In het weekend trekken wij graag met de kinderen de natuur in. Lekker actief op pad, maar ook genieten van de rust, de stilte en de schoonheid van de Veluwe. Dit keer gaan we naar de Hoge Veluwe.

Ingang Hoenderloo

Hoge Veluwe
De Hoge Veluwe heeft drie ingangen. Wij komen aanrijden bij ingang Hoenderloo, waar wij natuurlijk eerst een ijsje hebben gehaald bij IJs van Co ;) het lekkerste ijs van de Veluwe. Je kunt bij de ingang je auto parkeren op de parkeerplaats en één van de gratis witte fietsen pakken. Maar wij nemen vandaag onze auto mee het park in omdat wij vanavond tot laat willen blijven.
Hoge Veluwe met kinderen 
Zo aan het begin van de herfst is de Hoge Veluwe echt prachtig. Wij komen hier wel een paar keer per jaar. Soms voor een excursie, op pad met een natuurgids, paddenstoelen zoeken of gewoon lekker fietsen en picknicken in het park. Maar vandaag gaan we vooral om te luisteren naar het burlen.

Het Museonder

Hoge Veluwe met kinderen
We beginnen ons dagje in de natuur eerst onder de grond. Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Hier krijg je een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. 

De tentoonstelling neemt je steeds dieper en dieper mee de bodem in. Onderweg is er van alles te ontdekken: een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom, en wie leeft daar tussen de boom wortels?
Museonder Hoge Veluwe natuur uitje met kinderen
Familie Das, muizen, insecten en nog veel meer dieren vinden hun veilige nest tussen de wortels van de bomen. 
Museonder Hoge Veluwe natuur uitje
Ook liggen er botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven, maar die ooit rondliepen in het gebied dat nu Het Nationale Park De Hoge Veluwe heet.
Museonder Hoge Veluwe met kinderen de natuur in
In het waterlaboratorium ontdek je hoe schoon het water onder een natuurgebied zoals de Hoge Veluwe eigenlijk is. En in de dorpen en steden er om heen, wat veroorzaakt de mens eigenlijk voor vervuiling?
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Als laatste lopen wij boven de grond nog een rondje door de expositie ruimte. De tentoonstelling Red de moeflon vertelt over het nut en de noodzaak van de moeflons in het Park. De moeflon is onmisbaar voor het Park als begrazer van de open landschappen. Het Park heeft de moeflon hard nodig om het huidige landschap en de zeldzame dieren en planten te behouden.
Maar de wolven in het park roeien de moeflons uit. En al vinden wij de wolf een prachtig dier, we tekenen toch maar de petitie om de indrukwekkende en gevaarlijke wolven te mogen laten vangen en verwijderen uit het park om de laatste moeflons te redden en het culturele landschap te kunnen behouden.

Spelen in het natuurpark

Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Terwijl ik nog even een rondje loop door het Parkpaviljoen en de Parkwinkel vermaken onze kinderen zich met papa in de speeltuin. 
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Ze hebben hier een leuke speeltuin waarbij de kinderen flink uitgedaagd worden om te klimmen en klauteren in de mooie boomhutten.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
De kabelbaan is hier echt wel favoriet. Hij is heel lang en gaat lekker hard. We krijgen de kinderen bijna niet meer mee verder het park in.

Fietsen op de Hoge Veluwe

Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Op verschillende plekken in het park vind je fietsenstallingen. Wij hadden voor onze jongste zijn eigen fiets meegenomen. Maar er staan ook honderden fietsen gratis voor je klaar, totaal wel 1.800. Zowel kinderfietsen als volwassen fietsen (met kinderzitje). En elke fiets is weer makkelijk in hoogte te verstellen. Ideaal om het park mee te verkennen.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Door het Park loopt ruim 40 kilometer aan fietspaden. Al fietsend kom je langs alle landschapstypes van het Park; loof- naald- en gemengde bossen, over natte en droge heidevelden en door stuifzandlandschappen. Je kunt een routekaart halen in de parkwinkel, maar natuurlijk ook gewoon de paddenstoelen volgen en je zo de weg laten wijzen.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Wij fietsen als eerste langs het Jachthuis Sint Hubertus. Ruim 100 jaar gelden werd dit huis gebouwd als buitenverblijf voor één van de rijkste families op dat moment. Ik vind het altijd weer een mooi gezicht zo aan de vijver.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Wanneer we weer verder fietsen komen we een observatieplaats tegen. Het Park heeft drie overdekte wildobservatieplaatsen, vier overdekte vogelobservatiehutten en vijf wildweides. Bij deze moeten we natuurlijk even gaan kijken. Zouden we achter het wildscherm nu al ons eerste wild zien?
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Ohh... we hebben geluk. Het is nog helemaal niet zo heel laat op de middag en er staat al een hele roedel op de wei. Het grofwild wordt meestal aan het einde van de dag meer actief en laat zich dan beter zien. Maar ze staan er nu al.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Mocht je ook een keer willen kijken: Deze overdekte wildobservatieplaats ligt aan het fietspad vanaf het centrum richting Otterlo. Fietsend vanaf het Bezoekerscentrum richting Otterlo, ligt deze wildobservatieplaats na 750 meter aan de rechterkant.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Na een tijdje fietsen wij weer verder. We gaan weer terug naar het centrum gebied waar we wat lekkers halen in het Parkpaviljoen. Je kunt natuurlijk ook zelf eten meenemen of van te voren een picknicktas reserveren in het restaurant.

Wild kijken op de Hoge Veluwe

Hoge Veluwe met kinderen in de natuur
In Nationaal Park De Hoge Veluwe leven ongeveer 200 edelherten. Alleen de mannelijke dieren (de herten) dragen een gewei, de vrouwelijk dieren (de hinden) niet. En als je net als ons geluk hebt kom je er zomaar eentje tegen in het Park.
Het is ondertussen al avond geworden en wij pakken onze auto en rijden een rondje via de wildbaan op zoek naar nog meer wild. En natuurlijk het liefst burlende herten.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
De herten en het 'kaalwild' (de hinden en de kalveren) leven gescheiden, behalve in de bronsttijd. De oudere herten proberen dan een roedel kaalwild te verzamelen. Andere herten worden verjaagd met diepe keelgeluiden: het 'burlen'. Soms ontstaat er zelfs een gevecht. Dat willen wij wel zien.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
Langs de wildbaan zijn meerdere plekken waar je je auto kunt parkeren en wild van redelijk dichtbij kunt bekijken. Gelukkig hadden wij onze verrekijker meegenomen, want dat is wel echt handig. Er valt best veel te zien als je goed om je heen kijkt en met je kijker zie je nog meer. 
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
We stappen regelmatig even uit. De jongens zijn ondertussen reuze enthousiast, want hoe later het wordt in de avond hoe meer herten wij om ons heen horen burlen. Een indrukwekkend geluid hoor.
Hoge Veluwe met kinderen natuur uitje
En yes, vlak voor sluitingstijd zien wij zelfs ook een hert burlen. Een bijzonder moment hoor. Je hoort het geluid galmen door de bossen en als je dit dan ook nog eens te zien krijgt is echt een waar spektakel. 

Wat een geweldige dag hebben wij gehad. Zeker weten dat wij nog gauw eens terug komen. Misschien wel de komende vakantie, er staan weer leuke activiteiten in de agenda. Maar nu gaan we heerlijk slapen en dromen over onze fantastische dag.

Liefs Judith & Kids