Kerstmarkten in Twente 2023

De feestelijke decembermaand staat voor de deur! Een maand met heel veel leuke en gezellige evenementen waarin samenzijn met het gezin centraal staat. Ook dit jaar worden weer veel kerstmarkten, evenementen en wandelingen in Twente georganiseerd. Een leuk uitje voor het hele gezin om in de kerststemming te komen!

Wij maakten een overzicht van leuke kerstmarkten en kerstactiviteiten in Twente. Maar samen met collega's hebben we ook een pagina gevuld met kerstmarkten in de Achterhoek. Wil jij graag de grens over naar Duitsland om een kerstmarkt te bezoeken? Ook daar hebben we een leuk overzicht van gemaakt en die vind je hier!

Kerstshow 'Christmas World' bij Tuincentrum Borghuis

De kerstshow in Tuincentrum Borghuis is dan wel geen echte kerstmarkt maar je bezoek wél meer dan waard. Met een grootte van 4.000 m² kun je in de sfeervolle kerstshow Christmas World een uitgebreide collectie kerstartikelen met verschillende thema's vinden en ontelbaar veel ideeën opdoen. De kerstroute neemt je mee door de verschillende kerstthema’s, rijkelijk gevuld met allerlei kerstverlichting, prachtig versierde kerstbomen, smaakvol gedekte tafels, gezellige kerstdorpen en nog veel meer. Er valt zoveel te zien! Ook voor de kinderen. Er is een gratis speurtocht door het hele tuincentrum, er zijn leuke dieren te zien in de Boerenschuur en je kunt Winter Wonderland ontdekken! Christmas World is 7 dagen per week geopend. Maak er een gezellig dag uit van. Combineer je bezoek met een heerlijk ontbijtje of wat anders lekkers uit tuinrestaurant ’t BorgHuis. Voor de kinderen is er in het restaurant een leuke indoor speeltuin.

27 november - 8 januari Kerstsfeer Hoeve Springendal

Volop kerstsfeer en veel te zien en te beleven in de weken rond Kerst en oud & nieuw op Hoeve Springendal.

Tijdens de periode voor Kerst vanaf 27 november (de Advent) en de twee weken daarna is er van alles te zien en te beleven op het erf. Zo kun je genieten van de Kerstsfeer in onze eigen stal, die omgetoverd wordt tot een echte Kerststal. Binnen in de oude graanschuur brandt de warme houtkachel en kun je genieten van heerlijke winterse lekkernijen zoals een kop Glühwein of warme Chocolademelk. Natuurlijk zal de erwtensoep niet ontbreken op de kaart!. Er is ook een leuke kerstballen speurtocht van 2,5 kilometer rondom de Hoeve. Dit en nog veel meer leuke activiteiten op de hoeve vind hier

Kerststal Hoeve Springendal Ootmarsum

 

1 december t/m 7 januari Winter Wonderland in Enschede

'Walking in a Winter Wonderland...' De kersthit komt dit jaar in de decembermaand weer tot leven in Enschede. Ook al dalen de temperaturen onder het vriespunt, van vrijdag 1 december t/m zondag 7 januari 2024 laat de binnenstad zich van haar warmste kant zien. De binnenstad is sfeervol verlicht, we kunnen weer schaatsen op de Oude Markt, de Stadsherberg komt terug en overal kom je verrassingen in kerstsfeer tegen: van de romantische Long Lane of Love in de Langestraat tot een lieflijke rendierfamilie met arrenslee.
16 december van 12:00 - 17:00 uur:
Een echte Kerstmarkt kan natuurlijk niet ontbreken in Enschede. Kom op 16 december tussen 12:00-17:00 uur alvast in kerstsferen en struin langs kramen vol mooie artikelen en lekker eten. Daarnaast is er entertainment voor jong en oud.

Enschede in kerstsfeer

16 en 17 december Oldenzaal in Kerstsfeer!

Het weekend 'Oldenzaal in Kerstsfeer' kent een oergezellige kerstkoopzaterdag en -zondag. Er zijn volop kerstactiviteiten, straattheater en glühwein, kraampjes vol kerstartikelen en nog veel meer. Dat is erg gezellig kerstinkopen doen! Er is een demonstratie ijssculpturen door echte ijscaver die met ijs en sneeuw ijssculpturen aan de slag gaan. De IJskoningin en Winterbok op stelten torenen hoog boeven iedereen uit (Raaf Theater) Niet op stelten van een paar centimeter maar wel 1 meter hoog! 
16 en 17 december van 12:00 uur tot 17:00 uur. 

