DAGJE UIT GETEST: Toen ik mijn kinderen vroeg of zij vandaag zin hadden om de bomen in te gaan, zaten zij binnen no time klaar in de auto. Yes, klimmen bij het Klimbos in Ermelo, dat hebben we eerder gedaan: spannend, uitdagend en een geweldig ervaring.

We reden in een klein uurtje naar Klimbos Ermelo. Maar met zo’n leuk uitje in het vooruitzicht, hadden de kinderen daar geen problemen mee.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

Klimbos Ermelo, het zwaarste parcour van Nederland

De klimparcoursen bij Klimbos Ermelo lopen op in hoogte en moeilijkheidsgraad. Het eerste parcours is speciaal voor de allerjongsten. Deze hebben wij vandaag overgeslagen. Maar ik denk dat ik binnenkort nog een keer terug kom om dit parcours een keer met mijn 2 jongsten te doen.

Daarnaast hebben zij nog 7 andere parcoursen.

  • Parcours met stoere kracht elementen
  • Parcours om elegant te slingeren met lianen tussen de bomen
  • Het gave zipline parcours
  • En natuurlijk het moeilijkste klimparcours The PEAK, wat met recht het zwaarste parcours van Nederland te noemen is. De hindernissen in dit parcours zijn stuk voor stuk zware fysieke uitdagingen welke enkel zijn weggelegd voor de experts. Opgeven is dan ook geen optie!

In dit blog vertel ik jullie hoe wij het ervaren hebben. Veel leesplezier!

 

Moet ik mee klimmen met mijn kinderen?

De eerste vraag die direct bij mij op kwam. Ik kon toch ook gewoon lekker kijken en vanaf de grond foto’s maken?

Nou… het is niet verplicht om ook mee de bomen in te gaan, maar volgens de instructeurs wel aan te raden en net zo leuk! En volgens mijn kinderen was ik een mietje als ik niet mee ging, dus vooruit dan maar. En gelukkig hebben ze mij over weten te halen, want ook voor volwassenen is klimmen in het klimbos gewoon ontzettend leuk om te doen.

Dus daar gaan wij dan. Maar terwijl wij staan te wachten voor de instructies nemen we eerst nog even een kijkje op het kinderparcour.

 

Ape Town: Parcours 1 van Klimbos Ermelo

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

Dit parcours met 11 spectaculaire hindernissen is speciaal gebouwd voor de ‘grote durfals’ van 1.00 tot 1.20 meter. Doordat de hindernissen lekker laag bij de grond zijn hoeven de kinderen niet gezekerd te worden. Ouders kunnen meelopen en ze kunnen eventueel onderdelen overslaan of hindernissen extra vaak achter elkaar uitvoeren. Het ziet er super leuk!

 

Begeleiding voor 100% veiligheid

Alle klimgordels liggen al netjes voor de eerste groep klimmers klaar. We nemen ons plekje in achter een klimgordel en krijgen een uitgebreide instructie. De instructeur legt eerst duidelijk uit hoe de klimgordel omgedaan moet worden en laat ons dan allemaal onze klimgordel aantrekken. Vervolgens loopt hij nog even bij iedereen langs om te controleren of wij ook daadwerkelijk de gordel goed om hebben. Hij trekt bij mij de gordel nog even goed strak, zo komen we veilig het parcours door.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

Tijdens het klimmen is je veiligheid sowieso gegarandeerd. Door Klimbos Ermelo loopt een permanente veiligheidskabel waar je altijd aan vastzit, vanaf het moment dat je de vaste grond verlaat tot je hier weer op terug komt. Je kan dus boven in de bomen nooit los komen te staan.

Ook voor kinderen is het goed duidelijk wat de afspraken en regels zijn op de parcoursen. Mijn dochter heeft nog een vraag over waar ze haar veiligheidshaak het beste kan vastklemmen en deze wordt duidelijk beantwoord.

Daarna wordt er nog een voorbeeld gegeven hoe je moet klimmen, welke houdingen handig zijn en met enkele grapjes laat de instructeur zien wat er allemaal mis kan gaan en hoe je dit op kunt lossen.

En als laatste de gouden tip: heb je hulp nodig? Gewoon heel hard roepen om hulp. Dan komen de instructeurs je vanzelf redden. Onder het parcours lopen zo’n 6 personen voortdurend rond, dus dat moet helemaal goed komen.

Wij zijn er klaar voor!


Monkey Madness: Parcours 2 van Klimbos Ermelo

We starten onze uitdaging voorzichtig. Op dit klimparcours mogen kinderen vanaf 1.20 meter hun kunsten oefenen. De uitdagende hindernissen hangen op 2.00m boven de grond. Een veilig gevoel om ons avontuur in de bomen mee te starten.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

The Family: Parcours 3 van Klimbos Ermelo

Ook dit parcours mag je vanaf 1.20m uitproberen. Deze is met 7 meter al flink wat hoger. Het is hier nogal druk omdat er op dit moment veel jonge kinderen zijn. En aangezien mijn kinderen al wel toe zijn aan meer uitdaging slaan we deze even over. Zo te zien aan de rij is het parcours in ieder geval geschikt voor jong en oud. Er staat een vrij oudere meneer in de rij. Volgens mijn zoon nog ouder dan zijn opa, dus echt voor jong en heel oud… ;)

 

