Samen een boek lezen is echt heerlijk voor kinderen. Heb je een drukke dag gehad, ben je een dagje uit geweest of heb je de hele dag op school gezeten en fanatiek buiten gespeeld. Niets is dan fijner dan even lekker bij papa of mama op schoot te kruipen en je te laten voorlezen. En lezen is ook zo belangrijk. Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen beter presteren op school als ze elke dag worden voorgelezen. Maar waarom is dat zo? En kun je echt geen dagje overslaan?

Het belang van voorlezen

Eigenlijk is het heel logisch dat kinderen beter presteren op school als ze elke dag worden voorgelezen. Ze komen namelijk veel vaker in aanraking met nieuwe woorden. Voorlezen vergroot hun woordenschat en daarmee ook hun taalbegrip. En natuurlijk kun je je kind geen groter plezier doen dan lekker samen op de bank te kruipen en lekker knus samen te zitten lezen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het boek:

Kijk binnen op de boerderij

>> Bestel hier!

Of voor iets oudere kinderen: 

De waanzinnige boomhut

>> Bestel hier!

 

De 10 voordelen van voorlezen

Wij maakten een lijstje met de 10 voordelen van voorlezen voor je!

 

1. Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen

Laat je kind kennis maken met verschillende mensen, culturen en gebeurtenissen. Zet je kind aan het denken over gebeurtenissen die het zelf (nog) niet heeft meegemaakt en stimuleer de fantasie door de illustraties en beschrijvingen in een verhaal.

Zoete zusjes

>> Bestel hier!

 

2. Voorlezen werkt rustgevend

Kinderen houden van structuur, rust en regelmaat. Daar gedijen ze goed bij.  Door een voorleesmoment te creëren vlak voor het slapengaan weten kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen zij zich alvast overgeven aan de rust en de ontspanning van de slaap. Zo slapen ze eerder en rustiger.

Bedtijd verhalen

>> Bestel hier!

 

3. Voorlezen versterkt de relatie tussen voorlezer en kind

In onze drukke leven is het soms moeilijk om veel (kwalitatieve) tijd door te brengen met onze kinderen. Door elke dag eventjes bewust tijd te maken er echt met volle aandacht voor je kind te zijn, creëer je een fijn en ontspannen moment, waarbij alle aandacht naar je kind uitgaat. Dit voelen ze en zorgt ervoor dat jullie band versterkt wordt.

Een vriend

>> Bestel hier!

 

4. Voorlezen zorgt voor hogere schoolresultaten

Kinderen leren verbanden zoals oorzaken en gevolg snel herkennen vanuit een verhaal naar het echte leven. De taalaardigheden van een kind ontwikkelt zich sneller als je al vanaf jonge leeftijd vaak voorleest. Daardoor zal een kind minder moeite hebben met begrijpend lezen, taal of spelling. Ook de sociale vaardigheden van een kind worden gestimuleerd door het voorlezen. Kinderen leren bijvoorbeeld om zich in te leven in de personages in de verhalen en om emoties die erin voorkomen te herkennen. 

Harry Potter

>> Bestel hier!

 

5. Voorlezen zorgt voor een groter taalinzicht

In verhalen worden andere woorden en zinnen gebruikt dan in spreektaal. Kinderen leren veel nieuwe woorden uit verhalen. Ook het gevoel voor zinsopbouw en grammatica ontwikkelt zich eerder doordat kinderen in aanmerking komen met geschreven taal. 

Voorleesboeken

>> Bestel hier!

 

6. Voorlezen verhoogt de concentratie

Het is nooit te vroeg om te beginnen met voorlezen. Al vanaf heel jong ontdekken kinderen zo dat het fijn is om naar plaatjes in boeken te kijken en naar  verhalen te luisteren. Hoe ouder kinderen worden, hoe langer ze geconcentreerd kunnen luisteren naar een verhaal. Door leuke en spannende verhalen samen te lezen ontdekt een kind dat het verhalen beter begrijpt als het zich beter concentreert. Dit begint met een paar minuten, maar als kinderen wat ouder zijn kunnen zij zich heel erg lang verdiepen in een boek.

Groot Biegel Sprookjesboek

>> Bestel hier!

 

7. Als er veel wordt voorgelezen, zorgt dit er (vaak) voor dat kinderen later ook meer zelf gaan lezen.

Als kinderen al op jonge leeftijd merken hoe fijn het is om door een verhaal opgenomen te worden, zullen zij later meer plezier beleven aan het lezen dan door kinderen die niet voorgelezen worden. Blijf daarom ook voorlezen als je kind al kan lezen. Het eigen tempo ligt nog veel lager. En kinderen zullen net zo goed blijven genieten van het (samen) lezen. En er een heel positief gevoel bij houden.

Ridder zonder billen

>> Bestel hier!

 

8. Voorlezen vergroot de liefde voor boeken

Voorlezen maakt nieuwsgierig. En nieuwsgierige kinderen willen het liefst meer lezen én leren! En hoe meer je leert, hoe gelukkiger je wordt.

Het grote gekke voorleesboek

>> Bestel hier!

 

9. Voorlezen draagt bij aan een toename van het zelfvertrouwen

Kinderen die goed kunnen lezen en begrijpen waar verhalen over gaan voelen zich vaak prettiger in de klas. Begrijpend lezen is namelijk iets dat in heel veel schoolvakken terug komt. Weten waar het over gaat geeft je zelfvertrouwen, je voelt je zekerder en straalt dit ook uit. 

Het meisje dat nooit fouten maakte

>> Bestel hier!

 

10. Voorlezen zorgt ervoor dat kinderen zich beter uiten

Kies eens een verhaal met een specifiek onderwerp of thema om met je kind in gesprek te komen. Emoties zoals angst en verdriet kun je bespreken na het voorlezen van een boek waarin die emoties spelen, en ook lastige zaken als ziekte of de dood van een familielid of huisdier kun je begrijpelijker maken door erover voor te lezen. 

Gewoon zoals je bent

>> Bestel hier!

 

Voorleestips

  • Lees elke dag minimaal 15 minuten voor. Neem de tijd en leg je telefoon even weg.
  • Zorg voor een gevarieerd aanbod in boeken, zodat je kind in aanraking komt met veel nieuwe woorden.
  • Vermijd en versimpel moeilijke woorden niet, maar leg ze uit.
  • Speel in op de interesses van je kind. 
  • Stel vragen over de betekenis van woorden en het verhaal.
  • Vraag terug waar het verhaal over gaat op moeilijke stukken.
  • Lees zelf ook. Goed voorbeeld doet volgen.
  • Lees verhalen opnieuw voor. Herhaling zorgt ervoor dat kinderen meer woorden leren en dat het woord- en verhaalbegrip diepgaander is.
  • Vraag je kind het verhaal even samen te vatten, wanneer je een boek weer oppakt,.
  • Ga door met voorlezen, ook wanneer je kind al zelf kan lezen. Blijf volhouden, zelfs als ze puber zijn. Lees elkaar om de beurt een hoofdstuk voor.

En natuurlijk mag je best eens een dagje overslaan. Maar echt goede boeken wil je zelf ook nooit weg leggen toch? Mooie verhalen lees je het liefst in 1x uit.

Mijn favoriet met de kinderen is op dit moment: 

Plu van de Petteflat

>> Bestel hier!

 

Veel leesplezier!

Liefs Judith