9 en 10 december Kerst en kunst in Ootmarsum

Beleef een magische Kerst en Kunst in Ootmarsum!
Op zaterdag 9 en zondag 10 december kun je genieten van “Kerst en Kunst” in Ootmarsum. In het historische centrum van Ootmarsum wordt op in dit weekend van 12.00 uur tot 18.00 uur een magische kerstmarkt met vele extra’s georganiseerd. Bekende kunstenaars, bijzondere lifestyle kraampjes, verwarmende terrassen, maar ook diverse artiesten met spectaculaire optredens zorgen voor een onvergetelijke dag. En dit alles in een romantisch decor. Naast de bijzondere straatacts wordt de kerstsfeer ingeluid door de Kerstman die door de straten loopt. Midwinterhoornblazers en diverse koren laten hun warme klanken door de straatjes van het stadje klinken. Beleef het bijzondere kerstgevoel van een kerstmarkt voor het hele gezin!

Ootmarsum kunst en kerst

16 en 17 december Dickens Festijn in Deventer

Op zaterdag 16 en zondag 17 december vind het iconische Dickens Festijn in Deventer weer plaats! De 19e-eeuwse Engelse stad herleeft in volle glorie: in het Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven. Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
Houd wel rekening met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat.  De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor!
Deze belevenis is het (eventuele) wachten meer dan waard!

9 december Historisch Schouwspel Den Ham

Op zaterdag 9 december kun je iets heel bijzonders beleven tijdens het Historisch Schouwspel in Den Ham!  Zo’n 150 acteurs nemen de bezoekers mee naar het jaar 1826: Den Ham, een ruig grensdorp, omgeven door bos en moerasgebied. De armoedige bevolking heeft het zwaar, met name in de strenge winters. Daarnaast is er een markt met historische kraampjes, welke aansluiten bij de sfeer. Hier vind je seizoens- en streekgebonden lekkernijen, mooie decoraties en winterse sfeerartikelen. 

 

10 december kerstmarkt in Geesteren

Geesteren heeft één van de drukst bezochte kerstmarkten van Overijssel. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement kan elke bezoeker genieten van de vele proeverijen en diverse optredens. Op het kerkplein staat elk jaar een enorm grote kerstboom opgetuigd met een grote hoeveelheid lampjes!

Zondag 10 december van 12:00 uur tot 17:00 uur. 

10 december sfeervolle kerstmarkt in Diepenheim

Zoek je de perfecte plek voor originele kerstcadeaus, spullen om je huis nog gezelliger te maken, allerlei lekkernijen en een compleet programma muziek, theater en andere optredens? Kom dan zondag 10 december naar de sfeervolle kerstmarkt in Diepenheim. Bezoek deze dag ook de Johanneskerk. Binnen treden de Troubadours op, wordt het kerstverhaal verteld, kun je de film Winterwende zien, is er muziek en om 15.30 uur een Kerstspel voor kinderen. Buiten is er een kerst Fancy Fair rondom de kerk. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kun je de kerstmarkt bezoeken.

10 december Kastelenwandeling Diepenheim

Zin in een prachtige wandeling? Op 10 december is het sprookjesachtige Diepenheim het decor voor de jaarlijkse Kastelenwandeling! 

Trek je wandelschoenen aan en kom zondag 10 december naar Diepenheim voor een heerlijke, winterse kastelenwandeling. Je hebt de keuze uit drie afstanden. De routes worden bewegwijzerd en gaan over verharde wegen, zandwegen en mooie bospaden. Onderweg passeer je naast de kastelen Warmelo, Westeflier en Het Nijenhuis een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Voor Herberg de Pol wordt je bijvoorbeeld ontvangen door de jachtsignalen en jachtmelodieën van de jachthoorns van de De Blattbloasers.
Start tussen 9.30 en 12.00 uur bij het Ottenhuis, Raadhuisstraat 8 in Diepenheim (€ 4,50 entreeprijs)

Kasteel Warmelo- fotocredits Hof van Twente

17 december Doelen kerstmarkt in Almelo

De jaarlijkse kerstmarkt in de Doelenstraat vindt plaats op zondag 17 december. De markt begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Naast een groot aantal kraampjes zal er ook live-muziek te horen zijn en zijn er allerlei lekkernijen te proeven. Tevens is er een kerstmarkt in winkelcentrum De Gors op vrijdag 15 december. Deze begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur.
Diverse artiesten en groepen brengen met hun optredens je helemaal in de kerstsfeer en de straten zullen uiteraard mooi versierd worden met kerstbomen en verlichting.
Locatie: Rondje centrum noord ( Doelenstraat, Grotestraat Noord, Oranjestraat, Molenstraat en Ootmarsumsestraat-centrum)

10 december Winterfair in Nijverdal

De sprookjesachtige brocante kerstmarkt op zondag 10 december in het centrum van Nijverdal biedt voor elk wat wils. Of je nu op zoek bent naar het ultieme cadeau voor onder de boom, sfeer wilt proeven of wilt watertanden bij de vele winterse lekkernijen... van 13.00 tot 17.00 uur kan het allemaal!