The Shock: Parcours 4 van Klimbos Ermelo

Parcours 4 t/m 7 is voor kinderen vanaf 1,30m. Dit parcours is gelukkig nog niet zo hoog, slechts 5 meter, dus voor mij prima om mee te beginnen. Onderweg bevinden zich 12 hindernissen. En ze zijn al behoorlijk uitdagend. We eindigen met een zipline.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

De langste van het Klimbos lezen wij achteraf. Die was leuk. Zo’n kabelbaan is volgens de kids echt ‘VET’. Die willen ze graag nog een keer doen. Maar voordat we weer omhoog klimmen lezen we dat parcours 6 wel vijf zipline’s bevat. Dus toch maar eerst door met de volgende.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

The Jungle: Parcours 5 van Klimbos Ermelo

We gaan wat meer de hoogte in. Dit parcours is al 7 meter hoog en bevat veel variatie. We zijn elke keer weer benieuwd wat er op ons pad langs komt.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

We worden flink uitgedaagd, we moeten door tonnen kruipen en via lianen naar de overkant slingeren. Er worden de nodige bloopers gemaakt en blauwe plekken opgelopen, maar gelukkig zitten we veilig vast. En wat een lol om een ander soms ook zo te zien stuntelen. En dan hebben de kinderen dus vooral lol om mij…

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

The Eagle: Parcours 6 van Klimbos Ermelo

Yes, hier hebben wij zin in. The Eagle is een echt zipline parcours met maar liefst 5 spectaculaire ziplines. We starten hier ook flink hoog op 10 meter. En klimmen tussendoor na een zipline via verschillende hindernissen ook weer regelmatig terug omhoog voor een nieuwe afdaling.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

Het gevoel heerlijk door de lucht te glijden als je met een zipline naar beneden gaat is echt fantastisch. En de kinderen kunnen er dan ook geen genoeg van krijgen. Dit is denk ik toch wel onze favoriet!

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

Eten en drinken

We houden even een pauze op de picknickbank op het centrale punt van het klimbos. Je kunt er nog wat lekkers halen bij de Horeca. Maar wij gaan alleen even naar de wc, de tijd gaat veel te snel voorbij om uitgebreid pauze te houden. Het is ook zo leuk.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

Extra veiligheid

Voordat we weer de baan opgaan worden onze klimgordels nog weer even gecontroleerd. Gelukkig maar, want ik had die van mij gedraaid zitten. Maar dit wordt op tijd opgemerkt en zo kan ik toch weer veilig de bomen in. En dat mag ook wel, want het volgende parcours is niet niks.

 

The Kick: Parcours 7 van Klimbos Ermelo

Dit parcours is voor iedereen een flinke uitdaging. Hij is best zwaar. En we hebben ook behoorlijk wat kracht nodig om langs alle hindernissen te komen. En niet te vergeten heel wat balans.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

Gelukkig kun je tussendoor steeds wel even uitrusten. En tijdens een van die rustmomenten ziet mijn zoon ineens een nestje in een boom vlak onder ons. En als wij goed kijken, zien wij er ook nog eitjes in liggen. Hij ligt zo dichtbij, ik verwacht dat mama Merel deze vlak voor opening van het seizoen er in heeft gelegd en ze er niet op gaat zitten broeden, maar zo hebben wij wel wat moois om naar te kijken.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

“Klimbos Ermelo een echt natuurklimpark”

 

The Peak: Parcours 8 van Klimbos Ermelo

Oei, durven wij de laatste uitdaging ook aan te gaan. We zijn toch al ruim 2 uur aan het klimmen. En de vorige baan kostte ons flink wat uithoudingsvermogen. Durven we dit parcours ook aan?

De zwaarste uitdaging in het klimbos, 165 meter lang met maar liefst 11 hindernissen en met een klimduur van 40 minuten. De aller langste staat er voor aan op het bord. Voor dit parcours moet je 1,50m groot zijn, gelukkig is mijn dochter dit net. En daarom besluiten we met zijn drieën dat we de uitdaging toch maar aan moeten gaan.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

Nou en wat een uitdaging was het. Er wordt gezegd: Opgeven is geen optie! Lekker makkelijk gezegd, je hebt namelijk ook geen keus, want je zit vast aan de veiligheidskabel en je moet dus wel door. Gelukkig hebben we het gehaald, maar hierna waren we wel helemaal kapot. Tijd voor wat drinken en eten, want dat hebben we wel verdiend.

 Klimbos Ermelo op de Veluwe

 

Klimbos Ermelo Review

Wij hebben genoten vandaag. En echt wij alle drie. Het is voor kinderen super leuk om te doen, maar als ouder is het ook echt super leuk om mee te klimmen. Ze zeggen dat het uniek is dat ouders niet mee hoeven te klimmen. En dit is ook prima te doen, want mijn beide kinderen konden zich de hele route prima zelf redden. En de reddingspogingen die wij om ons heen zagen werden ook snel en goed opgelost.

Maar wat is het leuk om dit samen met je kinderen te doen. Steeds weer een stapje moeilijker, steeds weer nadenken over hoe je zo handig en behendig mogelijk over een hindernis heen kunt komen. En heerlijk genieten van die stoere hindernissen en spannende ziplines!

Wij komen zeker nog eens terug!
Wanneer ga jij klimmen?
 
 

Enthousiaste groet,

Judith & kids