Het ‘Leukste uitje van Utrecht’ volgens de ANWB-verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland 2021’.
Wij willen uitvinden of het Militair Museum in Soest, het winnende uitje van de verkiezing, ook door kinderen het leukste uitje wordt gevonden. En joehoe ik mocht hem uittesten! Dat kon ik natuurlijk niet alleen. En daarom heb ik ook nog 3 vriendjes meegenomen. Samen gingen wij een middag op militaire missie.

Op missie met de militairen

Een super toffe missie dat was het zeker. We hebben genoten vandaag. Wij zijn 4 stoere jongens van 5-8 jaar. En vonden het super leuk. Maar ook voor oudere kinderen is dit echt tof. Toen wij aankwamen bij het Militair Museum viel ons direct het grote gebouw op. Heel stoer aan de rand van een vliegveld. En al die vliegtuigen en auto’s die je al ziet staan. Wauw.

Het eerste gedeelte is vooral veel informatie zoals in een museum. Het grote materieel in het Arsenaal was echt heel tof. Weet je dat ze in de oorlog hier echt gebruik van hebben gemaakt? Je kunt hier heel veel kijken en lezen over het leger en de geschiedenis van de oorlogen. We hebben geluisterd naar de verhalen van echte militairen. Dat was wel indrukwekkend. Het zijn gewone mensen die echt iets speciaals hebben gedaan.

Als ik hier die baas zou zijn dan zou ik kinderen ook laten rond vliegen in deze vliegtuigen. Maar nu mag je al wel rondrijden in een stoere auto. Dat is ook heel leuk.

Xplore

Bij de Xplore ruimte is voor kinderen ook heel veel te doen. We hebben geleerd om te salueren. Je kunt er vliegen in een straaljager (F-16 simulator), je mag echt geweren en pistolen vasthouden, je kunt er zitten in voertuigen en vechten tegen de vijanden en ze natuurlijk verslaan. Wij vermaakten ons zo goed dat mama nog even naar de nieuwste activiteit toe ging. 

De klas van ‘45’ in Militair Museum

‘De klas van ‘45’, deze is pas vanaf 9 jaar, dus daar zijn wij te jong voor. Mama zei dat het heel indrukwekkend was.
Bij ‘De klas van ‘45’ stap je binnen in de klas van de kinderen Cor, Ad, Frits, Corrie en Jack. Je beleeft de oorlogsverhalen alsof je er zelf bij was.

Buiten activiteiten Militair Museum

De zomer is gestart. En ook hier in dit museum zijn er extra activiteiten. Want buiten konden wij niet alleen lekker spelen in de speeltuin en op de stormbaan. Maar wij moesten ook echt laten zien dat wij zelf ook geschikt waren om in het leger te gaan.

We kregen eerst van een echte militair de uitleg over alle opdrachten. En daarna konden we zelf aan de slag om te laten zien dat we echt wel geschikt zijn. We oefenden met knopen leggen, bouwden een schuttersput, leerden codes te kraken, oefenden de juiste houdingen, testte onze kracht op de stormbaan en zorgden voor de juiste cammouflage.

En als laatste opdracht hebben wij zelf een echte tent opgezet. Dat was best nog wel moeilijk. Gelukkig was er een instructie kaart bij en zo is het met echt teamwork ons samen gelukt.

Missie geslaagd, wij zijn geschikt bevonden!

ANWB - Leukste uitje van Utrecht

Dit uitje is eerste geworden, de gouden prijs voor het leukste uitje van Utrecht. En dat vinden wij zeker wel verdiend. Want je leert er wat van, kunt veel zien en nog meer zelf doen. Onze dag was top en wij wilden eigenlijk nog lang niet naar huis. Mogen we nog een keer terug?

Soldaat; op de plaats rust…

>> Nationaal Militair Museum