16 december Kerstmarkt in Wierden

Pak je agenda of kalender en noteer daar op zaterdag 16 december met hele dikke letters: Kerstmarkt Wierden! Tussen 14.00 uur en 20.00 uur is het namelijk feest in het winkelhart. De kerstmarkt keert weer terug in al haar glorie, maar wel in een nieuw jasje. De organisatie is in handen van enkele enthousiaste ondernemers. Zij zorgen er voor dat in de dorpskern van Wierden op zaterdag 16 december een knus winterwonderland is ingericht met honderden lampjes en tientallen kraampjes. 

18 december Kerst Koopzondag in Borne

Zondag 16 december zijn de winkels in het Bornse dorpscentrum geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het centrum is gezellig aangekleed en er zijn optredens van theatergroepen  en muzikanten. Een ideaal moment om alvast wat kerstinkopen te doen, een kijkje bij de ijsbaan te nemen of gewoon wat gezelligheid te proeven. 

16 december Goorse Wintermarkt

Zaterdag 16 december is er tijdens de Goorse Wintermarkt tussen 12.00 en 17.00 uur van alles te beleven: bewonder prachtig versierde kraampjes en ervaar de warme sfeer die de markt elk jaar weer tot een onvergetelijke ervaring maakt. Of je nu wilt winkelen, smullen van winterse lekkernijen of gewoon wilt genieten van de feestelijke sfeer, de Goorse Wintermarkt heeft voor iedereen iets te bieden.

15 december Kerstmarkt in Dedemsvaart

Met ruim 60 kramen biedt de kerstmarkt in Dedemsvaart een groot gevarieerd aanbod aan! Ook zal er een speciaal horecaplein met diverse foodtrucks met kerstgerelateerde lekkernijen aangelegd worden, en zullen de vele verlichte kerstbomen, de verlichte decoratiestukken en de flameheathers zorgen voor een gezellig sfeervol terras. Kortom: alle ingrediënten voor een sfeervolle kerstmarkt! De kerstmarkt is te bezoeken van 16:00 tot 21:00 en zal te vinden zijn in de Julianastraat en op de markt in Dedemsvaart.  

16 december Kerstmarkt in Denekamp

Op zaterdag 16 december is er een sfeervolle en gezellige kerstmarkt in het centrum van Denekamp. Dit jaar zal de kerstmarkt van 12.00 tot 19.00 uur plaatsvinden. In het centrum staan tal van feestelijk verlichte kraampjes, een levende kerststal, een herder met schapen en live muziek! In de kerststal wordt het kerstverhaal voorgelezen en uitgebeeld door de kerstgroep uit de Knikbuurt.

20-24 december Kerstmarkt Hengelo

Van 20 december tot en met 24 december verandert het Brinkplein en een gedeelte van het marktplein in een sfeervolle kerstmarkt. Vanuit 25 traditionele houten kerstchalets bieden ondernemers, particulieren en verenigingen een bijzonder assortiment speciaal voor de feestdagen aan. Natuurlijk ontbreken ook de heerlijke Glühwein en warme chocolademelk niet. Op een podium bij het Brinkplein zullen er dagelijks diverse optredens plaatsvinden, zodat bezoekers tussen het kerstshoppen door kunnen genieten van diverse optredens. Hier vind je het programma! 

©Pixabay-Peggychouchair

17 december, Christms Fair Losser

Het centrum van Losser wordt omgetoverd tot een sfeervol kerstlandschap met versierde kerstbomen, vuurkorven, lantaarns en sfeerverlichting. In alle winkelstraten en op het Raadhuisplein staan ca. 80 kramen met kerstartikelen en met producten van ondernemers. Natuurlijk wordt er glühwein geschonken en kan daarnaast genoten worden van allerlei lekkernijen die met het kerstfeest zijn verbonden. Daarnaast zal er op het Raadhuisplein ook een podium geplaatst worden waar ook allerlei live-optredens, zang, muziek en dans zullen worden verzorgd.

