Terug naar vroeger.

Als je het Openluchtmuseum binnen stapt, ga je 1000 jaar terug in de tijd. Je stapt de wereld van de Heeren en de Boeren in, die 1000 jaar geleden in Twente leefden. Een stukje geschiedenis over onze eigen mooie streek. Sinds kort hebben ze in het Openluchtmuseum Ootmarsum een nieuwe kinderspeurtocht. Kinderen kunnen met een tablet op zoek naar QR codes, en gaan zo spelenderwijs het museum door. Wij mochten deze speurtocht testen. Samen met 4 meiden in de leeftijd van 8 en 9 jaar, ging ik op pad naar Ootmarsum.

Speurtocht

Op wellicht de warmste dag van dit jaar, brachten wij een bezoek aan het Openluchtmuseum. We waren er mooi op tijd en daardoor hadden we geen last van de warmte. Het was eigenlijk wel even lekker, om actief bezig te zijn in de ochtend. We werden vriendelijk ontvangen door een medewerkster van het museum. Ze vertelde hoe de tablet werkte en de speurtocht. Ze sprak echt tegen de kinderen en ze begrepen het dan ook meteen. Ik hoefde weinig te doen. De tablet werd overhandigd aan 1 van de meiden en de vrouw adviseerde om een huisje buiten op te zoeken en daar te gaan starten. De speurtocht begint met een gesproken uitleg vanaf de tablet, dus wel zo handig als iedereen dat kan horen.

 

We luisteren naar de uitleg in een boerenschuur. Hierin wordt vertelt dat er 14 QR codes zijn verstopt. Elke gescande QR code geeft een vraag. En elke goed beantwoorde vraag geeft een letter, die je later tot een woord kunt vormen. Als je het woord geraden hebt, ontvang je een beloning bij de kassa. Dit klinkt de dames als muziek in de oren en ze gaan meteen van start. De kaart die je te zien krijgt op de tablet geeft aan, naar welk huis of schuur je moet op het terrein. Er staat ook een stukje tekst bij, die informatie geeft over de plek. Om de beurt mochten ze de tekst bij een vraag voorlezen. Hierdoor werden ze gedwongen om  te luisteren en ook wat informatie mee te pikken. Je moet de codes in de volgorde die de tablet aangeeft op speuren. Hierdoor moet je wel de informatie lezen over waar deze verstopt zit. Anders zouden de kids als een dolle op zoek gaan naar de codes...dit zorgde voor wat meer aandacht. En dat op een leuke manier!

QR codes

De QR codes zaten door het hele museum verstopt. We hebben elk onderdeel van het museum hierdoor gezien. In de uitleg werd bijvoorbeeld beschreven dat in het Los Hoes de mensen en dieren onder 1 dak woonden. We moesten dan vervolgens op zoek naar het Los Hoes, waar dan een QR code zat verstopt. Deze was niet altijd direct zichtbaar en daardoor moesten ze echt op zoek in de boerderijen. We vonden er zelfs 1 op een wel hele rare plek! 

Als ze de Qr code hadden gevonden, konden ze deze scannen met de tablet en dan kwam er een vraag over de plek waar we waren. Het antwoord was of zichtbaar in de boerderij of woning, of anders leesbaar op een informatiebord buiten. 

Het museum

Het leuke aan het Openluchtmuseum vind ik, dat alles is uitgebeeld. Voor elke woning/ boerderij/ schuur staat een informatie bord met korte uitleg, maar de rest van de informatie doe je op, doordat je het ziet. En daardoor is het voor de kinderen ook leuk. Ze hoeven geen lange teksten te lezen. Een Los Hoes met een bedstee, een ruimte voor het vee en een "wc" brengt de kids al zo onder de indruk, dat er geen verdere uitleg nodig is. Maar ook de Eppinkschuur, wat een beeld geeft van de Heeren van vroeger, brengt ze onder de indruk. Een statig bureau, een horloge die je om kunt hangen, een landkaart van vroeger. Ook leren we wat over een weefgetouw en werktuigen...er is genoeg te zien, waardoor ze zeker wat leren over dit stukje geschiedenis! Zonder dat ze dit zelf doorhebben.

 

 

We hebben ruim 1,5 uur over de speurtocht gedaan. Als het niet zo warm was geweest, hadden we er misschien iets langer over gedaan. Maar voor de kinderen is dit eigenlijk lang genoeg. Ze zijn actief en geïnteresseerd bezig en het is een leuke manier om de geschiedenis les van school, in beeld te brengen. Voor de juffen en meesters onder ons...het is een leuke aanvulling op de lessen. Een leerzame excursie. Ze hebben hier ook speciale basisschool programma's.

De beloning

Toen we alle vragen hadden beantwoord, kregen we de score. We hadden 1 antwoord fout. Deze konden we nog corrigeren. Vervolgens kregen we 14 letters die we moesten husselen tot een woord. Het was even puzzelen, maar zonder mijn hulp hebben ze het woord geraden. En wat werden ze hier leuk voor beloond. Een een bouwplaat van een Los Hoes. Super!

Een bezoek aan het museum is zeker aan te raden in de komende week. T/m 4 augustus is het namelijk Flora in Ootmarsum. Dat betekent dat het hele Openluchtmuseum versiert is met de prachtigste bloemen. Wil je leuke foto's maken van je kids...dan is dit een dikke aanrader!

Kinderen tot 10 jaar zijn gratis. Van 10-16 jaar €6,00. Vanaf 16 jaar €7,00

Meer informatie over het museum vind je via de link. https://go-kids.nl/twente/erop-uit/openluchtmuseum-ootmarsum

 

P.S. Ook leuk om te combineren met een bezoekje aan de Siepelmarkt of zwembad de Kuiperberg. 

Veel plezier!

Noortje van der Kolk