Erop uit met je peuter en kleuter. Leuke uitjes in het najaar in Twente

Eropuit met het kleine grut. Ook met je peuter en kleuter kun je er heerlijk op uit in Twente. Maar wat zijn nou leuke peuter en kleuter uitjes? Voor deze leeftijd kan het soms best lastig zijn om een passend uitje te vinden. Daar helpen wij graag een handje bij. Daarom hieronder een overzicht van uitjes in Twente voor je peuter en kleuter.

Naar het theater met je peuter en kleuter

Een uitje naar het theater is echt een aanrader. Trek jullie mooiste kleren aan, doe de haren in de plof en ga gezellig samen op stap. Het neerploffen in de mooie grote velours stoelen, kijkend naar een groot podium, is al een hele indruk voor deze kleintjes. Laat staan een voorstelling met veel lawaai en bombarie. Gelukkig zijn er daarom speciale voorstellingen voor de peuters en kleuters. De 2+ voorstellingen. Dit zijn korte voorstellingen, aangepast op de spanningsboog van de kleintjes en ook het geluid en het licht zijn wat gedempter. Prima te doen dus...en gewoon echt super leuk! Ik ben een enorme theater fan en mijn kids gaan al vanaf de peuter leeftijd mee. Echt een moeder dochter uitje is het bij ons geworden.  Er zijn een aantal leuke theatervoorstelling gepland dit najaar in Twente.

Nijntje op de fiets (2+) in het Wilmink Theater in Enschede
Actrice en zangeres Marianne van Houten neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dagje gaat fietsen. Nijntje is thuis en heeft zin om erop uit te gaan. Ze pakt haar fiets en gaat op pad, ze fietst langs het bos, de boerderij, de speeltuin en naar opa en oma Pluis. Nijntje op de fiets is gebaseerd op verschillende verhalen uit de Nijntje-boekjes. De voorstelling wordt gespeeld in een herkenbaar decor waarin de wereld van Nijntje, leuke liedjes en de iconische tekeningen van Dick Bruna op een verrassende manier een rol spelen.

Er zijn twee voorstellingen op 4 oktober 2020 , een om 10:00 en een om 11:30. Klik voor meer informatie en kaartjes hier.

Nijntje

Pakketje Met (4+ )in Theater Sonnevanck in Enschede

Een muzikale komedie van twee bezorgde bezorgers

Sjon en Emerett komen een pakket brengen. Hier moet het zijn. In dit lokaal. Bij deze kinderen. Maar waar moet het worden neergezet? Welke kant boven? Sjon weet alles. En stukken beter dan Emerett, denkt Emerett. Wat kan. Wat mag. Wat moet. Maar… is dat wel genoeg? Zou buiten de lijntjes, over de schreef en out of the box ze niet verder helpen, vraagt Emerett zich stiekem af. Mogen ze echt niet even spieken wat er in zit?

Twee acteurs geven liefdevol gestalte aan de niet al te snuggere pakketbezorgers. Met absurde slapstick en verrukkelijke livemuziek nemen ze het publiek mee in hun vrolijke verwarring. Pakketje Met is een hilarisch feestje rond de vragen waar elke vierjarige dagelijks mee te maken heeft: wat mag, wat niet mag en waarom dat zo is. Pakketje Met speelt op 4 oktober.  > Reserveer kaartjes

Theather Sonnevanck

Gonnie & Gijsje (2+) in het Wilmink Theater in Enschede

Gonnie is een gansje en zit bij de hooiberg. Een klein geel gansje met knalrode lievelingslaarsjes. Op een dag zijn haar lievelingslaarsjes weg… Gonnie gaat op zoek, voorbij de hooiberg en ontdekt de wereld. Daar ontmoet ze Gijsje en samen gaan ze op stap. Ze gaan op ontdekkingstocht. Welke dieren komen ze allemaal tegen? Welke geluiden horen ze? En zien ze de laarsjes nog terug? 

