Naar het museum met kinderen in Twente

Techniekmuseum Oyfo

Oyfo is weer open vanaf 4 juli.

Oyfo is een interactief Techniekmuseum. In dit museum kom je allerlei interessante grommende en ronkende machines tegen. Je kunt zelf machines in beweging zetten en coole games spelen.

Oyfo Techniekmuseum is een actief dagje museum. Je kunt overal zelf actief meedoen. Een duidelijke verhaallijn leidt je door de uitgebreide collectie die opgesteld staat in de verschillende museumzalen: textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. In de E-missionzaal ontdek je duurzame energie op een bijzondere manier. Op een enorme interactieve wereldbol onderzoek je hoe het met moeder aarde gaat. Daarna speel je E-games en verdien je punten voor een schonere aarde. De Radar- en Detectiezaal is geheel vernieuwd. Je wordt hier uitgedaagd tot interactie, waardoor je meer inzicht krijgt in deze bijzondere technologie. Voor kinderen worden deze technieken begrijpelijk gemaakt met serious gaming.

Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Openluchtmuseum Ootmarsum neemt je mee naar het Twente van vroeger. In een parkachtige omgeving geven 18 authentieke gebouwen je een beeld van het leven van vroeger. Het leven van boeren, 100 jaar geleden. Huizen en schuren, die compleet zijn ingericht met meubels, gereedschappen en wagens. Het grootste deel van het park laat zien hoe de boerengezinnen vroeger leefden. Dichtbij de natuur, sober, zelfvoorzienend en eenvoudig.

Nieuw: Speurtocht naar het Twente van vroeger. Vind de QR codes!

Gewapend met een tablet mag je op pad in het museum. Je gaat op zoek naar QR codes die verstopt zijn op verschillende locaties. Mogelijk kom je langs het bijzondere Los Hoes, de smidse of het gezellige Klöpkeshoes.  Op pad met de tablet betekent het  zoeken en ontdekken  in, op, naast en tussen de gebouwen. Heb je een QR code gevonden? Beantwoord dan de vraag om verder te kunnen gaan naar de volgende locatie op je tocht. Na het voltooien van alle vragen en het invullen van het codewoord mag je in de museumwinkel een kleine beloning ophalen.

Vanwege de Corona maatregelen is het plannen van je bezoek gewenst. 

Lees hier meer over het Openluchtmuseum. 

 

 

 

 

 

 

De Museumfabriek Enschede 

Deze zomer is de Museumfabriek een Vliegfabriek.

Zweven hoog in de lucht of vliegen als een vogel - iedereen droomt er weleens over. In de zomervakantie dompel je je in De Museumfabriek helemaal onder in de wereld van vliegmachines en vogelvluchten. Het museum staat in het teken van de Vliegfabriek, een tentoonstelling mét doe-programma over vliegen.

Een vliegtuig, luchtballon, helikopter, parachute en een drone - het zijn allemaal vliegmachines. Misschien ken jij er nog meer. In de Vliegfabriek wordt aan de hand van vogels en vliegmachines - vliegtuig, luchtballon, drone, zeppelin én nog meer - het geheim van het vliegen ontrafeld.

Je ontdekt hoe een vliegtuig in de lucht kan blijven, maakt kennis met het allereerste gemotoriseerde vliegtuig en je leert waarom vogels kunnen vliegen - en wij niet.

Maar vooral ga je zelf aan de slag. Met jouw eigen doe-boek reis je door de tentoonstelling en in de Makerspace ontwerp je zelf een vliegtuig, luchtballon of drone. Kom en verleg je grenzen!

De Vliegfabriek

Tip: De familie jaarkaart. Bezoek een jaar lang zowel de Museumfabriek als het Rijksmuseum in Enschede voor slechts €24,00! Deze kaart is geldig voor 1 familie. Met 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen. Je boekt de kaart hier. 

Museum Buurtspoorweg: Kom met het hele gezin een stoomtreinrit maken!

Bij Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen (OV) zie je niet alleen historische rijtuigen en locomotieven van dichtbij, maar hier prikt ook de geur van verbrande kolen in je neusgaten. Je voelt de bekleding van de originele rijtuigen en het prachtige houtsnijwerk uit het begin van de vorige eeuw onder je vingers. De wind waait door je haar, wanneer je door een van de vele open raampjes het Twentse landschap aan je voorbij ziet glijden. 

Anders dan bij veel andere erfgoed musea staat de bijzondere collectie niet alleen statisch opgesteld, maar ruik, proef, hoor, zie én voel je het verleden.

Vooraf een treinkaartje kopen
Vanwege de beperkte capaciteit van de (stoom)treinen en de corona-regels is reserveren vooraf noodzakelijk. Dat betekent dat iedereen vooraf via de website van Museum Buurtspoorweg treinkaartjes moet bestellen voor een specifieke datum én tijd. Alleen dan is toegang tot het museum en een stoomtreinrit mogelijk.

Voorlopig alleen treinrit mogelijk vanaf station Haaksbergen
Om de (stoom)treinrit voor iedereen zo veilig mogelijk te maken, is besloten dat bezoekers voorlopig alleen kunnen opstappen op station Haaksbergen. Daar krijgen bezoekers een vaste plek in een eigen coupé toegewezen die geldt voor zowel de heen- als de terugweg.

Stoomtrein


Extra bezienswaardigheden
Er is een éénrichtingsroute door het museum gecreëerd, waarbij bezoekers onderweg extra rijtuigen en andere materieel tegen zullen komen om te bezichtigen. Of ga op bezoek bij onze Gait, die in zijn ploegkeet alles kan vertellen over werken aan het spoor. Ook vind je op station Haaksbergen nog een historische telefooncel. Dat is even iets anders dan die mobieltjes van tegenwoordig!

Natuurlijk is de Goederenloods op station Haaksbergen ook gewoon open. Daar liggen leuke kleurplaten en kun je terecht voor iets te drinken en wat lekkers. Zo hebben ze nu ook een collectie Oud-Hollands snoep om ouderwets te genieten. Over ouderwets gesproken, je kunt ook kennis maken met speelgoed van vroeger. Krijg jij het voor elkaar onze loophoepels in beweging te krijgen?

Op station Boekelo blijven de modelbanen toegankelijk en kunnen kinderen zelf de leukste
modeltreinen in werking zetten door een druk op de knop! Kortom, er is van alles te zien en
beleven in het leukste stoomtreinmuseum van Oost Nederland.

In de zomermaanden juli en augustus rijden de treinen op dinsdag, woensdag én zondag.
Wil je ook een stoomtreinrit komen maken? Reserveer dan nu vast je kaartjes via
www.museumbuurtspoorweg.nl.

 

 

 

 

 

Log In