Bezoek de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum in Hengelo en ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic.

Voel, kijk en ervaar!

Vroeger kon je er in Twente niet omheen: trijp. Een speciaal en exclusief soort velours die tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Bezoek de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum en maak kennis met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!

Trijp

In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!

Felt Sense

De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich voor deze expositie inspireren door trijp en toont tekeningen, video’s en sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Hiervoor hoef je alleen een ticket te kopen voor Oyfo Techniekmuseum en voel, kijk en ervaar!