Gebaseerd op de prentenboeken van Olivier Dunrae met liedjes van Ageeth de Haan.

De voorstelling speelt op 11 oktober 2020. Voor meer informatie of kaarten klik hier.

Peuter en kleuter festival in Schouwburg Hengelo 

Kleurrijk geel en Pim Pam Paars. Bij festival ‘Kleurrijk’ begint de ontdekkingsreis in de foyer. Bezoekers kunnen spelen met de wondere wereld van kleuren en figuren. Bouw je eigen totempaal van abstracte vormen, duik in een levensgrote blokkendoos of verkleed je tot vierkant of cirkel. Of maak een foto van je eigen gecreëerde, levensechte schilderij waarin jij de hoofdrol speelt! In de aangrenzende zalen zijn twee muzikale voorstellingen over kleur te zien die onderdeel vormen van de ontdekkingsreis: Geel (2+) en Pim Pam Paars (2+)

In de voorstelling ‘Geel wordt het publiek meegenomen in een gele wereld waar alles, maar dan ook echt alles, geel is. Geel is de kleur van de zon, van blijdschap. Met haar mimespel laat Anastasiia Liubchenko allerlei grappige gele bewoners tot leven komen. 

Peuter en kleuter festival

Pim Pam Paars' is een komische, muzikale performance waarbij je, je in een levend schilderij waant, vol bonte kleuren en dansende vormen. Een groot knalgeel vierkant verschijnt en stuitert vrolijk rond. “Plop.” Een kleine blauwe cirkel springt te voorschijn en doet er een gek dansje omheen. En: “Whooei”, een rode driehoek, 2 oranje strepen en 5 groene rechthoeken komen ook op het kleuren- en vormenfestijn af. Langzaam ontstaat er een prachtig landschap in alle kleuren van de regenboog.

Op 1 november in Schouwburg Hengelo. Bestel je tickets hier

Muziek en dans voor peuters en kleuters

Kaliber Kunstenschool verzorgt op diverse plaatsen in Twente leuke lessen voor peuters en kleuters. Maar ook voor peuters en hun ouders.

Bijvoorbeeld:

Peuterdans:  een les vol dans, plezier en nieuwe vriendjes en vriendinnetjes! Tijdens de les kunnen de kinderen zich helemaal inleven en uitleven met als doel om de fantasie te prikkelen en ze bewust te maken van hun eigen bewegingsmogelijkheden. Een leuke manier voor peuters om zich fysiek en muzikaal te ontwikkelen. Peuterdans wordt gegeven op de locaties Enschede, Almelo en Oldenzaal. 

Muziek op schoot: Speciaal voor de allerjongsten van 1,5 tot 2,5 jaar is er Muziek op Schoot. Samen met je dreumes heerlijk muziek maken en lekker swingen op leuke liedjes. Kinderen leren het plezier van samen muziek maken en bewegen en dit draagt bij aan zowel de sociale als cognitieve ontwikkeling. Muziek op schoot wordt gegeven op de locaties Almelo en Enschede.

Muziek met peuters: Muziek met peuters, voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar. Samen met je kind muziek maken en lekker bewegen op bekende liedjes. Je kind leert het plezier van samen muziek maken en ritmisch bewegen.  Muziek met peuters wordt gegeven op de locaties Almelo en Enschede. 

Kleuterdans: Bij Kleuterdans leren kleuters op speelse wijze de bewegingsmogelijkheden van hun lichaam kennen. In de les wordt gewerkt aan  houding en muzikaliteit. Daarnaast speelt eigen creativiteit een grote rol in de dansles, door middel van in thema’s verpakte opdrachten stimuleren ze kinderen om zich hier verder in te ontwikkelen. Dit alles gebeurt spelenderwijs om zo het dansplezier te bevorderen en de passie voor dans over te brengen op de leerling. De lessen worden gegeven in Enschede, Almelo, Oldenzaal en Nijverdal onder leiding van professioneel geschoolde en enthousiaste docenten. 

