de wandeltocht is niet erg lang en daardoor geschikt voor gezinnen met kinderen, ook is de route buggy-vriendelijk. Onderweg zal gestopt worden voor een beker warme chocolademelk of ranja. Iedereen is van harte welkom om mee te lopen in deze gezellige tocht richting het paasvuur.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Dijkerhoek

Paasvuur Dijkerhoek
Tussen Deventer en Holten vind je aan de Beumersteeg, net buiten de kern Dijkerhoek een prachtige boake. Paasvuur Dijkerhoek staat ook wel bekend als Poasboake Diekerhook. Onmiddellijk na de jaarwisseling is er begonnen om zoveel mogelijk hout bij elkaar te brengen. In de avonduren en op zaterdagen is er tot aan de zaterdag voor Pasen gebouwd om een zo groot mogelijk paasvuur te realiseren. Dit Paasvuur kreeg eerder al de stempel "Grootste Paasvuur van Nederland". Zou het ze weer lukken?
Van 14.00 en 17.00 uur start de middag al met een drankje, live muziek van Rob Stam en leuke activiteiten voor de kinderen. Om 20 uur wordt hier het Paasvuur ontstoken. Op het terrein is weer een grote verwarmde tent aanwezig waar een hapje en een drankje klaar staan.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Beuseberg in Holten

Paasvuur Beuseberg in Holten Overijssel
In het Holtense buurtschap Beuseberg wordt elk jaar traditie getrouw, het mooiste en een van de grootste paasvuren van Nederland gebouwd. Om 20 uur wordt het paasvuur aangestoken aan de Fliermatenweg in Holten en daar kun jij bij zijn. Het wordt mooi weer en de drankjes staan koud. Alle ingrediënten voor een heerlijke avond “bie de boake”.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Lichtenberg bij Rijssen

Paasvuur Lichtenberg in Overijssel
Onderaan de Holterberg vind je Poasboake Leggenbarg. Ook dit jaar is de opbouw weer in volle gang. Om 20 uur wordt hier de stapel in brand gestoken aan De Meente.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Lettele

Paasvuur Lettele
Op eerste paasdag rond 20.00 uur word het vuur van de paaskaars uit de kerk gehaald en worden de fakkels van groep 8 aangestoken, waarna er in een grote optocht van zowel jong als oud, allen in bezit van lampionnen, richting het paasvuur op de Lettelese enk wordt gelopen. Na het ontsteken van het paasvuur is er voor iedereen gelegenheid om in de feesttent met live muziek onder het genot van een drankje het paasfeest samen te vieren. 
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Schalkhaar

Paasvuur Schalkhaar
Paasvuur Schalkhaar is een gezellig Paasvuur net buiten Deventer. Een tentfeest op de locatie van sportpark De Horsterhoek. Het terrein is open vanaf 19.00 uur en rond 20.00 uur zal het paasvuur aangestoken worden. 
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Luttenberg

Paasvuur Luttenberg in Overijssel
Met een echte paasvuurparty wordt het aan de Vondervoortsweg een groot feest op 1e Paasdag. Om 20:30 uur wordt het paasvuur aangestoken tussen Butzelaarstraat en Looweg. Hierna kun je doorlopen naar de tent voor een drankje en een mooi feestje bij Paaspoarty! 
Paasvuur info! ➤


Paasvuren in Gelderland

Ook in Gelderland zijn op verschillende plekken Paasvuren te bezoeken. Wij zochten de leukste voor je uit.

Paasvuur en lampionoptocht Laren

Paasvuur Laren
Op Eerste Paasdag word het paasvuur in Laren weer aangestoken. Vanaf 19.45 uur zijn er fakkels en lampions te koop. Om 20:30 uur vertrekt de fakkel- en lampionoptocht vanaf Holterweg bij Witkamp in Laren, onder begeleiding van de Larense muziekvereniging Apollo, naar de brandstapel aan de Lenderinkstege. Wanneer de optocht en het vuur op de Lenderinkstege zijn aangekomen wordt het Larense paasvuur aangestoken.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Beekbergen

Paasvuur Beekbergen in Gelderland
Bij Ontmoetingscentrum De Boerderij in Beekbergen staat een enorme stapel klaar voor een prachtig Paasvuur. Met een hapje en drankje erbij is het paasgevoel helemaal compleet. Om 20:30 uur wordt de brandstapel aangestoken.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur Klarenbeek

Paasvuur Klarenbeek in Gelderland
Op Eerste Paasdag organiseert de Oranje Vereniging in Klarenbeek weer het paasvuur. Dit paasvuur vindt plaats in het weiland aan de Koperdijk in Klarenbeek, aan de zijde van de Vorstersweg. Vanaf 19:30 uur ben je welkom en rond 20:00 uur wordt het paasvuur aangestoken. Het beloofd een gezelig feest te worden.
Paasvuur info! ➤

Paasvuur 't Loar in Vaassen


Om 20.00 wordt het Paasvuur aangestoken bij de Loarkit aan de Kluinweideweg in Vaassen. Het buurthuis zal al geopend zijn vanaf 19.00 uur.
Paasvuur info! ➤

 

Paasvuur traditie

De afkomst van het paasvuur kent verschillende achtergronden en tradities:

  • Een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur werd ontstoken om de God Ostara een offer te brengen. Het vuur staat symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en een nieuw leven.
  • Het vuur staat symbool voor de crematie van Julius Caesar.
  • De Hebreeën maakten een heilig vuur om al hun Goden te eren. En het vuur was een teken van nieuwe vruchtbaarheid.
  • In Duitsland wordt er soms nog een pop bovenop de vuurstapel verbrand, deze pop staat voor Judas, de verrader van Jezus. Maar je vind hier ook poppen en figuren die heksen moeten voorstellen.
  • De Paasvuren staan voor een nieuwe periode. De periode voor Pasen, waarin er weinig eten was en ook weinig werk. En de periode na Pasen, met veel eten, waarvoor er hard gewerkt moest worden.
  • De Christenen vierden Pasen met licht. Zij wilden rond Pasen de hele stad verlichten, omdat dit licht symbool stond voor leven en de donkere nacht voor de dood. Door de hele stad te verlichten won symbolisch gezien daarmee het leven van de dood. En omdat zij met Pasen vieren dat Jezus opstond uit de dood, overwon het licht.

Mocht jij nou nog meer tradities kennen, mail ze ons! En wat je er ook over denkt, het is in ieder geval altijd een gezellig warm uitje. Waar gaan jullie kijken? In ieder geval veel plezier!

Liefs Judith

 

Log In