Tip: op zondag 17 december is er ook de Boerenmarkt in kerstsfeer. Tijdens deze koopzondag zijn de winkels en de kerstmarkt geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Afbeelding van Peter Kraayvanger via Pixabay

16 en 17 december, Winters Almelo

Gezellig de kerstinkopen doen en genieten van het kerstprogramma op en rond het kerstplein ”De Koornmarkt” in hartje Almelo. Er zijn verkoophuisjes en natuurlijk gezellige muziek. Er komt ook dit jaar weer een kerstparade. De kerstparade vindt plaats op 17 en 18 december om zowel 13.00 als 16.00 uur. De parade begint en eindigt naast Kreta, daarna gaat de stoet door de Wierdensestraat, over Waagplein, door de Schuttenstraat, helemaal rondom Fusion Plaza en het Theaterhotel en komt dan bij Torino en Broekhuis terug tussen de winkels. Via de Grotestraat, Doelenstraat, Molenstraat en Oranjestraat gaat de parade achterlangs (via de Hagengracht en Rosa Luxemburgstraat) terug naar het beginpunt bij Kreta. Op deze dagen is er ook tussen 12.00 en 16.00 uur creatieve kerst knutsels waarbij de kinderen uitgenodigd zijn in het huis van de Kerstman. 

16 december Kerstmarkt in Delden 

Ook dit jaar zal het centrum van het gezellige Delden weer podium bieden aan de gezelligste kerstmarkt van Oost-Nederland met feestelijk verlichte kerstkramen, versierde kerstbomen, glühwein en warme chocolademelk. Noteer dus alvast de datum: zaterdag 16 december van 15.00 tot 21.00 uur!
De sfeervolle markt heeft zo’n 80 kramen met de leukste (kerst)artikelen, lekker eten, drinken en genieten van de Deldense gastvrijheid. Ook de winkels in het Deldense centrum zijn die dag geopend tot 20.00 uur!

Afbeelding van Juncala via Pixabay

16 december Winter Wonder Event in Haaksbergen

Op zaterdag 16 december tussen 16.00-21.00 uur in het centrum van Haaksbergen. Het dorp is volop in kerstsfeer en er kan geshopt worden tussen kramen met decoraties, sieraden, kerstcadeaus en natuurlijk in de winkels. De winkels maken er een extra feestje van met leuke acties. Op verschillende plekken in het dorp klinkt livemuziek. Glühwein, warme chocomelk en andere lekkernijen zijn te vinden bij de goede doelen en bij de diverse horeca. De markt is deze editie specifiek het domein van goede doelen met aandacht voor kinderen. Voor de jongsten is hier volop vermaak, zoals broodjes bakken, hockey spelletjes, rondje met de vliegtuigmolen of kiddy-cars. Waldhoornblazers, een draaiorgel en Charles Dickenskoor voegen er een nostalgisch tintje aan toe.

17 december Kerstspektakel/Winterevent Tubbergen

Zondag 17 december wordt het centrum van Tubbergen omgetoverd tot een winters sprookje. Sfeervolle verlichting, nostalgische kraampjes, vuurkorven en de klanken van midwinterhoorns zorgen voor een gezellige kerstsfeer. De heerlijke geur van glühwein, warme chocomelk en winterse hapjes zullen niet ontbreken! Daarnaast volop vertier voor jong en oud. Met een kinderkersthuis, kerstkoren en straatartiesten.
Wil je nog kerstinkopen doen? Naast de vele kraampjes zijn de winkels die dag ook geopend. Gezelligheid gegarandeerd!

Afbeelding van falco via Pixabay

26-30 december Lichtjesroute de Manderveense Aardbei

Stel je voor…..overal lampjes, gezelligheid, verlichte kabouters, huisjes met kerstdorpen en andere sfeervolle voorstellingen.
Alles is winters aangekleed. Op het terras staan vuurkorven en zijn er gezellige hoekjes. de speelplek is sfeervol verlicht en er is een wensenboom. De lichtjesroute loopt over het terrein en duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Natuurlijk zijn er warme wafels, chocolademelk of glühwein.
Maar ook de koffie staat klaar en als je daar zin in hebt, heerlijke ijsjes met topping naar keuze!

15 december kerstmarkt Rijssen-Holten

Het hart van Holten zal op 15 december worden omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. Bij diverse standhouders zullen er van 15.00 tot 20.00 uur allerlei kerstspullen te koop zijn. Ook zal de levende kerststal aanwezig zijn. Vanaf 15 december zal ook de schaatsbaan weer in het centrum van Rijssen staan. Hier kunnen jong en oud tot en met 6 januari komen schaatsen en een kop chocolademelk komen drinken.

IJsbanen in Hengelo, Borne, Oldenzaal, Nijverdal, Almelo en Enschede

Als winters uitje in de decembermaand mag natuurlijk ook een bezoek aan de gezellige ijsbanen niet ontbreken! Je vindt ze allemaal in onze agenda via onderstaande button! 

>> Naar de decembermaand agenda