Peuterdans

Ouder in kind zwemmen in zwembad Vondersweijde in Oldenzaal

In zwembad Vondersweijde in Oldenzaal kun je op dinsdag en donderdag met je kleintje komen zwemmen. Er zijn lessen voor verschillende leeftijden.

Baby spetters 0-1 jaar: Geniet jouw baby ook zo van het in bad gaan? Dan is BabySpetters echt iets voor jullie! De leukste activiteit in het zwembad om samen met je kleintje te doen! Tijdens de 30 minuten durende les leert je kleintje drijven, bewegen in het water en zich om te draaien. BabySpetters is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling. Samen met een instructeur zing je liedjes en doe je verschillende oefeningen om je  kind vertrouwd te laten worden in en met het water. Je kunt beginnen met lessen vanaf de eerste inentingen. 

Baby Spetters is op dinsdag van 09.00-09.30 uur en op donderdag van 10.00-10.30 uur.

Mini spetters 1-3 jaar: Vanaf het moment dat je kind kan lopen kan hij of zij (samen met jou) meedoen met de lessen MiniSpetters. Liedjes zingen en samen activiteiten doen. Help je kind het water te ontdekken en oefeningen uit te voeren die hem of haar watervrij maken. 

Mini spetters is op dinsdag  09.30-10:00 uur en op donderdag van 10.30-11.00 uur

Maxi spetters 2-4 jaar: Hoe leuk is samen zwemmen en je kind te leren bewegen in het water? Leren voortbewegen, omdraaien, drijven, klimmen en klauteren op matten en op de muur. Springen van de kant, de onderwaterwereld ontdekken en nog veel meer. Allerlei oefeningen om hem of haar voor te bereiden op de zwemles, maar vooral plezier te beleven aan het water! Bovendien zorgt zwemmen ervoor  dat je kind goede motorische basisvaardigheden ontwikkeld. 

Maxi spetters is op donderdag   09.00 - 09.45 uur en op vrijdag van 10.15 - 11.00 uur. 

Je kunt gratis een proefles volgen. Voor meer informatie klik je hier. 

ouder kind

Binnenspeeltuinen voor peuters en kleuters

Een ochtend lekker spelen in een veilige binnenspeeltuin is ook echt een feestje voor kids in deze leeftijd. En soms ook wel lekker dat je als ouder rustig kunt genieten van een kop koffie terwijl je kroost tevreden speelt. Bij deze indoorspeeltuinen hebben ze speciale peuterzones/ tijden en tarieven.

Monkey Town in Enschede heeft een ruime peuterzone,  met speelplekken, een veilige trampoline en natuurlijk een glijbaan. De peuterzone is voor de ouders extra overzichtelijk ingericht. De peuterzone is echt als apart gedeelte ingericht en daardoor veilig afgebakend. Van maandag t/m vrijdag is er een speciaal peutertarief bij binnenkomst tot 11:30 uur voor kinderen t/m 3 jaar. €4,95. Ouders/ begeleiders zijn gratis.

Avontura Twentehallen Enschede heeft ook een aparte peuterzone.  Een speciaal ingericht speelplein voor de kleintjes. Ook de bouwhoek met grote bouwblokken is in trek bij de peuters.  Kinderen t/m 3 jaar betalen €6,00. Ouders/ begeleiders zijn gratis.

Morskieft in Reutum heeft binnen een leuke speeltuin in het zand. Hier staan leuke speeltoestellen in en er is een draaimolen. Favoriet bij alle kinderen! 

De Flierefluiter in Raalte is een speelboerderij met 3 verdiepingen en er zijn zelfs 3 schuren waar wat te doen is, dus kids kunnen hier eindeloos spelen. De kleintjes kunnen zich in de biggetjespoel helemaal uit in de zandbak met shovels, trekkers en kranen. Of in de binnenspeeltuin in het Blagenparadijs.  De blagen kunnen hier spelen met blokken, klimmen, glijden, in de ballenbak.

Creatief aan de slag met je peuter en kleuter

kleuter atelier

Kijk & Doe is een gezellig creatief Atelier in Almelo. Martine organiseert hier wekelijk hele leuke ateliers voor alle leeftijden. Ja dus ook voor de allerkleinsten. 

Spelen met zintuigen: 6 maanden tot 4 jaar : Elke woensdagochtend kun je samen met je dreumes/ peuter  in het atelier gaan ontdekken. Elke week staan er verschillende materialen klaar waar je samen op ontdekkingstocht gaat. Tijdens deze workshop leer je je zintuigen te gebruiken.  Elke workshop laat je kind met handen (en voeten) verschillende blubbers te ontdekken. Jonge kinderen ontdekken niet alleen met hun handen, maar ook met hun mond. Daarom zal alles waarmee gewerkt wordt min of meer “eetbaar” zijn. Aan het einde van de workshop zal er een emmer met zeep klaar staan en handdoeken. Tijd: Woensdag ochtend van 10:15 uur tot 11:00 uur. 

Spelen met zintuigen 2-4 jaar:  Op donderdag ochtend kunnen peuters van 2 -4 jaar komen ontdekken in het atelier. Op de woensdag ochtend  zal alles waarmee gewerkt wordt min of meer “eetbaar” zijn. Op de donderdag ochtend is het meer gericht voor kinderen vanaf 2 jaar.

Peuter atelier: 2-4 jaar samen met een ouder/ verzorger/ opa/oma: In deze workshops staat niet het resultaat, maar het proces en de ervaring centraal. Maak samen met je (klein)kind kennis met nieuwe materialen en activiteiten op een uitnodigende manier. Samen ga je op ontdekkingstocht en neem je nieuwe ideeën en inzichten mee naar huis.  Vrijdag  10:00-11:00 en  zaterdag inloop tussen 10:00-11:00 (duurt maximaal 1 uur). 

Kleuter atelier: 4 t/m 6 jaar: Het kleuteratelier prikkelt jonge kinderen om te schilderen, tekenen, of met ander materiaal te experimenteren. Zij worden uitgedaagd om met kleuren, materialen, texturen, vormen creatief bezig te zijn. Dit wordt op een speelse manier aangeboden.  Tijd:  Elke zaterdag inloop tussen 10:00 uur en 11:00 uur. Duur 1 uur 

Naar de kinderboerderij

Naar de kinderboerderij is ook zo'n uitje wat altijd goed is. Lekker een frisse neus halen en ondertussen genieten van kleine dieren en een speeltuin. Mijn favoriete kinderboerderijen waar ik vaak geweest ben met de kinderen zijn:

Kinderboerderij Dondertman in Holten is veel meer dan alleen een kinderboerderij. Een ruime boerderij met veel dieren. Geiten, schapen, konijnen, cavia's, vogels, ezels etc. In Cato's knuffelhuis kunnen kinderen onder toezicht jonge konijnen en cavia's oppakken en aaien. Maar er is ook een leuke speeltuin, skelterbaan en draaimolen.

Kinderboerderij

Stadsboerderij Beeklust in Almelo is een leuke kinderboerderij met speeltuin en een naastgelegen park waar je heerlijk in kunt wandelen. Er zijn paarden, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en ander pluimvee, konijnen en cavia's. In de geitenwei liggen borstels klaar zodat de kids zelf een geitje kunnen borstelen. Naast de kinderboerderij is een ruime speeltuin met klimtoestellen, schommels, glijbaan en een grote zandbak.

Heel veel plezier met je peuter en/ of kleuter! 

Lekker samen op stap in het mooie Twente.

Groetjes Noor